skip to content
 
 
 

Oleg Sentsov modtager årets Sakharovpris

12-12-2018

Den fængslede ukrainske filminstruktør Oleg Sentsov er dette års vinder af Europa-Parlamentets Sakharov-pris for tankefrihed. Hans kusine Natalya Kaplan og advokat Dmitriy Dinze tog imod prisen under plenarsamlingen i Strasbourg. 

Monica Svane hilser fra Venedig

Europa-Parlamentets Sakharovpris for tankefrihed blev i dag overrakt til den ukrainske filminstruktør Oleg Sentsov.

"Vi tildeler prisen til Oleg Sentsov, der er idømt 20 års fængsel for sin fredelige protest mod den ulovlige besættelse. Parlamentet står i første række for at forsvare personer, der kæmper for frihed. Oleg Sentsov har vist mod og via sin sultestrejke har han fortsat sin kamp. Vi ønsker omgående løsladelse af Oleg Sentsov og andre politiske fanger i Rusland," sagde Parlamentets formand Antonio Tajani under prisuddelingen. 

På grund af fængslingen kunne Oleg Sentsov heller ikke selv være til stede under prisoverrækkelsen. Og derfor tog hans kusine Natalya Kaplan og advokat Dmitriy Dinze imod prisen ved ceremonien. 

"Vi skal ikke give op"

"Jeg kan ikke være til stede i dag, men I kan høre mine ord. Ord er en persons eneste værktøj, når han er blevet frataget alt andet. Man kan redde med ord. Man kan kræve modstand og oprør, også selvom der ikke er noget lys forude," lød ordene fra Natalya Kaplan, der læste et brev op, som Oleg Sentsov havde skrevet. Hun fortsatte:

"Det er lige meget, hvor længe man lever. Det handler om, hvordan man lever. Vi skal ikke give op. Historien er retfærdig. Lidt efter lidt falder tingene på plads, og man kalder alt ved sit rette navn," læste kusinen op, inden salen brød ud i klapsalver.

Oleg Sentsov blev i 2014 idømt 20 års fængsel for at planlægge terrorhandlinger mod Ruslands de facto overherredømme af Krim-halvøen, som Amnesty International blandt andet har beskrevet som “en uretfærdig rettergang i en militærdomstol”.

Ukraineren har den 14. maj 2018 erklæret sultestrejke som bevidst led i kampen for at få frigivet de ukrainske politiske fanger i Rusland. Den 6. oktober, efter at sultenstrejken varede over 145 dage, blev Sentsov tvunget til at opgive sit foretagende under trussel om at blive tvangsfordret af myndighederne. Sentsov har hele tiden fastholdt sin uskyld.

Parlamentet kræver Sentsov løsladt

Europa-Parlamentets formand Antonio Tajani har i forbindelse med prisoverrækkelsen flere gange udtalt sig stærkt om at få filminstruktøren løsladt fra fængslet:

"Ved at tildele Oleg Sentsov Sakharov-prisen 2018 udtrykker Europa-Parlamentet sin solidaritet med ham og hans sag. Vi kræver, at han øjeblikkeligt bliver løsladt. Hans kamp minder os om vores forpligtelse til at forsvare menneskerettighederne alle steder i verden på en hvilken som helst baggrund," sagde han tidligere på året.

 .

Et slag for menneskerettigheder

Sakharovprisen for tankefrihed bliver betragtet som Europas mest betydningsfulde pris, når det drejer sig om at fremme menneskerettigheder og appellere til en fredelig vej mod demokrati. For at blive indstillet til Sakharovprisen skal man først nomineres af minimum 40 MEP'er og derefter shortlistes af Udenrigsudvalget og Udviklingsudvalget.

Den endelige afgørelse træffes af Parlamentets politiske ledere. EU's pris for tankefrihed blev sat i verdenen i 1988 og gives til personer eller organisationer, som har slået et ekstra hårdt slag for de menneskerettigheder.

Du kan læse mere om finalisterne her.