«Χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ δεν θα είχα γυρίσει στο σπίτι μου»

Awa Seck Επέστρεψε στο σπίτι της με ασφάλεια, χάρη στη βοήθεια της ΕΕ Βέλγιο, Βρυξέλλες

Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ έκλειναν τα σύνορά τους, κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες παγιδεύτηκαν στο εξωτερικό. Όλοι γνωρίζουμε ότι το καλύτερο μέρος να είναι κανείς κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι στο σπίτι, αλλά τι θα γινόταν αν είχατε βρεθεί αποκλεισμένοι στο εξωτερικό όταν εκδηλώθηκε ο ιός; Πάρτε, για παράδειγμα, την Awa. Η Awa, η οποία είναι από το Βέλγιο, βρέθηκε αποκλεισμένη στη Σενεγάλη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών διοργάνωσε πτήσεις επιστροφής στην Ευρώπη, ώστε η Awa και χιλιάδες άλλοι κάτοικοι της ΕΕ να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει τα κράτη μέλη στον συντονισμό της βοήθειας και των προξενικών επιχειρήσεων επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ από όλο τον κόσμο, όπου και αν βρίσκονται. Μέχρι στιγμής, έχει βοηθήσει περίπου 85.000 άτομα να επιστρέψουν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Είμαι περήφανος που μπορώ ακόμα να μεταφέρω προϊόντα σε όλη την Ευρώπη χάρη στις πράσινες λωρίδες της ΕΕ»

Fred Παραδίδει βασικά αγαθά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, χάρη στις πράσινες λωρίδες διέλευσης των συνόρων της ΕΕ Ολλανδία, Ουτρέχτη

Τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορεί να είναι κλειστά, αλλά ίσως να έχετε δει κάποια φορτηγά να τα διασχίζουν περιστασιακά. Γνωρίζατε ότι η Ευρώπη βασίζεται σε αυτά τα φορτηγά για τη μεταφορά τροφίμων και βασικών αγαθών για περαιτέρω διανομή και πώληση; Ο Fred είναι ένας από τους χιλιάδες οδηγούς φορτηγών στον οποίο βασιζόμαστε όλοι. Η σκληρή δουλειά του κρατά τα καταστήματά μας γεμάτα και αποτρέπει τις ελλείψεις ζωτικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία. Οι διαδρομές του Fred διευκολύνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 23 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να επιτρέψουν σε όλα τα φορτηγά οχήματα να περνούν από τους συνοριακούς ελέγχους και τους ελέγχους υγείας εντός 15 λεπτών. Παρείχε επίσης συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προστασίας των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών από τη νόσο COVID-19.

«Φτάσαμε ως εδώ, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε»

Βαλεντίνος Συντονίζει την ιχνηλάτηση επαφών στο Υπουργείο Υγείας Κύπρος, Λευκωσία

Ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος, επιδημιολόγος πεδίου, είναι συντονιστής ιχνηλάτησης επαφών στη μονάδα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας. Η ομάδα του εντοπίζει και σπάει τις αλυσίδες μετάδοσης, απομονώνοντας όσους έχουν ή ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από φορείς του κορονοϊού. Η ομάδα του εργάζεται υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και με μεγάλες προσωπικές θυσίες. Ο Βαλεντίνος δεν έχει δει την οικογένεια και τους φίλους του εδώ και πάνω από οκτώ εβδομάδες. Μερικές φορές, νιώθει πολύ κουρασμένος, με την πλάτη και τον λαιμό του να πονούν καθώς εργάζεται όλη την ημέρα. Την ίδια στιγμή, βλέπει με ανακούφιση τον αριθμό των κρουσμάτων να πέφτει. «Χαίρομαι πολύ που η μικρή χώρα μας τα καταφέρνει τόσο καλά», ομολογεί. Όλοι συνεργάζονται, κάτι που τον γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον. «Αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα του εφησυχασμού», προειδοποιεί. «Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε τώρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας και να ενισχύσουμε τα δημόσια συστήματα υγείας.»

«Η εκστρατεία #EMKrepi ενώνει τις σλοβενικές επιχειρήσεις και τους νέους με σκοπό να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας»

Nika Ενθαρρύνει τους νέους να δώσουν προτεραιότητα στις αγορές σλοβενικών προϊόντων και υπηρεσιών κατά την κρίση της νόσου COVID-19 Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Με τα τοπικά καταστήματα στη Σλοβενία να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του περιορισμού της κυκλοφορίας, η εκστρατεία «Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων» (#EMKrepi) αποτελεί πηγή ελπίδας. Πρόκειται για μια απλή ιδέα. Με την ένταξη στο πρόγραμμα, οι Σλοβένοι κάτω των 30 ετών αποκτούν διάφορα πλεονεκτήματα σε τοπικές επιχειρήσεις. Μπορούν επίσης να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις των φίλων τους. Της πρωτοβουλίας ηγείται ο Οργανισμός Νεολαίας της Σλοβενίας (SLOAM), ο οποίος ενθαρρύνει τους νέους να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, να ενταχθούν στην κοινωνία και να επιλέγουν υπεύθυνα. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί ήδη πάνω από 120.000 άτομα, δηλαδή το 40% της νεολαίας της Σλοβενίας. «Η κάρτα παρέχει διάφορα οφέλη, όπως πάνω από 70.000 ευκαιρίες για εκπτώσεις σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία #EMKrepi είναι η πιο πρόσφατη καινοτομία. Θα παρακινήσει τους νέους να αγοράζουν κυρίως σλοβενικά προϊόντα και υπηρεσίες τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας μας», εξηγεί η Nika Stegovec.  

«Ζητήσαμε από τους ανθρώπους να ψηφίσουν το αντικείμενο που θεωρούσαν ότι ήταν πιο σημαντικό να έχουν μαζί τους στην καραντίνα»

Femi Καταγράφει την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής στην Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Ιρλανδία, Δουβλίνο

Ένα από τα πράγματα που μάθαμε από τη νόσο COVID-19 είναι πως η αντίληψη των ανθρώπων για το τι είναι απαραίτητο διαφέρει. Όλοι ήμασταν μάρτυρες της μανίας με το χαρτί τουαλέτας, ποια όμως είναι τα αντικείμενα χωρίς τα οποία δεν κάνουν οι νεότερες γενιές; Σε μια προσπάθεια να το ανακαλύψει, η ιρλανδική εταιρεία Slight Motif κοινοποίησε μια λίστα με 32 απαραίτητα αντικείμενα για την καραντίνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διοργάνωσε ένα τουρνουά και ζήτησε από τους χρήστες να ψηφίσουν το αντικείμενο που θεωρούν απολύτως απαραίτητο από μια λίστα που περιλάμβανε χαρτομάντιλα, σνακ, απολυμαντικό χεριών και εξοπλισμό γυμναστικής, μεταξύ άλλων. «Μετά από πέντε γύρους, η εφαρμογή Spotify αναδείχτηκε το πλέον απαραίτητο αντικείμενο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από το νεαρό κοινό μας», λέει ο Femi Falana. Η πρωτοβουλία, η οποία ονομάστηκε «Quarantine Bunker Pack», αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Slight Motif να καταγράψει την αστική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής στην Ιρλανδία.

«Αυτό που πραγματικά έμεινε στο μυαλό μου ήταν η ευγνωμοσύνη των επιβατών μας»

Olga Αεροσυνοδός σε πτήσεις επαναπατρισμού Πολωνία, Βαρσοβία

Το hashtag #LOTdoDomu (Πετάξτε σπίτι σας με τη LOT) ήταν μία από τις πιο περίπλοκες αεροπορικές επιχειρήσεις από οργανωτική σκοπιά στην ιστορία της πολωνικής πολιτικής αεροπορίας. Μέσα σε 22 ημέρες, ο πολωνικός εθνικός αερομεταφορέας πέταξε σε 71 πόλεις σε 53 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η επιχείρηση προετοιμάστηκε με ταχύτατους ρυθμούς, για να βοηθήσει τους συμπατριώτες μας που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό, μακριά από τις οικογένειές τους, λόγω της πανδημίας COVID-19. «Οι πτήσεις αυτές διέφεραν από τις κανονικές πτήσεις μας σε πάρα πολλά σημεία. Ο καθένας μας αισθανόταν όλο και περισσότερο σαν μέλος αποστολή διάσωσης» λέει η Olga, μέλος του πληρώματος σε ορισμένες από αυτές τις πτήσεις. Η αεροπορική εταιρεία πραγματοποίησε 388 πτήσεις από έξι ηπείρους, παίρνοντας επιβάτες από το Περού, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες. Συνολικά, η LOT έφερε σπίτι πάνω από 54.000 Πολωνούς πολίτες.

«Κάθε ζωή είναι σημαντική»

Κωνσταντίνος Συμμετέχει στον αγώνα κατά της πανδημίας σε πολλαπλά μέτωπα: από την αίθουσα επειγόντων περιστατικών έως τον τομέα πανεθνικού συντονισμού Κύπρος, Λευκωσία

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, λοιμωξιολόγος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συμμετέχει στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού ποικιλοτρόπως και από την πρώτη στιγμή. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών γι’ αυτή τη νέα υγειονομική απειλή, ο Κωνσταντίνος εργάστηκε στη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου. Εκεί συντόνισε τη διάδοση και διαρκή επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη νόσο COVID-19 που φτάνουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και άλλες διεθνείς αρχές. Αυτή την εποχή, ο Κωνσταντίνος ξεκινά την ημέρα του εξετάζοντας ασθενείς στη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για τον κορονοϊό και τελειώνει, αργά το βράδυ, μετά από μακρά τηλεφωνήματα και email με συναδέλφους για τρόπους θεραπείας των ασθενών τους, καθώς και με πολίτες για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους.

«Στηρίζουμε συνεχώς τις μικρές επιχειρήσεις, απαντώντας στις νομικές απορίες τους σχετικά με την πανδημία»

Małgosia και Katarzyna Παρέχουν δωρεάν νομικές συμβουλές σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία Πολωνία, Πόζναν

Πολλοί επιχειρηματίες βρέθηκαν προ εκπλήξεως με τη νόσο COVID-19 και τις συνέπειές της στη δουλειά τους. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα; Πώς εφαρμόζονται οι ρήτρες ανωτέρας βίας στις εταιρείες τους; Για να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, η Malgosia, μια Πολωνή δικηγόρος, αποφάσισε να δημιουργήσει το κανάλι YouTube «Ο νόμος πιο κοντά στους επιχειρηματίες». «Παρέχω καθοδήγηση σχετικά με τους πιο πρόσφατους κανονισμούς και τη δημόσια οικονομική βοήθεια που μπορούν να λάβουν», εξηγεί. «Καθώς οι κανονισμοί για τη νόσο COVID-19 επικαιροποιούνται διαρκώς, προχωρήσαμε ακόμη περισσότερο με τη βοήθεια της Katarzyna». Τώρα μοιράζονται νομικές γνώσεις με μικρές επιχειρήσεις, μέσω webinar και δωρεάν τηλεφωνικών διαβουλεύσεων. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτική ζωή όσων εργάζονται από το σπίτι. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία στην ιστοσελίδα της εταιρείας και στη σελίδα της στο Facebook.

«Η Vie Féminine προσπαθεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα, διατηρώντας παράλληλα κοινωνικούς δεσμούς»

Yasmina και Fatima Παρέχουν μια τηλεφωνική υπηρεσία και μια ομάδα στο Facebook στις γυναίκες που έχουν ανάγκη, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν εκεί η μία την άλλη Βέλγιο, Σαρλερουά

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στο Βέλγιο μπορούν να καλούν τη φεμινιστική οργάνωση Vie Féminine. Η νόσος COVID-19, ωστόσο, δημιούργησε ένα επιπλέον πρόβλημα: η ανάγκη για βοήθεια αυξήθηκε, ενώ η οργάνωση δυσκολευόταν να οργανώσει το έργο της. Η Fatima και η Yasmina έπρεπε να καινοτομήσουν. Σύντομα δημιούργησαν τηλεφωνικές γραμμές καθημερινής λειτουργίας για τη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών και για να μπορούν οι γυναίκες στο Σαρλερουά να ασκούν τα κοινωνικά τους δικαιώματα μέσω τηλεφώνου. Η ίδια υποστήριξη διοργανώθηκε και σε πέντε άλλες περιοχές της Βαλονίας. Οι δύο εκπρόσωποι της Vie Féminine δημιούργησαν επίσης την ομάδα Confined and United στο Facebook. «Αυτή η ομάδα επιτρέπει στις γυναίκες να κρατούν επαφή και να στηρίζουν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας. Από προσωπικές πρωτοβουλίες, όπως ιδέες για να διασκεδάσουμε τα παιδιά, διανομή τροφίμων και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δημιουργήσαμε με επιτυχία ένα κοινό πνεύμα αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ μας», εξηγούν η Fatima και η Yasmina.

«Οι πιθανοί αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χάρτη μας για να βρουν τους τοπικούς παραγωγούς και να επικοινωνήσουν μαζί τους»

Celine και Ludovic Βοηθούν τους τοπικούς παραγωγούς να επιβιώσουν από τον περιορισμό της κυκλοφορίας λόγω της νόσου COVID-19 Γαλλία, Μπομοντέλ

Δεν αναφέρονται συχνά, αλλά έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του περιορισμού της κυκλοφορίας στη Γαλλία. Καθώς οι υπαίθριες αγορές, τα εστιατόρια και τα σχολικά κυλικεία αναγκάστηκαν να κλείσουν, οι τοπικοί παραγωγοί επηρεάστηκαν έντονα. Στη Νορμανδία, το ερώτημα ήταν: πώς μπορούν να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να αγοράσουν τοπικά προϊόντα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς; Η περιφέρεια της Νορμανδίας και η τοπική ένωση που είναι υπεύθυνη για το Rollon –το τοπικό νόμισμα– βρήκαν λύση με τη μορφή ενός περιφερειακού χάρτη, ο οποίος είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο από τις 8 Απριλίου. Ο χάρτης, με τίτλο «Το ραντεβού των Νορμανδών» (Le Rendez-Vous des Normands), παρέχει στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερους από 1.200 τοπικούς παραγωγούς. Στα διαθέσιμα προϊόντα περιλαμβάνονται φρούτα και λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χρήστες έχουν συμβουλευτεί τον χάρτη πάνω από 3000 φορές από την πρώτη στιγμή της διάθεσής του.

«Οι πρωτοβουλίες μας προορίζονται να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις κοινότητες που επηρεάζονται περισσότερο από τη νέα κανονικότητα»

Anca Βοηθάει τις τοπικές επιχειρήσεις και το προσωπικό των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Ρουμανία, Βουκουρέστι

Για να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν από το αναγκαστικό κλείσιμο, η Anca είχε μια ιδέα. Κάλεσε τους φίλους της στο Facebook να αγοράσουν δωροκάρτες από αυτές τις επιχειρήσεις, για να τις χρησιμοποιήσουν όταν θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά. «Σε λιγότερο από 24 ώρες η εκστρατεία ήταν σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει. «Η διαδικτυακή πλατφόρμα κρατήσεων CardCadou αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί μας και η πρωτοβουλία περιλαμβάνει πλέον πάνω από 140 μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Ρουμανία». Αλλά η Anca ήθελε να βρει κι άλλους τρόπους να βοηθήσει. Ανέπτυξε επιπλέον μια νέα πλατφόρμα που ονομάζεται Coffee for Hospitals, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αγοράζουν κουπόνια καφέ για τους εργαζομένους στα νοσοκομεία. «Χάρη στην πρωτοβουλία #cafeapentruspitale, έχουμε πάει τόνους ποιοτικού καφέ στα νοσοκομεία του Βουκουρεστίου και σε άλλες πέντε πόλεις της Ρουμανίας», μας είπε η Anca. Οι αντιδράσεις από γιατρούς και νοσηλευτές ήταν τόσο θετικές που το καβουρδιστήριο καφέ The Barn Berlin αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτοβουλία στη Γερμανία.

«Καθώς στην αρχή δεν υπήρχαν ομάδες ή μοντέλα για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη του μέλλοντος της επιδημίας, με ευχαρίστηση προσφερθήκαμε να το κάνουμε εμείς»

Δρ Leskovar και καθηγητής Δρ Cizelj Δύο Σλοβένοι πυρηνικοί μηχανικοί αποφάσισαν να προσφέρουν στις αρμόδιες αρχές βασικές στατιστικές για την εξέλιξη της νόσου COVID-19 Σλοβενία, Λιουμπλιάνα

Σε όλη την Ευρώπη, οι πολίτες κρατούν την ανάσα τους. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αίρονται σταδιακά, αλλά η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανή. Μόνο ο χρόνος –και πιο συγκεκριμένα, οι στατιστικές– θα δείξουν πόσο καιρό θα χρειαστεί να περιμένουμε για να γίνει η νόσος COVID-19 κακή ανάμνηση. Στη Σλοβενία, η τακτική έκδοση των πιο πρόσφατων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη νόσο COVID-19 από τον Δρα Matjaž Leskovar και τον καθηγητή Δρα Leon Cizelj έχει γίνει σημείο αναφοράς για τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τον σχεδιασμό των νέων μέτρων. Οι στατιστικές δεν ήταν πάντα η ειδίκευσή τους. Αρχικά, άρχισαν τη μοντελοποίηση της νόσου COVID-19 από περιέργεια και ενδιαφέρον για την έγκαιρη ετοιμότητα, μια σταθερή παράμετρο στην πυρηνική ενέργεια. Τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν από το Τμήμα Κατασκευής Αντιδραστήρων του Ινστιτούτου Jožef Stefan, επικεντρώνονται στην εξάπλωση της νόσου COVID-19 στη Σλοβενία. Οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες σε ένα ειδικό κανάλι στο YouTube.