skip to content
 
 
 
Το Πρόγραμμα Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - European Parliament Ambassador School (EPAS)» συνεχίζεται και κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021 σύμφωνα με την Εγκύκλιο αριθ. ypp11163 της 27ης Αυγούστου 2020 του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the European Union – SOTEU). 
Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας (DG COMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε τη δημοσίευση νέων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που αφορούν τις επιχορηγήσεις για συγχρηματοδότηση επικοινωνιακών δράσεων, με στόχο την προώθηση και πολλαπλασιασμό της καλύτερης κατανόησης της ταυτότητας, του ρόλου και του πολιτικού χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στους τομείς:
Η πλειοψηφία (56%) των ευρωπαίων πολιτών αλλά και πιο συγκεκριμένα των Κυπρίων πολιτών με ποσοστό 74%, θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας. Προτεραιότητα η δημόσια υγεία, ακολουθούν ανάκαμψη και κλίμα. Επιπλέον, οι Κύπριοι πολίτες με ποσοστό 85%  πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας.
H κοινωνική ένταξη και ευημερία των ανθρώπων να τεθούν στον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής, ώστε να δοθεί η ίδια προτεραιότητα τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς στόχους.
Για να αναπτυχθούν, να αδειοδοτηθούν και να διατεθούν με ασφάλεια και ταχύτητα εμβόλια για τον κορονοϊό, το ΕΚ υιοθέτησε την προσωρινή εξαίρεση των κλινικών δοκιμών από ορισμένους κανόνες.
Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας (DG COMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε τη δημοσίευση νέων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις για τη συγχρηματοδότηση επικοινωνιακών δράσεων με στόχο την προώθηση και πολλαπλασιασμό της καλύτερης κατανόησης του ρόλου και των δημοκρατικών αξιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον τομέα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπος Τύπος και διαδικτυακά μέσα ).
02/02/2020

Ανακατανομή εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit

Από την 1η Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει 705 έδρες, σε σύγκριση με τις 751 (ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός από τις συνθήκες της ΕΕ) που είχε πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Ανακατανομή εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit
Ανακατανομή εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit

Από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι 27 έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλες χώρες, ενώ οι υπόλοιπες 46 θα παραμείνουν κενές σε αναμονή ενδεχόμενων μελλοντικών διευρύνσεων.

Ποιοι είναι οι νέοι ευρωβουλευτές;

Όλοι οι νέοι ευρωβουλευτές εξελέγησαν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019. Ανάλογα με τους εθνικούς κανόνες, ορισμένα από τα ονόματά τους έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, ενώ άλλα εκκρεμούν. Μπορείτε να αναζητήσετε όλα τα εν ενεργεία μέλη στην ειδική ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκτίμηση βάσει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου του 2019 και των πολιτικών δεσμών των κομμάτων στα οποία ανήκουν οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές
Εκτίμηση βάσει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου του 2019 και των πολιτικών δεσμών των κομμάτων στα οποία ανήκουν οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές

Ανακατανομή εδρών: καμία έδρα δε χάνεται

Η ανακατανομή των εδρών διασφαλίζει ότι δε θα μειωθεί ο αριθμός ευρωβουλευτών καμίας χώρα της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των εδρών κάποιων κρατών μελών θα αυξηθεί από μία έως πέντε ώστε να αντιμετωπιστεί η υποεκπροσώπηση που παρατηρείται λόγω δημογραφικών και πληθυσμιακών αλλαγών.

Η νέα κατανομή λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού των κρατών μελών καθώς και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο εκπροσώπησης των ευρωπαίων πολιτών των μικρότερων κρατών.

Αυτή η αρχή της "φθίνουσας αναλογικότητας" σημαίνει ότι ναι μεν οι μικρότερες χώρες έχουν λιγότερους βουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες, αλλά οι ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερους πολίτες σε σχέση με τους συναδέλφους τους από μικρότερες χώρες.

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική τους σχέση, ενώ το Brexit θα επηρεάσει επίσης τη σύνθεση των επιτροπών και των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Σχετικές πληροφορίες 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Γραφείου μας:  http://www.europarl.cy/  
Facebook: https://www.facebook.com/ep.cyprus
Twitter: https://twitter.com/EP_CYPRUS