"Vores vaccine vil beskytte mennesker mod den aktuelle såvel som fremtidige udbrud af coronavirus“

Matti Laver forsøg med covid-19-vacciner, der måske også vil kunne bruges mod andre coronavirusser Sverige, Stockholm

Mens covid-19 har trukket overskrifter de sidste mange måneder, kan man let glemme, at det aktuelle virus blot er ét ud af en langt større familie af virusser. Det egentlige spørgsmål, også efter at virusset er blevet inddæmmet, er følgende: Hvordan kan man sikre, at en vaccine også vil være virkningsfuld mod fremtidige coronavirusudbrud? Professor Matti Sällberg har forsøgt at finde svaret på dette spørgsmål siden starten af april, da hans forskerhold modtog EU-støtte som led i projektet OPENCORONA. "Udformningen af vores vaccine er enestående. I modsætning til størsteparten af kliniske prøver, der alene fokuserer på pig-proteinet, omhandler vores behandling også andre relevante proteiner, der er mindre covid-19-specifikke. Ideen er at gøre det fremtidssikret," forklarer han. Der planlægges allerede et fase 1-klinisk forsøg ved Karolinska Universitetshospital i Sverige. Der er tildelt ca. 22,5 mio. i DKK i EU-forskningsmidler til Karolinska-instituttet som led i OPENCORONA-projektet.

"Language Buddy Online har allerede skabt kontakt mellem 2 100 mennesker, der lærer svensk over hele landet“

Natassia Indvandrere får herigennem mulighed for at lære svensk gennem videochats med frivillige Sverige, Stockholm

NGO'en Kompis Sverige har siden 2013 sat 19 500 nye indbyggere i forbindelse med svenske fællesskaber gennem sociale aktiviteter, workshops og dets Buddy-program. Language Buddy Online udsprang af, at de var blevet klar over, at indvandrere, der var ved at lære svensk, i forbindelse med covid-19 blev frataget en stor del af deres sociale liv. På mindre end 48 timer fandt Buddy Sweden en udvej i form af et nyt onlineprogram. "Folk der er inde i et forløb med at lære svensk, sættes i kontakt med en, der taler det flydende, så de kan mødes og lære hinanden at kende gennem videosamtaler. Formålet er at styrke sprogindlæringen samt bryde den sociale isolation for alle", siger Natassia, som er medgrundlægger af Kompis Sverige. Folk kan på det særlige website ansøge om at blive sat i forbindelse med deres nye buddies, og indtil videre har 3 000 mennesker tilmeldt sig.

"Jeg indså, at dette var min chance for at give noget igen.“

Edward Arbejder i en mobil barbersalon uden for Stockholms største hospital Sverige, Stockholm

Det kan sommetider være ubehageligt at bære maske. Især hospitalspersonale, der arbejder lange vagter, oplever, at hvis de ikke har haft tid til at barbere sig, kan masken ikke sidde tæt nok og forårsager måske samtidig kløen. Da Al – indehaveren af Honest Al's Barbershop i Stockholm – hørte om dette problem fra en kunde, der er sygeplejer, besluttede han sig for at løse det. Han kørte sin barbervogn over til hospitalet for at trimme og barbere personalet, helt gratis. "Det er ikke blot en barbering; det er en rolig stund, der giver dem tid til at slappe af – de tilbringer hele dagen i en kampzone, så at have et øjebliks fred gør en forskel," forklarer Al. Initiativet blev så godt modtaget, at han fik en konkurrent, også med egen barbersalon, til at træde til tjeneste ved et andet sygehus. "Dette her har bragt os tættere sammen, og vi planlægger nu at åbne en barbersalon sammen! Det viser bare, hvilken kraft medfølelse og glæde har til at omforme vores forhold til hinanden."

"Der er ikke mangel på svenskere, der er villige til at hjælpe andre i nød“

Mattis og Oskar Startede et website for at matche hjælpere med personer, der har brug for hjælp Sverige, Stockholm

I vanskelige tider kan en smule hjælp gøre en stor forskel for andre mennesker, som ikke kan udføre deres daglige opgaver. Dette gælder ikke kun for højrisikogrupper, som bør være i selvisolation, men også for dem, der skal forblive i karantæne som følge af eksisterende underliggende sygdomme. Mattis og Oskar ønskede at skabe kontakt mellem personer, der har brug for hjælp, og personer, som ønsker at hjælpe. Karantänsamverkan (karantænesamarbejde) er deres platform, der skal hjælpe mennesker i isolation ved at tilbyde dem en sikker og let måde at komme i kontakt med andre, som kan hjælpe dem. Nonprofitprojektet blev iværksat af de to brødre og deres ven Simon Ström. Websitet gør det meget nemt at deltage – der er nemlig kun to knapper på den første side. Den ene knap hedder "jeg har brug for hjælp", og den anden hedder "jeg vil gerne hjælpe". Ved at indtaste dit postnummer matches du med personer tæt på dig, og indtil videre har 1 000 personer tilmeldt sig som frivillige.

"Vi kan kun vinde slaget mod denne usynlige fjende gennem videnskab, teknologi, iværksætterånd og menneskeligt mod“

Mouna Arbejder på den første antistof-test mod Covid-19 i Sverige Sverige, Stockholm

Efter som flygtning at have overlevet en vanskelig rejse er dr. Mouna i dag anerkendt som en af de førende fagfolk i den svenske medicinteknologibranche. Hun er læge, hjerneforsker, iværksætter og TV-personlighed. Dr. Mounas arbejde har været banebrydende inden for forebyggende og individualiserede lægemidler. I kampen mod virusset var hun en af personerne bag et privat initiativ om at indføre den første Covid-19-antistoftest i Sverige. Testen er blevet videnskabeligt valideret af forskere på universitetshospitalet Akademiska og Uppsala-universitetet.

"Morgendagens store tænkere kan ikke komme i skole, så vi samlede dagens store tænkere til at hjælpe“

Sophie og Måns Sørger for gratis lektiehjælp til mellemskole- og gymnasieelever i naturvidenskabelige fag Sverige, Stockholm

For forældre er det sin sag at hjælpe ens børn med matematik og fysik, mens skolerne er lukkede. Men ude i samfundet er der masser af studerende, lærere og andre entusiaster, som er eksperter på disse områder. Derfor fik Sophie og Måns ideen til at skabe DoTheMath, et netværk af frivillige bestående af en masse venlige sjæle, der gerne ville hjælpe. De har nu over 1700 frivillige, der allerede har hjulpet tusindvis af elever. Hvis du har lyst til at starte et lignende initiativ i dit land, kan du skrive til press@dothemath.se - så hjælper de dig med at komme i gang!

"Da det gik op for os, at sundhedsvæsenet ikke havde nok håndsprit, besluttede vi simpelthen at hjælpe ved at udvide og omstille vores produktion“

Anna Donerer ætanol til fremstilling af mere håndsprit Sverige, Åhus

Du kender måske bedst virksomheden Absolut for fremstilling af svensk vodka, men den har som følge af coronavirus-pandemien for nu rettet sine ressourcer mod fremstilling af håndsprit. Absolut har skænket ætanol til KiiltoClean Ab – et rengøringsselskab der opererer i hele det østlige Europa – for at sikre, at det svenske hospitalspersonale har tilstrækkelig med håndsprit til rådighed. Vi har set mange lignende tiltag over hele Europa, hvor virksomheder omstiller produktionen for at være med i kampen mod coronavirus.