Начална страница

Представяне и правомощия

Делегацията на ЕП за връзки с Канада е една от най-старите делегации на Европейския парламент (първо заседание: м. март 1975 г.).
Провежданите всяка година срещи обикновено подчертават отличното състояние на отношенията между ЕС и Канада.
На срещите в последните години се забелязва паралелизъм в дебатите относно институционалното развитие на ЕС и конституционалния дебат в Канада, като и двете страни проявяват интерес към въпросите за суверенитета и субсидиарността.
Най-скорошните срещи се характеризират с изключително широкия кръг обсъждани теми. Политиката за предоставяне на убежище и имиграционната политика, изменението на климата, горското стопанство, био-технологията, генетично модифицираните организми и въпросите за сигурността са гръбнакът на двустранния дневен ред и основата за конструктивен диалог. И двете страни придават значение на успешното начало на нов кръг от преговори на СТО в Доха и подчертават възможностите за засилване на търговските връзки; и двете страни изразяват принципно съгласие с многостранния подход към глобалните предизвикателства.
В частност делегацията подкрепя преговорите за всеобхватно Споразумение за засилена търговия и инвестиции, както и проучването на възможностите за интегриран Трансатлантически пазар.
Сред по-чувствителните теми са някои проблеми, свързани с рибарството, положението на животните (и в частност ловът на тюлени и търговията с продукти от тюлени).
За последен път делегация от страна на Канадския парламент посети ЕС през ноември 2007 г. и тогава се проведе успешно тридесетата междупарламентарна среща ЕП-Канада.