Enlargement of the European Union
Official positions of the other Institutions & Organs

European Council

CORFU

DET EUROPÆISKE RÅD PÅ KORFU
24.-25. JUNI 1994
FORMANDSKABETS KONKLUSIONER

(...)

B. ANSØGERLANDENE

Det Europæiske Råd glæder sig over de betydelige fremskridt, der er gjort med hensyn til Cyperns og Maltas ansøgning om tiltrædelse af Den Europæiske Union, og mener, at en afgørende fase i forberedelsesprocessen kan anses for at være afsluttet.

Det Europæiske Råd anmoder Rådet og Kommissionen om at gøre alt for at sikre, at forhandlingerne med Malta og Cypern med henblik på indgåelse af fjerde finansprotokol, der navnlig skal støtte Maltas og Cyperns indsats for integration i Den Europæiske Union, hurtigt afsluttes.

Det Europæiske Råd noterer sig, at den næste fase i Unionens udvidelse under disse omstændigheder vil omfatte Cypern og Malta. Det Europæiske Råd, der henviser til Rådets afgørelser af 4. oktober 1993, 18. april 1994 og 13. juni 1994 herom, bekræfter på ny, at enhver løsning på det cypriotiske problem må tilgodese landets suverænitet, uafhængighed, territoriale integritet og enhed i overensstemmelse med de relevante FN-resolutioner og aftaler på højt plan.

Det Europæiske Råd udtrykker tilfredshed med, at Europaaftalerne med Ungarn og Polen nu er trådt i kraft, og at de første møder i Associeringsrådet på ministerplan med disse lande allerede har fundet sted.

Det Europæiske Råd noterer med tilfredshed, at Ungarn og Polen henholdsvis den 31. marts og den 4. april indgav deres ansøgninger om medlemskab af Den Europæiske Union. Det minder i denne forbindelse om Rådets beslutninger om at henvise de to ansøgninger til Kommissionen med henblik på udarbejdelse af udtalelser herom.

Hvad Tyrkiet angår noterer Det Europæiske Råd sig indkaldelsen af Associeringsrådet EF-Tyrkiet, der navnlig skal behandle gennemførelsen af toldunionen, som fastsat i associeringsaftalen af 1964.

(...)

D. CENTRAL- OG ØSTEUROPA

På samlingen i København i juni 1993 besluttede Det Europæiske Råd, at de associerede lande i Central- og Østeuropa, som måtte ønske det, kan blive medlemmer af Den Europæiske Union, så snart de er i stand til at opfylde forpligtelserne i forbindelse hermed.

Europaaftalerne og de beslutninger, der blev truffet i København, udgør rammerne for at uddybe forbindelserne og skabe det klima, som vil gøre det muligt at opfylde disse betingelser. Den senere gennemførelse af disse aftaler og beslutninger er en af de væsentlige forudsætninger for tiltrædelse: det er derfor vigtigt at udnytte disse fuldt ud med henblik på at forberede tiltrædelserne. Det Europæiske Råd minder om betydningen af rådsafgørelserne af 7. marts 1994 om den politiske dialog, hvis fulde og effektive gennemførelse bør prioriteres højt.

Det Europæiske Råd opfordrer Kommissionen til så hurtigt som muligt at fremsætte konkrete forslag om den senere gennemførelse af Europaaftalerne og de beslutninger, der blev truffet af Det Europæiske Råd i København. Det Europæiske Råd opfordrer desuden formandskabet og Kommissionen til at aflægge rapport på den næste samling om de fremskridt, der er gjort på dette grundlag, om tilnærmelsesprocessen siden Det Europæiske Råd i København samt om den strategi, der skal følges med henblik på forberedelse af nye tiltrædelser.

Dette vil blive fremmet gennem den udvikling af godt naboskab, som skal indgå i stabilitetspagten.

De institutionelle betingelser, der sikrer, at Unionen fungerer tilfredsstillende, skal skabes på regeringskonferencen i 1996, som derfor må finde sted, inden tiltrædelsesforhandlingerne indledes.

Unionen og dens medlemsstater vil fortsætte kontakterne med Slovenien med henblik på at skabe de bedste betingelser for øget samarbejde med dette land. Rådet vil i mellemtiden fortsætte behandlingen af et udkast til mandat til en Europaaftale.

Det Europæiske Råd glæder sig over, at forhandlingerne med de baltiske stater om oprettelse af frihandelsområder er ved at være afsluttet, og gentager, at indgåelse af Europaaftaler med disse lande, der vil hjælpe dem med at forberede sig til en senere tiltrædelse, fortsat er Unionens mål.

Det Europæiske Råd forventer, at Rusland i overensstemmelse med tidligere tilsagn vil have afsluttet sine troppetilbagetrækninger fra Letland og Estland senest den 31. august.

Det Europæiske Råd lægger vægt på de baltiske staters bestræbelser på at udvikle retlige og lovgivningsmæssige rammer, der er i overensstemmelse med bl.a. henstillingerne fra CSCE's højkommissær og Europarådet. Det noterer sig med bekymring, at det lettiske parlament har vedtaget en lov om statsborgerskab, der er uforenelig med disse henstillinger, og håber, at lovforslagene vil blive taget op til ny behandling.

(...)