[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Nulta stopa tolerancije za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje

27/10/2017 09:27:11
 .
 .

Zastupnici oštro osuđuju sve oblike seksualnog nasilja i žale zbog toga što se ta djela olako toleriraju. Počinitelji se moraju kazniti, naglasili su. - poziv na sveobuhvatnu strategiju EU-a protiv rodnog nasilja nad ženama
- rješavanje pitanja nedovoljnog prijavljivanja
- osnivanje radne skupine neovisnih stručnjaka

Parlament ponavlja svoj poziv iz 2014 i poziva Komisiju da podnese prijedlog zakona o svim oblicima nasilja nad ženama i djevojčicama, te da iznese sveobuhvatnu strategiju EU-a protiv rodno uvjetovanog nasilja, uključujući seksualno uznemiravanje i zlostavljanje. Suzbijanje seksualnog uznemiravanja također uključuje rješavanje pitanja nedovoljnog prijavljivanja i društvene stigmatizacije, stoji u tekstu.

Seksualno uznemiravanje u Parlamentu

Parlament treba hitno istražiti nedavna medijska izvješća o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u Europskom parlamentu, uvesti obvezno osposobljavanje svih zaposlenika i zastupnika u pogledu poštovanja i dostojanstva na radnom mjestu, voditi povjerljivi registar slučajeva, osnovati radnu skupinu neovisnih stručnjaka, te pružiti punu potporu žrtvama u postupcima koji se vode unutar Parlamenta i/ili koje vodi lokalna policija.

Države članice također trebaju preispitati situaciju u pogledu uznemiravanja u svojim nacionalnim parlamentima, te poduzeti mjere za njegovo suzbijanje, naglasili su zastupnici i zaključili: “Političari trebaju djelovati kao odgovorni uzori u sprečavanju i suzbijanju seksualnog uznemiravanja u parlamentima i šire.”

 .
 .

"Osuđujem svaku pomisao na nasilje a posebice sam zgrožena najnovijim vijestima o nasilju u europskim institucijama. Zalažem se da se provede nezavisna istraga i da eventualni počinitelji odgovaraju, ne samo kazneno nego i da snose političke sankcije. Ne smijemo zaboraviti da je svako nasilje zločin, a ne 'privatna stvar'. Žene čine polovicu stanovništva stoga je naša obveza zaštititi ih. Nasilje moramo tretirati kao društveno neprihvatljivo ponašanje te ubrzati sudske procese protiv nasilnika i obrazovati mlade tako da im takvo ponašanje postane nezamislivo. Pravilan i kvalitetan kućni odgoj preduvjet je za poštivanje žena. Ubuduće zakonodavna rješenja i policijska praksa moraju ići u smjeru suzbijanja nasilja i ograničavanje djelovanja osoba koja potiču nasilje odmah u začetku. Borba protiv nasilja nad ženama mora biti tema o kojoj ćemo raspravljati svaki dan, a ne samo jedanput ili dvaput godišnje," rekla je Dubravka Šuica.

 „Zlostavljanje ima korozivan učinak na cijelo društvo i obveza je svih nas reagirati na sve oblike nasilja, zlostavljanja te zloupotrebe položaja. Zalažem se za provođenje temeljite istrage kako bi se cijeli slučaj rasvijetlio, a počinitelji sankcionirali. Kao izabrani zastupnici, odgovorni smo prema biračima i prema svim građanima EU. Moramo odgovoriti na zlodjela i zloupotrebe položaja kako se takvo što ne bi ponovilo,“ naglasila je Marijana Petir.

 „Svako zlostavljanje mora se kazniti, a žrtvu zaštititi i pružiti joj podršku i odgovarajuću stručnu pomoć. Smatram da je neophodno imati nultu toleranciju za ovakve slučajeve i ako se dokažu navedene sumnje svi odgovorni moraju snositi kaznene ali i  političke posljedice," rekla je Željana Zovko.

 "Asistentica mog kolege iz Odbora za ravnopravnost spolova je danas izišla i iznjela svjedočanstva zlostavljanja. Ovo je vrlo važan trenutak kada se šalje dugoročna poruka žrtvama zlostavljanja, kako u Europskom parlamentu, tako i u cijeloj Europskoj uniji. Mora se stvoriti siguran okvir za prijavu, osnažiti žrtve, a s druge strane oštrim kaznama pokazati da Parlament ima nultu toleranciju na nasilje. Neki žele prikazati da je Istanbulska konvencija ta koja šteti obitelji i ženama. Ovdje treba reći jasno i glasno da je nasilje to koje šteti ženama i obitelji," naglasila je Biljana Borzan.

 „Jedna od temeljnih vrijednosti Unije je sigurnost, a sigurnost na radnom mjestu došla je u pitanje nakon otvaranja slučajeva zlostavljanja u Europskom parlamentu. Zato smo u S&D-u pokrenuli Rezoluciju i tražimo vanjsku reviziju, poseban odbor za nadzor i detaljnu istragu, s ciljem da se zlostavljanje iskorijeni na svim razinama i u bilo kojem obliku. Zlostavljanje na poslu, ili bilo gdje drugdje, nedopustivo je i neprihvatljivo u bilo kojem obliku i mora biti sankcionirano. Ako je itko zloupotrijebio svoju poziciju nauštrb tuđeg dostojanstva, onda za to mora odgovarati i politički i kazneno! Osobe koje su doživjele bilo kakav oblik zlostavljanja na radnom mjestu ili bilo gdje drugdje trebamo ohrabrivati da zlostavljanje prijave policiji, a na nama ostalima je da im u tom procesu pružimo potpunu podršku,“ rekao je Tonino Picula.

"Europski parlament mora imati nultu toleranciju na nasilje nad ženama i sve oblike seksualnog iskorištavanja. Počinitelje svakog oblika nasilja ili seksualnog uznemiravanja treba odmah eliminirati iz politike. Potrebno je razotkriti sve počinitelje, donijeti mjere koje bi spriječile iskorištavanje svih onih koji su u podređenom položaju te regulirati postupanje u takvim slučajevima kako bi žrtve imale svu potrebnu zaštitu, a počinitelji bili strogo sankcionirani," izjavio je Ivan Jakovčić.

„U svom radu u Europskom parlamentu nisam se susreo sa slučajevima seksualnog uznemiravanja. Mislim da seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u Europskom parlamentu nema više nego u ostalim institucijama. No iznimno je važno da Europski parlament pošalje jasnu poruku da je svaka vrsta seksualnog napastovanja kao i svakog drugog oblika uznemiravanja nedopustiva i da ne postoji nikakva tolerancija prema zlostavljačima. Očekujem temeljitu istragu svih navoda o seksualnom zlostavljanju u Europskom parlamentu koji su se pojavili u medijima“ rekao je Jozo Radoš.

"Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje ničim se ne može opravdati. Kad je riječ o institucijama Europske unije i zlostavljanju na radnom mjestu, žalosno je da je potreban veliki javni skandal kako bi nadležni adresirali ovaj problem. Želimo li Europu u kojoj se ljude u nepovoljnijem socioekonomskom položaju neće doživljavati kao robu i tretirati nedostojno čovjeka, Europski parlament mora voditi primjerom i zato odgovorno ponašanje mora početi ovdje i danas", rekla je Ruža Tomašić.

Statistika

Prema istraživanju Agencije za temeljna prava provedenom diljem EU-a iz 2014. godine:

  • svaka treća žena doživjela fizičko ili seksualno nasilje tijekom svoje odrasle dobi;
  • do 55 % žena u EU-u bilo izloženo spolnom uznemiravanju;
  • 32 % svih žrtava u EU-u izjavilo je da je počinitelj bio hijerarhijski nadređena osoba, kolega ili klijent; 75 % žena u kvalificiranim zanimanjima ili na rukovodećim položajima biloje  spolno uznemiravano i 61 % žena zaposlenih u uslužnom sektoru;
  • 20 % mladih žena (od 18 do 29 godina) u EU-28 doživjelo je uznemiravanje na internetu;
  • svaka deseta žena bila je izložena spolnom uznemiravanju ili uhođenju uz pomoć novih tehnologija.