[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Istraživanje Eurobarometra: Sve veći broj europskih građana smatra da je članstvo u EU dobra stvar, donosimo rezultate i za Hrvatsku

28/04/2017 13:02:44
 .
Glavni razlozi zbog kojih Hrvatska ima koristi od EU - rezultati
Glavni razlozi zbog kojih Hrvatska ima koristi od EU - rezultati
 .
  • Podrška građana članstvu u EU raste
  • Velika većina europskih građana preferira zajednički europski odgovor na globalne izazove
  • Tri četvrtine građana EU-a želi da EU čini više po pitanju terorizma, nezaposlenosti, okoliša i poreznih prijevara

Sve je veći broj europskih građana koji misle da je pripadanje Europskoj uniji dobra stvar. Prema najnovijem istraživanju Eurobarometra o stavu Europljana, brojke pokazuju da se podrška građana Europskoj uniji vratila na razinu na kojoj je bila prije krize 2007. godine.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je: "Rezultati istraživanja Europskog parlamenta o stavovima Europljana prema Europskoj uniji po prvi su puta od početka krize 2007. vrlo ohrabrujući i pokazuju da europski građani očekuju da će Unija jednoglasno odgovoriti na njihove vrlo akutne strahove o nedavnim međunarodnim potresima koji su svijet učinili neizvjesnijim i opasnijim. Na nama, političkim čelnicima, je da im pokažemo da su u pravu. U tu svrhu, moramo ih uvjeriti svojim svakodnevnim radom i našim odlukama da Europska unija može zaštititi i poboljšati njihov svakodnevni život."

 

Anketa, koju je naručio Europski parlament i objavio u četvrtak, pokazuje da je u očima 57% Europljana članstvo u Europskoj uniji dobra stvar, što je četiri postotna boda više u odnosu na prethodno istraživanje iz rujna prošle godine i gotovo na istoj razini kao i 2007. godine (58%), prije početka financijske i gospodarske krize. Postoci međutim značajno variraju, od zemlje do zemlje.

EU mora učiniti više u borbi protiv terorizma, nezaposlenosti i poreznih prijevara

Reagirajući na najnovije geopolitičke događaje, kao što je rastuća nestabilnost u arapskom svijetu, sve veći utjecaj Rusije i Kine, Brexit i izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika, oko 73% ispitanika preferira da EU pronađe zajednički odgovor na ove globalne izazove, nego da svaka članica to čini zasebno.

 

Čvrsta većina također poziva EU da poduzme više u rješavanju aktualnih izazova, poput borbe protiv terorizma (80%), nezaposlenosti (78%), zaštite okoliša (75%) i borbe protiv poreznih prijevara (74%).

 

Glas Europljana čuje se i na nacionalnoj i na EU razini

Sve veći broj Europljana (43%) smatra da se njihov glas čuje i poštuje u Europskoj uniji, što je više nego u bilo kojem drugom razdoblju od 2007. godine, primjerice to je 6 postotnih bodova više u usporedbi s 2016. godinom. Šest od deset Europljana smatra da se njihov glas čuje u njihovim zemljama, što je 10 postotnih bodova više nego u 2016. godini.

Društvene nejednakosti i dalje velike

Naposljetku, velika većina Europljana navodi da su nejednakosti između društvenih slojeva značajne i trećina ih sumnja u završetak krize kroz nekoliko godina.

 

Cijela analiza nalazi se ovdje. Istraživanje je provedeno među

27 901 ispitanika iz cijele Europske unije, u razdoblju od 18. do 27. ožujka 2017.

Rezultati za Hrvatsku

Istraživanje je pokazalo da je postotak hrvatskih građana koji preferiraju da EU pronađe zajednički odgovor na trenutne globalne izazove sličan europskom prosjeku.

 

36% hrvatskih građana misli da je članstvo u EU dobra stvar, dok njih 41% osjeća privrženost Europskoj uniji, što je ispod europskog prosjeka.

 

Da se njihov glas čuje u Europi, smatra 46% Hrvata, što je nešto više iznad europskog prosjeka. 74% Hrvata smatra da se njihov glas čuje u Hrvatskoj, što je također iznad EU prosjeka od 63%.

 

25% Europljana smatra da EU ide u dobrom smjeru, dok su hrvatski građani nešto optimističniji po tom pitanju (29%). S druge strane, kada je pitanje ide li Hrvatska u dobrom smjeru, ispod smo europskog prosjeka s 23% prema 31%.

 

Kada je riječ o djelovanju EU-a, očekivanja hrvatskih građana u usporedbi s prosječnim očekivanjima na razini EU su gotovo jednako visoka. Očekuje se veći angažman od strane Unije u borbi protiv nezaposlenosti (83%), borbi protiv terorizma (81%), zaštiti okoliša (72%) te u području borbe protiv poreznih prijevara (78%).

 

U područjima gospodarske politike (70%), poljoprivrede (70%) te industrijske politike (68%), hrvatska očekivanja da EU djeluje više nego sada iznad su europskog prosjeka.

 

Hrvati bi željeli biti informiraniji o temama kao što su borba protiv nezaposlenosti (53%), zdravstvena i socijalna sigurnost (38%), gospodarska politika (31%) i poljoprivreda (20%), što je iznad prosjeka EU-a.

 

Detaljni rezultati za Hrvatsku mogu se pronaći na ovoj poveznici.