Utvidgningen av Europeiska unionen

Europaparlamentet i utvidgningsprocessen – en översikt

Mars 2003


1. Europaparlamentets bidrag

1.1 Inledning

1.2 Organ inom Europaparlamentet som deltar i utvidgningsprocessen

1.2.1 Möten mellan Europaparlamentets talman och talmännen för parlamenten i de länder som deltar i utvidgningsprocessen
1.2.2. Utskottet för utrikesfrågor, mänskliga rättigheter, gemensam säkerhet och försvarspolitik
1.2.3. Gemensamma parlamentarikerkommittéer
1.2.4. Fackutskotten
1.2.5. Samarbete med de nationella parlamenten

1.3 Europaparlamentets verksamhet under 2002

2. Utvidgningsprocessen

2.1 Viktiga beslut

2.2 Utvidgningsprocessens aktörer

2.2.1 De 15 medlemsstaterna
2.2.2 Kandidaterna
2.2.3 Europeiska kommissionen
2.2.4 Europaparlamentet
2.2.5 Medlemsstaternas parlament

2.3 Anslutningsprocessen

2.3.1 Föranslutningsstrategin
2.3.2 Screening
2.3.3 Förhandlingarna
2.3.4 Förhandlingspositionerna
2.3.5 Övergångsperioder

2.4 Den senaste tidens framsteg och framtidsutsikter

 

Bilagor (PDF)
I. List of resolutions, reports, opinions and hearings of the European Parliament on enlargement topics in 2001
II. List of resolutions and reports adopted by the European Parliament on enlargement topics in 2002 (Part I)
III. List of resolutions and reports adopted by the European Parliament on enlargement topics in 2002 (Part II)
IV. Other activities of the European Parliament in the field of enlargement in 2002


 

top

1. Europaparlamentets bidrag

1.1 Inledning

EU:s femte utvidgning sedan 1972 är enligt Europaparlamentet en uppgift utan motstycke vad gäller politisk och historisk betydelse och ett tillfälle att ytterligare främja den europeiska kontinentens integration med fredliga medel. I sitt anförande inför Europaparlamentet och ledamöterna från samtliga kandidatländers nationella parlament under den historiska utvidgningsdebatten i Strasbourg i november 2002, sade Europaparlamentets talman Pat Cox: Europeiska unionens utvidgning är för närvarande vår viktigaste politiska uppgift, en uppgift som har dominerat mycket av parlamentets arbete och det mesta av mitt arbete som talman.”

Vid toppmötet i Luxemburg 1997 beslutades att starta utvidgningsprocessen och inleda förhandlingar med sex kandidatländer. Den 31 mars 1998 påbörjades anslutningsförhandlingarna med Ungern, Polen, Estland, Tjeckien, Slovenien och Cypern. Vid toppmötet i Helsingfors den 12 december 1999 beslutade medlemsstaterna att inleda förhandlingar med Rumänien, Republiken Slovakien, Lettland, Litauen, Bulgarien och Malta. Vid det sammanträdet fick Turkiet status av kandidatland, men inget startdatum bestämdes för anslutningsförhandlingarna. Vid toppmötet i Köpenhamn i december 2002 slutförde tio av de tolv förhandlande kandidatländerna sina anslutningsförhandlingar med EU och skall nu bli medlemsstater den 1 maj 2004.

Europaparlamentet är inte part i förhandlingarna och dess officiella roll är att ge sitt samtycke innan fördraget undertecknas. Ändå har Europaparlamentet lämnat viktiga bidrag till utvidgningsprocessen. Så tidigt som i december 1997, i sin Resolution on the Communication from the Commission "Agenda 2000 - for a stronger and a wider Union" och Resolution on the Conclusions of the Luxembourg European Council, insisterade Europaparlamentet på en heltäckande utvidgningsstrategi, dvs. att samtliga kandidatländer skulle delta i anslutningsförfarandet, vilket var av avgörande betydelse för att undvika negativa bieffekter i vissa kandidatländer. Parlamentet ansåg att varje enskilt land skulle bedömas i enlighet med framstegen i förhandlingarna, och att en flexibel utvidgningsprocess, där man lät förhandlingarna fortskrida i en takt som var lämplig för varje enskilt land, skulle vara möjlig.

Det var Europaparlamentet som uppmanade rådet i sin Resolution on the preparation of the meeting of the European Council in Helsinki on 10 and 11 December 1999 att anta kommissionens förslag att anslutningsförhandlingarna med samtliga återstående kandidatländer som uppfyllde de politiska Köpenhamnskriterierna skulle starta 2000. I resolutionen uppmanade Europaparlamentet rådet att sätta stopp för den orättvisa uppdelningen av kandidatländerna i två klasser och anta kommissionens rekommendationer från den 13 oktober 1999 om att tillämpa en politik som ligger i linje med parlamentets ”regattamodell”, vilket skulle öppna för en flexibel utvidgningsprocess i flera olika hastigheter baserad enbart på meriter.

Det var också Europaparlamentet, som i sin resolution om utvidgningen av den 4 oktober 2000 uppmanade EU:s institutioner, medlemsstaterna och de kandidatländer med vilka förhandlingar har påbörjats att göra allt som stod i deras makt för att göra det möjligt för Europaparlamentet att godkänna de första anslutningsfördragen före valen till Europaparlamentet 2004, så att utsikterna att medborgare från kandidatländerna deltar i 2004 års val till Europaparlamentet förverkligas. Sedan oktober 2000 har Europaparlamentet varje år genomfört en debatt på grundval av de betänkanden som utarbetats av utskottet för utrikesfrågor och yttrandena från sina fackutskott. Parlamentet har regelbundet antagit resolutioner om kandidatländernas framsteg och om Europeiska rådets sammanträden.

 

top

1.2. Organ inom Europaparlamentet som deltar i utvidgningsprocessen

Under hela förhandlingsprocessen och ända fram till anslutningen av de nya medlemsstaterna spelar Europaparlamentet en viktig övervakande roll. I Europaparlamentet är det utskottet för utrikesfrågor som har ansvaret för att samordna arbetet med utvidgningen och se till att det råder samstämmighet mellan de ståndpunkter som antagits av parlamentet och verksamheten i de olika fackutskotten och i de gemensamma parlamentarikerkommittéerna.

Parlamentets viktigaste befogenhet i samband med utvidgningen är att ge sitt samtycke (artikel 49 i FEU) innan något land blir medlem av EU. Denna befogenhet utövas enbart i slutskedet av förhandlingarna. Men med tanke på parlamentets nyckelroll ligger det i de övriga institutionernas intresse att försäkra sig om parlamentets medverkan från början av processen. Parlamentet spelar också en viktig roll i samband med utvidgningens ekonomiska aspekter i sin roll som den ena grenen av EU:s budgetmyndighet.

Förutom att anta resolutioner om utvidgningsprocessen, kandidatländernas framsteg och förberedandet och genomförandet av Europeiska rådets sammanträden, har Europaparlamentet varit engagerat i utvidgningsprocessen på följande sätt:

1.2.1 Möten mellan Europaparlamentets talman och talmännen för parlamenten i de länder som deltar i utvidgningsprocessen
har ägt rum sedan 1995. Det fjortonde mötet ägde rum den 26 november 2002 i Bryssel. Deltagarna var överens om att utvidgningen är den största politiska utmaningen för EU, medlemsstaterna och kandidatländerna. De bekräftade sin övertygelse om att utvidgningen kommer att bidra till fred, säkerhet och välstånd i världen, såväl reellt som symboliskt, i en tid av starka internationella spänningar. Vid mötet framhölls möjligheterna för observatörer från anslutningsländerna att närvara i Europaparlamentet sedan anslutningsfördraget undertecknats, och detta nästa steg välkomnades som en bekräftelse på parlamentens centrala roll när det gäller kontakterna med allmänheten under utvidgningsprocessens sista, avgörande steg.

Europaparlamentets talmans övriga verksamhet
Talmannen har tagit emot besök av talmän, utskottsordförande, ministrar, premiärministrar och statschefer från kandidatländerna i Bryssel och Strasbourg, och dessutom har han inlett ett omfattande program för officiella besök i kandidatländerna, framför allt under första halvåret 2002.

1.2.2 Utskottet för utrikesfrågor, mänskliga rättigheter, gemensam säkerhet och försvarspolitik
är det utskott som har det politiska ansvaret för institutionens arbete med utvidgningen. Utskottet för utrikesfrågor har utsett en föredragande för vart och ett av de tretton kandidatländerna. Utskottet har under 2002, precis som föregående år, anordnat diskussioner med kandidatländernas chefsförhandlare och Europeiska kommissionen som ett led i utarbetandet av resolutionen om utvidgningen, som antogs under sammanträdesperioden i juni och november 2002. Utskottet fick också regelbundet föredragningar om framstegen av kommissionsledamoten med ansvar för utvidgningen, Verheugen.

1.2.3 Gemensamma parlamentarikerkommittéer
Ledamöterna i Europaparlamentet sammanträffar regelbundet med sina kolleger från kandidatländerna i de gemensamma parlamentarikerkommittéerna. Föredragandena från utskottet för utrikesfrågor deltar vid dessa sammanträden och under 2000 utsträcktes detta till att även gälla fackutskottens föredragande av yttranden. De gemensamma parlamentarikerkommittéerna sammanträder två gånger per år och syftet är att utöva den parlamentariska kontrollen över samtliga bilaterala relationer och att i detalj undersöka vilka framsteg som gjorts i ansökningsförberedelserna och -förhandlingarna. Varje sammanträde avslutas med gemensamma förklaringar och rekommendationer som beskriver de framsteg som uppnåtts och de åtaganden som gjorts inför det kommande arbetet

1.2.4 Fackutskotten
har utsett enskilda ledamöter till att följa sektorspecifika utvidgningsfrågor. Deras yttranden har tagits med i utvidgningsresolutionen. I takt med att förhandlingarna närmar sig de svårare förhandlingskapitlen kommer Europaparlamentets olika utskott att bli allt mer involverade i arbetet med att övervaka förhandlingsprocessen inom olika sektorer och kandidatländernas administrativa kapacitet att genomföra regelverket. De närmast berörda utskotten har skickat delegationer till ett antal kandidatländer i syfte att samla in uppgifter och har organiserat utfrågningar i speciella frågor.

1.2.5 Samarbete med de nationella parlamenten
Inom Europaparlamentets sekretariat samarbetar avdelningen med ansvar för arbetet med de nationella parlamenten regelbundet med sina motsvarigheter i kandidatländerna. Avdelningens verksamhet omfattar framför allt följande:

 

top

1.3 Europaparlamentets verksamhet under 2002

Europaparlamentets verksamhet i samband med utvidgningen har från och med 2000 gått in i en ny fas, i och med att förhandlingstakten har ökat. Parlamentets viktigaste uppgift är nu att nära övervaka förhandlingsprocessen. Den första årliga debatten om utvidgningen ägde rum i oktober 2000, och därefter antogs resolutioner om utvidgningen och kandidatländernas framsteg. Den andra debatten ägde rum i september 2001. Som en följd av den ökande takten när förhandlingarna närmar sig sitt slutskede intensifierades parlamentets verksamhet ytterligare under första halvåret 2002, och kulmen nåddes i den stora utvidgningsdebatten som hölls under sammanträdesperioden i juni, då parlamentet antog resolutioner på grundval av betänkanden som utarbetats av utrikesutskottet och de olika fackutskotten om förhandlingsläget, utvidgningens finansiella konsekvenser, gränsområden, Ispa- och Sapardprogrammen samt om utvidgningen och jordbruket.

I sin senaste resolution om kandidatländernas framsteg mot anslutningen som antogs den 20 november 2002, efter den historiska debatten med ledamöter från kandidatländernas nationella parlament, välkomnade parlamentet de framsteg som gjorts i förhandlingarna med samtliga tio kandidatländer och uttalade sitt stöd för alla ansträngningar för att avsluta de återstående, svåraste kapitlen med samtliga tio kandidatländer så snart som möjligt. Parlamentet välkomnade dessutom möjligheten att ge föranslutningsstöd till kandidatländerna som inte kunde delta i den första vågen.

I sin resolution om resultaten från Europeiska rådet i Köpenhamn välkomnade parlamentet den historiska milstolpe som slutförandet av anslutningsförhandlingarna med tio länder innebar. Det sågs som en seger för demokrati, frihet och fred i dessa länder. Parlamentet påpekade emellertid också att genomförandet av vissa delar av gemenskapens regelverk och de åtaganden som de framtida medlemsstaterna gjort, fortfarande behövde förbättras och att parlamentet måste ge sitt samtycke till varje nytt medlemskap. Parlamentet underströk behovet av att undvika skiljelinjer i Europa i framtiden och att främja fred och stabilitet, såväl utom som inom unionens nya gränser. I det sammanhanget välkomnades stödet för ansträngningarna från länderna på västra Balkan att närma sig unionen inför en framtida anslutning.

 

top

2. Utvidgningsprocessen

2.1 Viktiga beslut

Den femte utvidgningen kommer att förändra Europa, och den kommer att påverka samtliga Europeiska unionens institutioner och politikområden. För att kunna bibehålla stabilitet och välstånd på hela den europeiska kontinenten måste utvidgningsprocessen vara effektiv och trovärdig. Därför kommer kandidatländernas faktiska förutsättningar, och inte politiska påtryckningar, att vara vägledande när anslutningsdatum skall bestämmas. Kandidatländerna måste dela Europeiska unionens värderingar och målsättning, så som dessa framgår av fördragen. Uppfyllande av de politiska kriterier som bestämdes i samband med Europeiska rådets möte i Köpenhamn i december 1993, de så kallade Köpenhamnskriterierna, är utgångspunkten för medlemskap i unionen. Villkoren som styr inträdet gäller fortfarande: institutionell stabilitet och respekt för mänskliga rättigheter, en fungerande marknadsekonomi, förmågan att klara av konkurrenstrycket från marknadskrafterna och förmågan att uppfylla samtliga den ekonomiska och monetära unionens skyldigheter i samband med att regelverket, acquis communautaire, införs.

Vid Europeiska rådets möte i Luxemburg i december 1997 fattades beslut om anslutnings- och förhandlingsprocessen. Förhandlingar med Republiken Tjeckien, Cypern, Estland, Ungern, Polen och Slovenien inleddes den 31 mars 1998.

Vid Europeiska rådets möte i Berlin i mars 1999 bestämdes tydliga ramar för utvidgningens finansiella aspekter fram till 2006. Arbetshypotesen var att anslutningen av nya länder skulle inledas 2002.

Vid Europeiska rådets möte i Helsingfors i december 1999 beslutades att även inleda förhandlingar med Bulgarien, Lettland, Litauen, Malta, Rumänien och Slovakien i februari 2000. Principen om en differentiering bland kandidatländerna och ”catch-up-principen” beslutades. Turkiets status som kandidatland med fulla rättigheter och skyldigheter och fullt deltagande i anslutningsprocessen erkändes, även om inget beslut fattades om att inleda förhandlingarna.

Betydelsen av att övervaka de åtaganden som gjorts av kandidatländerna underströks vid Europeiska rådets möte i Feira i juni 2000.

Vid Europeiska rådets möte i Nice i december 2000 godkändes den strategi som kommissionen föreslagit i sitt strategidokument (Strategy Paper) samt måldatum för medlemskap för de kandidatländer som kommit längst under 2004. Rådet beslutade att inga ytterligare hinder nu skulle få förekomma för utvidgningsprocessen. Rådet uttalade dessutom sitt stöd för differentieringen bland kandidatländerna och bekräftade ”catch-up-principen”. Den färdplan som kommissionen föreslagit i sitt strategidokument bekräftades för de kommande 18 månaderna, vilket enligt rådets mening skulle jämna vägen för ytterligare förhandlingar och göra det möjligt för de länder som var bäst förberedda att göra de snabbaste framstegen. Rådet bekräftade särskilt Europaparlamentets ståndpunkt att de bäst förberedda länderna skulle kunna delta i valet till Europaparlamentet 2004. Ramverket för de institutionella reformer som skulle krävas inför utvidgningen angavs även.

Europeiska rådet i Laeken i december 2001 bekräftade att anslutningsprocessen nu var oåterkallelig. Europeiska rådet bekräftade EU:s fasta avsikt att framgångsrikt slutföra förhandlingarna före 2002 års utgång med de kandidatländer som var redo, samtidigt som man uppmanade kandidatländerna att energiskt fortsätta sina ansträngningar, i synnerhet för att deras administrativa och rättsliga resurser skulle nå upp till den nivå som krävs.

Vid Europeiska rådet i Sevilla i juni 2002 bekräftades EU:s beslutsamhet att slutföra förhandlingarna med tio kandidatländer före 2002 års utgång, om de kandidatländerna var redo, och att anslutningsfördraget skulle undertecknas under våren 2003. Under Europeiska rådet i Köpenhamn i december 2002 slutfördes förhandlingarna med tio kandidatländer och man beslutade om ökat stöd till övriga kandidatländer i deras arbete.

 

top

2.2. Utvidgningsprocessens aktörer

2.2.1. De 15 medlemsstaterna
Medlemsstaterna är part i anslutningsförhandlingarna på EU:s sida. Rådets ordförandeskap lägger fram de förhandlingspositioner som medlemsstaterna enats om och leder förhandlingsomgångarna på ministernivå eller via ministrarnas företrädare.

2.2.2. Kandidaterna
Varje ansökarland med vilket förhandlingar har inletts bestämmer sina ståndpunkter för vart och ett av regelverkets 13 kapitel och driver förhandlingar med medlemsstaterna. Varje ansökarland har utsett en chefsförhandlare och ett team av experter.

2.2.3. Europeiska kommissionen
Europeiska kommissionen genomförde screeningen av ansökarländerna, leder förhandlingarna och gör upp förslag på förhandlingspositioner för de olika medlemsstaterna. Kommissionen övervakar också de framsteg som de olika kandidatländerna gör och kontrollerar om de åtaganden de gjort under förhandlingarna har genomförts i praktiken. Rådet har begärt att kommissionen skall lägga fram detaljerade årliga utvärderingar av kandidatländernas framsteg när det gäller att uppfylla anslutningskriterierna, de ”återkommande rapporterna”.

2.2.4. Europaparlamentet
Parlamentets viktigaste funktion i samband med utvidgningen är att ge sitt samtycke till det slutgiltiga anslutningsavtalet. Parlamentet följer redan noga förhandlingarna och kommissionen håller parlamentet informerat om alla viktiga steg i anslutningsförhandlingarna. Den konstitutionella grunden för samarbetet mellan Europaparlamentet och kommissionen är det Framework Agreement on relations between the European Parliament and the Commission som undertecknades av Europaparlamentets talman och kommissionens ordförande den 5 juli 2000. Europaparlamentet spelar också en viktig roll i samband med utvidgningens ekonomiska aspekter i sin egenskap av den ena av budgetmyndighetens båda grenar. Parlamentet har framför allt understrukit att en överenskommelse om en ny budgetplan för perioden efter 2006 kräver parlamentets godkännande.

2.2.5. Medlemsstaternas nationella parlament
De nationella parlamenten måste ratificera anslutningsavtalen med de framtida medlemsstaterna när det väl har undertecknats efter godkännande från Europaparlamentet och rådet.

 

top

2.3. Anslutningsprocessen

2.3.1. Föranslutningsstrategin
Föranslutningsstrategin är inriktad på de särskilda behoven i vart och ett av kandidatländerna när de förbereder sig inför anslutningen. På så sätt kan EU rikta in sitt stöd på de prioriteringar som angetts av kommissionen och kandidatländerna. De viktigaste instrumenten i föranslutningsstrategin är: Europaavtalen, anslutningspartnerskapen, de nationella programmen för införande av regelverket och de olika instrumenten för föranslutningsstöd (Phare, Ispa och Sapard, liksom de handlingsplaner som finansieras av Phare och är avsedda att underlätta uppbyggnaden av tillräckliga administrativa och rättsliga resurser på central och lokal nivå). Dessutom deltar kandidatländerna i flera av Europeiska unionens program.


2.3.2 Screening
Screeningen, som utförs av kommissionen, föregår själva förhandlingarna. Den gör det i första hand möjligt att förklara EU:s regelverk, acquis, för kandidatländerna i en serie multilaterala och därefter bilaterala möten och att därefter kontrollera om ansökarländerna accepterar regelverket och har förutsättningar att tillämpa det. Screeningen gör det också möjligt att identifiera eventuella problem som kan uppkomma under förhandlingarnas gång.

2.3.3. Förhandlingarna
När väl screeningen har avslutats lägger kandidatländerna fram sina förhandlingspositioner. Kommissionen utarbetar därefter ett förslag till gemensam ståndpunkt som den lägger fram i rådet, som sedan enhälligt antar en gemensam ståndpunkt och genom ett enhälligt beslut godkänner att förhandlingskapitlet kan inledas. Den gemensamma ståndpunkten kan komma att ändras under förhandlingarnas gång om kandidatländerna lämnar in ny information eller går med på att dra tillbaka en begäran om övergångsperiod. Beslutet att avsluta ett kapitel fattas också enhälligt. Europeiska unionen kan återkomma till ett kapitel som är “provisoriskt avslutat” i ljuset av nya screenade delar av regelverket som ingår i anslutningsförhandlingarna. Ett annat fall när EU kan öppna ett “provisoriskt avslutat” kapitel på nytt är om ett kandidatland inte har levt upp till de åtaganden man gjorde inom det speciella område det gäller.

Förhandlingarna är inriktade på villkoren för kandidatländernas införande, tillämpning och verkställande av regelverket, och framför allt möjligheten att medge övergångsbestämmelser som måste vara begränsade i omfattning och varaktighet. I förhandlingarna bedöms varje kandidatland enligt differentieringsprincipen och på sina egna meriter. Denna princip tillämpas såväl i samband med att de olika förhandlingskapitlen öppnas som när det gäller hur förhandlingarna genomförs. Kandidatländer som har kommit in i förhandlingsprocessen senare har möjlighet att hinna ikapp de länder som redan förhandlar inom rimlig tid, om de har gjort tillräckliga framsteg i sina förberedelser.

Framstegen i förhandlingarna måste gå hand i hand med framstegen när det gäller att införa regelverket i den nationella lagstiftningen och att faktiskt tillämpa och verkställa den. Takten i varje enskild förhandling är beroende av hur förberett varje land är och hur komplicerade de olika frågor är som skall lösas. Kommissionens krav på varje kandidatland att bygga upp en tillräcklig förvaltningskapacitet, samt deras förmåga att genomföra ett realistiskt lagstiftningsprogram och att verkställa det, är det bästa och enda sättet att skynda på förhandlingarna utan att underminera kvaliteten i utvidgningsprocessen. För att tydliggöra detta meddelade kommissionen 2001 i sitt strategidokument att den skulle inleda en handlingsplan för att stärka de administrativa och rättsliga resurserna i varje kandidatland och avsätta upp till 250 miljoner euro i extra stöd utöver den årliga Phare-budgeten. Kommissionen redogjorde för handlingsplanerna och den förstärka övervakningsprocessen till Europeiska rådet i Sevilla (COM(2002) 256 final).

2.3.4. Övergångsperioder
I den allmänna ståndpunkt som unionen lade fram för ansökarländerna när förhandlingarna inleddes framhölls att övergångsåtgärder skulle vara begränsade i tid och omfattning och åtföljas av en plan med tydligt angivna steg för regelverkets tillämpning. Kommissionens ståndpunkt är att EU framför allt måste garantera att kandidaterna fullt ut accepterar EU:s regelverk avseende den inre marknaden. Samtidigt bör övergångsperioder vara tillåtna inom vissa svåra områden som miljö, där stora investeringar behövs innan kandidatländerna kan införa och tillämpa regelverket fullt ut. Kommissionen grundar sin bedömning av kandidatländernas ansökningar på dessa kriterier, och analyserar varje enskilt fall med hänsyn till landets egna intressen och den troliga effekt som ansökan har på unionen som helhet och på de övriga kandidatländernas intressen.

 

top

2.4. Den senaste tidens framsteg och framtidsutsikter

Europeiska rådet i Nice fastställde ramarna för de institutionella reformer som var nödvändiga inför utvidgningen och godkände en ”färdplan” som har styrt processen under de senaste två åren. År 2002, efter framstegen som uppnåddes under de svenska och belgiska ordförandeskapen, sköt förhandlingarna fart och man började ta itu med de verkligt svåra kapitlen – jordbruk och finansiering. I slutet av Spaniens ordförandeskap i juni 2002 hade man gått in på 30 kapitel med samtliga förhandlande länder, med undantag av Rumänien. Upp till 28 kapitel hade avslutats provisoriskt med vissa länder.

Under det danska ordförandeskapet (juli-december 2002) gick förhandlingarna med tio kandidatländer in i ett slutskede. I enlighet med färdplanen från Nice hade gemensamma ståndpunkter antagits om följande förhandlingskapitel: jordbruk, regionalpolitik, finansiella och budgetmässiga aspekter samt institutioner. Vad som återstod att lösa så snart som möjligt var finansiella aspekter och andra eventuella frågor som inte behandlats i övriga kapitel.

I oktober 2002 offentliggjorde kommissionen sina återkommande rapporter, vari kommissionen drog slutsatsen att tio länder, nämligen Cypern, Republiken Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien och Slovenien, uppfyllde de politiska kriterierna och skulle kunna uppfylla de ekonomiska kriterierna och kraven på medlemskap från början av 2004. Detta gjorde att Europeiska rådet i Bryssel i oktober 2002 kunde bekräfta unionens beslut att slutföra förhandlingarna med dessa länder under Europeiska rådet i Köpenhamn i december 2002 och underteckna anslutningsfördragen i Aten i april 2003. En överenskommelse nåddes även bland medlemsstaterna om det finansiella ramverket för jordbruksstöd och strukturfondsoperationer. Godkännandet av Nicefördraget i den andra irländska folkomröstningen i oktober 2002 banade väg för ett slutförande av ratificeringen och fördraget kunde träda i kraft den 1 februari 2003.

Förhandlingarna med de tio avslutades i vederbörlig ordning i Köpenhamn i december 2002. Den 19 februari 2003 antog kommissionen ett positivt yttrande om de tio ländernas ansökningar om medlemskap 2004 och lade fram förslaget till anslutningsfördrag i parlamentet. Anslutningsfördraget skall undertecknas den 16 april 2003, efter Europaparlamentets godkännande. Därefter måste de nuvarande och tillkommande medlemsstaterna slutföra ratificeringsprocessen. De flesta av ansökarländerna har redan bestämt datum för respektive folkomröstningar. När väl ratificeringen har genomförts kommer fördraget att träda i kraft den 1 maj 2004, vilket gör det möjligt för de nya medlemsstaterna att delta i nästa val till Europaparlamentet och i nästa regeringskonferens. Som en förberedelse inför regeringskonferensen har kandidatländernas regeringar och parlament deltagit i arbetet i Europeiska konventet som inrättades genom Laekendeklarationen om EU:s framtid som antogs av Europeiska rådet i december 2001. När väl anslutningsfördraget har undertecknats kommer anslutningsländerna att få status av aktiva observatörer i rådets lagstiftningsarbete och delegationer från deras nationella parlament kommer att delta som observatörer i Europaparlamentets arbete.

Förhandlingarna med Bulgarien och Rumänien fortsätter med målet att de skall bli medlemmar 2007. Reviderade färdplaner har presenterats av kommissionen och ytterligare föranslutningsstöd planeras. De båda länderna skall delta under nästa regeringskonferens som observatörer.

Europeiska rådet i Köpenhamn i december 2002 uppmuntrade Turkiet att energiskt driva sin reformprocess vidare. Rådet beslutade också att EU skulle inleda anslutningsförhandlingar med Turkiet omedelbart om Europeiska rådet i december 2004, på grundval av rapporter och rekommendationer från kommissionen, beslutar att Turkiet uppfyller Köpenhamnskriterierna. Cypern kommer att bli medlem den 1 maj 2004. Europeiska rådet uttryckte emellertid sitt starka stöd för att ett enat Cypern skulle bli medlem. Den senaste förhandlingsrundan under ledning av FN:s generalsekreterare Kofi Annan lyckades emellertid inte nå fram till ett avtal vid sin slutförhandling den 10 mars 2003. Tillämpningen av fördragets bestämmelser på öns norra del kommer därför tills vidare att upphävas.

Den 9 januari 2003 inleddes förhandlingar under det grekiska ordförandeskapet i syfte att de tio nya medlemsstaterna skulle bli medlemmar av Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (för närvarande EU-15 plus Liechtenstein, Norge och Island). Syftet är att avsluta förhandlingarna i tid för att hinna underteckna ett EES-avtal den 16 april 2003, samtidigt med EU:s anslutningsfördrag.

I det grekiska ordförandeskapets utvidgningsprogram ingår ett intensifierat samarbete med länderna på västra Balkan “för att främja deras ekonomiska integrering med Europa i största möjliga utsträckning, så att dessa länder kan få status av blivande kandidatländer för medlemskap i EU”. Ett särskilt toppmöte om “Stabilisering och associering” för Balkan planeras till den 21 juni 2003 i Saloniki. Den 21 februari 2003 lämnade Kroatien in en formell ansökan om att bli medlem i Europeiska unionen samtidigt som Bulgarien och Rumänien, sannolikt 2007. Kroatien har redan ingått ett stabiliserings- och associeringsavtal med EU, liksom Makedonien, och Albanien hoppas kunna inleda förhandlingar inom den närmaste framtiden i syfte att ingå ett stabiliserings- och associeringsavtal.

Den 11 mars 2003 offentliggjorde kommissionen ett meddelande med rubriken “Wider Europe – Neighbourhood: A new Framework for Relations with our Eastern and Southern Neighbours” som undersöker möjligheterna för ett utvidgat Europa att förstärka relationerna med sina grannar i öster och i söder.