skip to content
 
 
Journalister samlet foran Europa-Parlamentet
Journalister samlet foran Europa-Parlamentet
 

Presseakkreditering og journalistbesøg i Europa-Parlamentet

 .

BEMÆRK: SOM FØLGE AF DEN IGANGVÆRENDE COVID-19-KRISE ER MULIGHEDEN FOR AT SØGE OM TILSKUD TIL JOURNALISTBESØG I EUROPA-PARLAMENTET MIDLERTIDIGT SAT I BERO.

 .

Journalister, der ønsker at besøge Europa-Parlamentet, skal søge om akkreditering. Læs her, hvordan du kan søge om akkreditering og støtte til besøg i Bruxelles og Strasbourg for at følge Parlamentets politiske arbejde.

Akkreditering

Hvis du som journalist ønsker at besøge Europa-Parlamentet i Bruxelles eller Strasbourg, skal du forinden søge om akkreditering. Journalister bosat i Bruxelles eller Strasbourg, som regelmæssigt dækker Parlamentets arbejde, kan søge om årsakkreditering. Øvrige journalister skal søge om korttidsakkreditering af en varighed på op til en uge. Det gør du online via dette link, hvor du først skal oprette en konto og dernæst kan søge om akkreditering til specifikke datoer (nedenfor finder du en pdf-fil med en trin-for-trin-guide til, hvordan du gør). Hav billede og scan af pressekort klar.

Når din ansøgning er gået igennem, vil du modtage en bekræftelses-e-mail. Der vil så ligge et akkrediteringsbadge klar til dig i Parlamentets presseindgang ved ankomst.

Journalister, som ønsker at fotografere eller filme i Europa-Parlamentet, skal desuden have en særlig tilladelse. Den fås ved presseindgangen ved ankomst til Parlamentet efter at have læst og underskrevet reglerne for billedtagning og optagelse i Europa-Parlamentet.

Læs mere om presseakkreditering i Europa-Parlamentet her
 
 .

Tilskud til journalistbesøg i Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet kan yde støtte til journalister, der ønsker at følge Parlamentets arbejde i Strasbourg eller Bruxelles under plenarsamlinger og udvalgsmøder.

Der ydes godtgørelse af rejseudgifter (fly t/r på økonomiklasse, tog på 2. klasse) og gives et tilskud til ophold på 180 euro pr. overnatning (maks. 2 overnatninger for Strasbourg og maks. 1 overnatning for Bruxelles). Journaliststuderende får 90 euro pr. overnatning.

 

Adgangskrav

Det er en betingelse for at modtage støtte, at man arbejder som journalist, dvs. er i besiddelse af et gyldigt pressekort eller er i stand til at fremlægge en ”instruktionsskrivelse” fra den medieorganisation, hvor man arbejder.

 

Ansøgning

Ansøgning om støtte sendes pr. e-mail til:

Jacob Lolck, presseattaché hos Europa-Parlamentet i Danmark,
jacob.lolck@europarl.europa.eu

Lea Jørgensen, presseattaché hos Europa-Parlamentet i Danmark,
lea.jorgensen@europarl.europa.eu

Ansøgningen skal indeholde følgende oplysninger:

 • Navn
 • Medie
 • Stilling
 • Dato og sted for studiebesøg
 • Formål med besøget
 • E-mail
 • Telefon

Invitation

Hvis din ansøgning efterkommes, vil du modtage en officiel invitation, som indeholder alle de nødvendige praktiske oplysninger med henblik på gennemførelse af besøget samt udbetaling af rejsegodtgørelse.

Tilrettelæggelse af besøget

Du skal selv sørge for at booke og lægge ud for rejse og ophold i forbindelse med besøget i Europa-Parlamentet. Du er også som udgangspunkt selv ansvarlig for besøgets indhold, herunder for at lave interviewaftaler med MEP’er, hvis kontaktoplysninger du finder her. Europa-Parlamentets kontor i Danmark og Parlamentets pressetjeneste i Bruxelles hjælper gerne med inspiration til besøget, ligesom de gerne svarer på spørgsmål af praktisk og indholdsmæssig art.

Europa-Parlamentet kan, afhængigt af efterspørgslen, stille AV-faciliteter i form af bl.a. TV-studier, kamerafaciliteter, radiostudier samt redigeringsfaciliteter til rådighed uden beregning. Faciliteterne skal bookes på forhånd.

Kontakter i Parlamentets pressetjeneste

Godtgørelse af rejse- og opholdsudgifter

Godtgørelsen af rejse- og opholdsudgifter indbetales på din bankkonto efter besøget imod indlevering af den nødvendige dokumentation. I Strasbourg kan du aflevere dokumenterne på refusionskontoret (LOW T0013) eller indsende dem efterfølgende til: European Parliament, DG Communication - Directorate for Media, WIM 04P067, B-1047 Brussels, BELGIEN. Ved besøg i Parlamentet i Bruxelles er det typisk kun muligt at indsende dokumenterne efterfølgende.

Under dit besøg skal du også huske at underskrive en tilstedeværelsesliste.

Der kan gå op til halvanden måned, fra vi modtager dine dokumenter, til du modtager godtgørelsen.

Følgende dokumenter skal indleveres:

 • Invitation
 • Formular til anmodning om refusion
 • Kopi af ID-kort, pas, pressekort eller akkrediteringsbadge fra Europa-Parlamentet
 • Bankoplysninger (”Financial identification form”)
 • Kopi af kontoudskrift, hvor IBAN- og BIC/SWIFT-numre fremgår sammen med dit navn
 • Rejsedokumenter: faktura eller billetter, hvor pris og rejserute skal fremgå
 • Ved flyrejse skal der desuden indleveres originale boardingkort

Bemærk, at de 180 euro pr. overnatning betragtes som en fast godtgørelse, hvortil der ikke kræves dokumentation (dog skal der vedlægges hotelregning ved rejse i egen bil). Til gengæld ydes der ikke yderligere godtgørelse for udgifter til lokal transport m.v.

Det er også muligt at benytte tog eller privat bil til rejsen. Togbilletter refunderes efter regning. Vi dækker kun billetter på 2. klasse. Rejse i egen bil godtgøres med 0,32 euro/km udregnet ud fra den mest direkte rute. Der refunderes maksimalt for op til 450 km pr. vej. Hvis der er flere, der deles om en bil, er det kun ejeren/chaufføren, der modtager refusion.

Rejser, der finder sted op til én dag før eller én dag efter arrangementet, refunderes med 100 %.
Rejser, der finder sted mere end én dag før eller én dag efter arrangementet, refunderes med 50 %.
Rejser fra/til andre steder end det sædvanlige arbejdssted refunderes op til et maks.-beløb på 200 euro.

 .

Sidst opdateret den 17. januar 2020