[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Poziv srednjim školama Istarske i Primorsko-goranske županije: Otvorene su prijave za prednatjecanje Euroscola!

 
21-09-2016

Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, poziva srednje škole Istarske i Primorsko-goranske županije da na e-mail adresu EPZagreb@ep.europa.eu prijave učeničke ekipe u dobi od 16-18 godina na kvalifikacijsko prednatjecanje programa Euroscola Europskog parlamenta koje će se održati u Rijeci 21. listopada 2016. godine. Rok za prijavu je 3. listopada 2016. godine u 17.00 sati.

Hrvatske srednjoškolke i srednjoškolci od punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji imaju priliku sudjelovati u redovnom godišnjem programu Euroscola koje će se narednog proljeća održati u Strasbourgu u  Europskom parlamentu. Iz Hrvatske je više desetaka škola ovu priliku već iskoristilo.

Preko prednatjecanja u Rijeci do puta u Strasbourg

U petak, 21. listopada 2016. godine u Rijeci će se održati kvalifikacijsko prednatjecanje za učenike srednjih škola koji sudjelovanjem imaju priliku osvojiti put na natjecanju Euroscola u Strasbourgu.

U Rijeci će u prednatjecanju sudjelovati po jedan tim od 5 učenika iz svake prijavljene škole. Format prednatjecanja bit će strukturirana rasprava na hrvatskom jeziku na zadanu temu, uz potpitanja na engleskom, njemačkom ili francuskom jeziku, ovisno koji od jezika škola prijavi kao strani jezik svoje natjecateljske skupine. Tema strukturirane rasprave bit će vezana uz prioritete Europskog parlamenta 2016. godine. Samu temu natjecanja prijavljeni timovi saznat će 3. listopada, 18 dana uoči prednatjecanja kako bi imali dovoljno vremena za pripremu.

Članovi stručnog žirija prednatjecanja za sudjelovanje u programu Euroscola bit će djelatnici Europskog parlamenta te predstavnici obrazovnog sektora ili udruga mladih.

Zimsko i proljetno putovanje u Strasbourg

Najbolji učenici s prednatjecanja u Rijeci svojim će pobjedama osigurati kvotu za sudjelovanje u programu Euroscola za 24 učenika i dva profesora iz svojih škola početkom 2017. godine, prema rasporedu koji će naknadno biti objavljen.

Sukladno pravilima programa Euroscola, putne troškove za svakog od 26 sudionika do unaprijed definiranog iznosa snosit će Europski parlament. Napominjemo kako je za organizaciju i logističke detalje vezane uz samo putovanje odgovorna srednja škola koja osvoji kvotu za odlazak u Strasbourg.

Simulacija rada Europskog parlamenta

Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjiima.

Učenici iz država članica Unije predstavljaju svoje škole na natjecanju u vlastitoj zemlji, a učenici škola najuspješnijih na nacionalnim natjecanjima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu.

U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata i glasaju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući pritom na jednom od tri radna jezika Europske unije - engleskom, njemačkom ili francuskom.

Dodana vrijednost ovog programa jest razmjena iskustava i prijateljstva koja nastaju među srednjoškolcima iz svih država Europske unije, dok profesori koji učenike prate imaju priliku upoznati svoje kolege iz drugih zemalja i razmijeniti najbolje prakse.

Sve detalje poziva možete pronaći ovdje.