skip to content

 
 
 

EP-Nyt #14 - Valgspecial

10-05-2019
 .

Valget til Europa-Parlamentet den 26. maj nærmer sig med hastige skridt. Vi udkommer med et nyhedsbrev dedikeret til EU-valget hver uge op til den 26. maj. I denne uge med info om kandidaterne, brevafstemning og spidskandidatdebat.

 .
 

Hvem skal jeg stemme på til EU-valget?

10 partier og 135 kandidater stiller op til det danske Europa-Parlamentsvalg den 26. maj. De er alle på valg i hele landet, da Danmark til EU-valget udgør én stor valgkreds. Har du svært ved at danne dig et overblik over kandidaterne og, hvad de står for, er der heldigvis mange muligheder for at stifte nærmere bekendtskab med dem og deres politik.

Du kan finde en oversigt over alle 135 kandidater, der stiller op til EU-valget den 26. maj, her.

På partiernes egne hjemmesider kan du blive klogere på kandidaternes mærkesager og finde deres kontaktoplysninger: Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Folkebevægelsen mod EU, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten, Alternativet.

Flere medier har lavet EP-kandidattests, hvor du svarer på en række spørgsmål og derefter får at vide, hvilken eller hvilke kandidater du deler flest holdninger med. Prøv f.eks. kandidattestene hos Altinget, DR, Politiken og Information.

På DR kan du frem til valget møde de ti spidskandidater i programserien ”Ask og kandidaterne”, hvor Ask Rostrup stiller spørgsmål til deres politik. Se med dagligt på DR1 kl. 19:45.

 

 
 .

Sådan brevstemmer du

Er du taget på tidlig sommerferie, eller har du planlagt en hel dags Game of Thrones-maraton søndag den 26. maj? Tænker du derfor, at det bliver svært at nå stemmeboksen den dag? Så frygt ej, der er råd for det! Vi er nemlig trådt ind i den periode, hvor du kan brevstemme.

Det gør du typisk ved at møde op på dit lokale borgerservice-center med et gyldigt ID, hvorefter du får udleveret en stemmeseddel. Når du har stemt, skal du blot underskrive et følgebrev på, at alt er gået rigtigt for sig.

Er du eksempelvis indlagt på sygehuset, indsat i et fængsel eller beboer på et plejehjem, kan du også stemme derfra. Vil du vide mere om reglerne om at brevstemme, så kan du henvende dig til din kommune eller tjekke med Økonomi- og Indenrigsministeriet. Du kan også browse på vores hjemmeside: www.europa-valg.eu

Sidste frist for at brevstemme er 23. maj.

 

 .
 

Kom til spidskandidatdebat i Europa-Huset

Onsdag den 15. maj er aftenen, hvor kandidaterne til formand for Kommissionen skal mødes og diskutere, hvad de vil med Europa. Blandt andet er danske Margrethe Vestager i spil som repræsentant for de europæiske liberale. Og du kan se med.

Vi varmer nemlig op til debatten og EU-valget med hele to arrangementer.

Du kan komme til frokost og blive klogere på mediedækningen af EU-valget eller til aftenarrangement, hvor du kan se spidskandidatdebatten live.

Du kan læse mere om arrangementerne og tilmelde dig her.

Hold også øje med vores hjemmeside europarl.dk, hvor debatten bliver streamet live. Den begynder kl. 21:00 og slutter kl. 22:30.

 .
 

Valgvideo slår alle rekorder

Over 100 millioner europæere har allerede set Europa-Parlamentets valgvideo "Vælg din fremtid". Har du?

"Vælg din fremtid"-videoen er helt anderledes, end hvad vi tidligere har set op til EU-valg. Filmen handler om, hvordan de fremtidige generationer skal vokse op, når europæerne har været ved stemmeurnerne den 23.-26. maj.

I filmen møder vi 15 kvinder rundt omkring i Europa, der er i gang med en af de største bedrifter i deres liv: Nemlig at føde et barn.

Formålet med filmen er at give europæerne en god grund til at stemme til det kommende EU-valg ved at få dem til at tænke på de kommende generationer, som bliver dem, der skal leve med konsekvenserne af valget. Med filmen håber vi på at vise, at vi skal løse udfordringerne sammen.

Filmholdet mødte op på forskellige fødeafdelinger rundt omkring i Europa, blandt andet på Odense Universitetshospital, hvor de fik lov til at filme det store øjeblik. Alle fødescenerne i filmen er 100% autentiske.

 .
 

Bliv kampklar til EU-valget

Hvor kan jeg registrere mig som vælger? Hvad er spidskandidater til EU-valget? Og kan jeg stemme fra udlandet? Det er præcis sådan nogle spørgsmål, som den nye hjemmeside www.eu-valg.eu giver svar på.

Europa-Parlamentet har nemlig for første gang lavet en side, der i Q/A-format forklarer stemmereglerne for hvert enkelt medlemsland. På den danske side kan man eksempelvis læse, at danskere kan brevstemme fra et andet EU-land.

Hjemmesiden skal sikre, at alle stemmeberettigede borgere har den information, de skal bruge for at kunne give deres stemme til kende.

 
 .

Ugens events

På vores eventside for valget dennegangstemmerjeg.eu kan du finde EU-events, der foregår rundt om i hele landet. Siden opdateres løbende, og du kan endda få dine egne events op på siden. Det kræver blot, at der er en EU-valgvinkel på dit event. For at få dit event delt sender du bare en mail til maria.olsen@ep.europa.eu med detaljerne. Vi kan så hjælpe dig med det praktiske.

 

 .
 

Find dybdegående viden om EU og Europa-Parlamentet

 .

Har du brug for mere tilbundsgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 
 

Redaktionen afsluttet fredag 10/05/2019 kl. 14.00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck, Lea Hovmand Jørgensen og Anne Norre Hansen
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11