[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

“Spitzenkandidaten” postupak ne možemo ukinuti, kažu zastupnici

 .
08/02/2018 09:51:32
 .

·         Europski parlament spreman je odbiti bilo kojeg kandidata u postupku imenovanja za predsjednika Komisije koji nije bio imenovan kao vodeći kandidat uoči europskih izbora
·         “Spitzenkandidaten” postupak ili postupak odabira vodećih kandidata pokazao se uspješnim
·         Povjerenici Komisije moći će biti imenovani vodećim kandidatima uoči EU izbora

 .
 .

 

Europski parlament spreman je odbiti bilo kojeg kandidata u postupku imenovanja za predsjednika Komisije koji nije bio imenovan kao vodeći kandidat uoči europskih izbora.

 

Postupak odabira vodećih kandidata („Spitzenkandidaten“) je postupak u kojem europske političke stranke imenuju članove Komisije kao vodeće kandidate („Spitzenkandidaten”) za funkciju predsjednika Komisije.

 

Uoči europskih izbora 2014. sve veće europske političke stranke prihvatile su postupak odabira vodećih kandidata navodeći ime svojeg kandidata za predsjednika Komisije, i taj postupak nećemo ukinuti, kažu zastupnici.

 

Zastupnici podsjećaju da postupak odabira vodećih kandidata odražava međuinstitucijsku ravnotežu između Parlamenta i Europskog vijeća, te naglašavaju da je ovaj daljnji korak u jačanju parlamentarne dimenzije Unije načelo koje se ne može ukinuti.

 

Zastupnici smatraju da se 2014. postupak odabira vodećih kandidata pokazao uspješnim te naglašavaju da će europski izbori 2019. biti prilika da se učvrsti primjena tog postupka.

 

Zastupnici također smatraju da postupak odabira vodećih kandidata također predstavlja doprinos transparentnosti, jer su kandidati za mjesto predsjednika Komisije obznanjeni prije europskih izbora, a ne nakon njih, kao što je prije bio slučaj.

 

Povjerenici Komisije mogu se kandidirati za vodeće kandidate ili sudjelovati u izboru za Europski parlament, a da pritom ne moraju uzeti neplaćeni dopust. Od povjerenika se zahtijeva da se ne koriste ljudskim ili materijalnim resursima Europske komisije tijekom kampanje.

 

Kontekst

 

Predložene izmjene u međuinstitucionalnom sporazumu rezultat su pregovora između Konferencije predsjednika Europskog parlamenta (predsjednika i čelnika političkih skupina) i Komisije. Izmjene su odobrene od strane Odbora za ustavne poslove 23. siječnja 2018. godine.

 

Predsjednika Komisije izabire Europski parlament na prijedlog Europskog vijeća, uzimajući u obzir izbore za Europski parlament. Europske političke stranke predlože vodeće kandidate („Spitzenkandidaten”) kako bi se europskim građanima pružila mogućnost da na izborima za Europski parlament među njima izaberu predsjednika Komisije.

 

 

Poveznice

 

Usvojen tekst bit će dostupan ovdje (07.02.2018)

http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html

 

Snimka rasprave (07.02.2018)

http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/debates-video.html

 

Postupak

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=&reference=2017/2233%28ACI%29

 

Audiovizulani materijal

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/european-elections-2019_4002_pk

 

Maja OREL SCHWARZ

Press Unit

(+32) 2 28 32357 (BXL)

(+32) 473864974

maja.orel@europarl.europa.eu

 

Maja LJUBIĆ KUTNJAK

Ured za informiranje EP-a, Zagreb

maja.ljubic@europarl.europa.eu

(+385) 99 271 3026

(+385) 1 4880 272