skip to content

 
 
 

EP-Info nr. 35

14-12-2018
 .

Denne uges nyhedsbrev er et spækket et af slagsen og også det sidste, inden EP-Info går på juleferie. Men først og fremmest vil vi sige, at vores tanker her i Danmark går til ofrene for terrorangrebet i Strasbourg og deres pårørende.

 .
 
 
 .

Kusine modtog Sakharovpris på vegne af Oleg Sentsov

”Jeg kan ikke være til stede i dette rum, men I kan høre mine ord. Selv hvis det er en anden, der siger dem, så er ord stadig en persons vigtigste værktøj og ofte hans eneste værktøj, specielt når alt andet er blevet taget fra ham.” Sådan lød det, da Natalia Kaplan læste sin fætters ord op i onsdags, hvor hun modtog Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed på vegne af Oleg Sentsov.

Den ukrainske filminstruktør Oleg Sentsov sidder i et russisk fængsel, efter at han uden retfærdig rettergang blev idømt 20 år bag tremmer for angiveligt at planlægge terror mod Rusland og dets de facto overherredømme over Krim-halvøen. Den 14. maj erklærede han sultestrejke i ikke mindre end 145 dage, og han er nu blevet et symbol på de 70 ukrainere, der sidder i fængsel under det russiske besættelsesstyre.

Mens Sentsov fastholder sin uskyld, er den globale opbakning til ham vokset. Støtteerklæringer under fanen #freesentsov har spredt sig på de sociale medier og ved demonstrationer. Parlamentets formand Antonio Tajani har flere gange bedt om at få filminstruktøren løsladt, og under prisoverrækkelsen sad MEP´erne også med gule ”free Oleg Sentsov”-skilte. Det er ikke sket endnu, men kusinen havde dog medbragt et par ord fra sin fætter i brevform:

"Det er lige meget, hvor længe man lever. Det handler om, hvordan man lever. Vi skal ikke give op. Historien er retfærdig. Lidt efter lidt falder tingene på plads, og man kalder alt ved sit rette navn," læste hun op, inden salen brød ud i klapsalver.

 .
 

Historisk handelsaftale i hus

Fra 1. februar 2019 bliver det billigere og nemmere for danske virksomheder at sælge varer som svinekød, mælk og grøn energi til verdens tredjestørste økonomi. Parlamentet har nemlig blåstemplet EU's omfattende frihandelsaftale med Japan. Aftalen sætter en stopper for told på særligt fødevarer, medicinske produkter og grøn teknologi samt fjerner nogle tekniske barrierer for import og eksport.

Dansk Industri vurderer, at dansk eksport kan øges med 30-50 procent som følge af den nye aftale, skriver Børsen. Den giver især et skub til de små og mellemstore virksomheder, som i forvejen udgør størstedelen af eksportørerne til Japan. Som en fast del af aftalen indgår en fælles forpligtelse fra både europæisk og japansk side til at bekæmpe klimaforandringer og ulovlig skovhugst.

Det er den største bilaterale handelsaftale, som EU nogensinde har indgået. Da Japan allerede har ratificeret aftalen, skal Ministerrådet blot give sin endelige godkendelse den 21. december, før den træder i kraft.

 .
 

Danske MEP'er er skeptiske over for nye regler om dagpenge

I tirsdags gav Parlamentet beskæftigelsesudvalget mandat til at forhandle med Ministerrådet om en opdatering af reglerne for social sikring for vandrende arbejdstagere. De nye regler vil give en europæisk arbejdstager mulighed for at krydse landegrænser og tage sin opsparede arbejdsløshedssikring såsom ret til dagpenge med sig i op til et halvt år frem for blot tre måneder. Læs mere her.  

Der var imidlertid ikke udbredt begejstring i den danske MEP-lejr efter afstemningen:

Mandatet blev vedtaget med et snævert flertal på 345 stemmer for og 287 imod. Samtlige danske MEP'er stemte imod, bortset fra Margrete Auken (De Grønne/SF), som stemte blankt, og Morten Messerschmidt (ECR/DF), som ikke stemte.

 
 .

Parlamentet kæmper mod kræftfremkaldende stoffer på arbejdspladsen

Kræft er hovedårsagen til arbejdsrelaterede dødsfald i EU. Mellem syv og 12 mennesker dør hver time af en kræftsygdom, som hænger sammen med deres job. Alene kræftfremkaldende os fra diesel påvirker op mod 3,6 millioner europæiske arbejderes helbred.

Derfor tilføjede MEP'erne i tirsdags dieseludslip og syv andre stoffer til listen over kræftfremkaldende stoffer, som fremover skal begrænses i luften på de arbejdspladser, hvor folk er udsat for dem.

Alle stoffer hører under den gruppe af sundhedsskadelige stoffer, som kan lede til cellemutationer og kræft. Det er særligt mennesker, som arbejder inden for blandt andet byggeri, kemikalieproduktion, tekstilindustrien og bilindustrien, der er udsatte.

 .
 

Ugens events

På vores eventside for valget dennegangstemmerjeg.eu kan du finde EU-events, der foregår rundt om i hele landet. Siden opdateres løbende, og du kan endda få dine egne events op på siden. Det kræver blot, at der er en EU-valgvinkel på dit event. For at få dit event delt sender du bare en mail til maria.olsen@ep.europa.eu med detaljerne. Vi kan så hjælpe dig med det praktiske.

 .
 

Find dybdegående viden om EU og Europa-Parlamentet

 .

Har du brug for mere tilbundsgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 

Redaktionen afsluttet fredag 14/12/2018 kl. 16.00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck, Lea Hovmand Jørgensen og Mie Olsen
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11

press-release-2018-december-2