[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Sassoli poručuje da se u jeku borbe protiv koronavirusa demokracija ne smije zaustaviti

 .
26-03-2020

Europski parlament danas održava plenarnu sjednicu kako bi glasao o hitnim EU mjerama za borbu  protiv pandemije koronavirusa.

 .

Hitne mjere EU-a za borbu protiv pandemije koronavirusa uključuju potporu zdravstvenim sustavima te financijsku pomoć članicama najteže pogođenima krizom.

Ovo je prva plenarna sjednica na kojoj se koristi glasanje na daljinu.

Izjava predsjednika Europskog parlamenta, Davida Sassolija, na otvaranju izvanredne plenarne sjednice o mjerama borbe protiv covida-19:

„Prolazimo kroz vrlo tešku i neočekivanu situaciju. To znači da smo proteklih tjedana trebali donositi odluke bez presedana, pokušavajući predvidjeti okolnosti koje se iznimno brzo mijenjaju kako bismo zaštitili zdravlje osoblja i zastupnika, a ujedno i jamčili da se demokratski rad ove institucije može nastaviti.

Naravno, morali smo usporiti. Ali se nismo zaustavili, jer demokracija se ne može  zaustaviti u jeku ovakve dramatične krize. Doista, naša je dužnost u ovim teškim vremenima biti na usluzi svojim građanima koji toliko trpe. Moramo im dati nadu u ovom mračnom razdoblju i u vremenu koji dolazi. Kao zakonodavci, imamo sredstva, mogućnost i obvezu pomoći.

Danas smo unatoč daljini - blizu, ujedinjeni u ovom neobičnom, izvanrednom formatu. Kroz  jamstvo nastavka demokratskog rada Parlamenta, odlučni smo dati svoj doprinos u borbi protiv ove pandemije. To je jedini način na koji možemo služiti građanima, služiti svojim zajednicama i svojim zdravstvenim radnicima koji se žrtvuju na odjelima bolnica diljem Europe.

Prije nekoliko dana, ovaj strašan virus pogodio nas je vrlo blizu. Odnio je život jednog mladića koji je radio s nama u Europskom parlamentu. Upućujemo najdublju sućut obitelji Giancarla kao i obiteljima svih onih čiji su najdraži bili žrtve covida-19.

Želim odati priznanje svim onim ljudima koji se hrabro i odlučno bore protiv ovog virusa svaki dan. Prije svega bolesnima, zdravstvenom osoblju koje neumorno radi diljem Europe, te također građanima koji će odgovornim ponašanjem biti presudni za iskorjenjivanje ove pandemije.“

Predsjednik će održati konferenciju za medije u 16:30.

Cijela izjava predsjednika EP-a, Davida Sassolija, dostupna je ovdje.