«Το στούντιό μας αποτελεί κληρονομιά της χορευτικής κοινότητας, είχαμε χρέος να το σώσουμε!»

David Ξεκίνησε εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης για να σώσει από τη χρεοκοπία δημοφιλές κέντρο τέχνης και σύγχρονου χορού Βέλγιο, Βρυξέλλες

Ορισμένα εγχειρήματα πρέπει να διασώζονται πάση θυσία. Αυτό ένιωσε η ομάδα του κέντρου τέχνης Tictac στο Βέλγιο, καθώς παρακολουθούσε την επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στον κόσμο. «Είμαστε μια νέα μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί την τέχνη και τον σύγχρονο χορό, από το τοπικό έως το διεθνές επίπεδο. Σταδιακά γίναμε δημοφιλές σημείο συνάντησης για την ευρωπαϊκή και τη διηπειρωτική χορευτική σκηνή», εξηγεί ο David Zambrano, διευθυντής του κέντρου. Αφού το Βέλγιο επέβαλε τα δικά του περιοριστικά μέτρα, η ομάδα συνειδητοποίησε σύντομα ότι το όλο εγχείρημα κινδύνευε να μην επιβιώσει από την κρίση. Μετά από αρκετές εβδομάδες αναζήτησης πιθανών λύσεων, κατέληξαν στην εκστρατεία συμμετοχικής χρηματοδότησης. «Έπρεπε να το σώσουμε αυτό το εγχείρημα, και η συμμετοχική χρηματοδότηση ήταν μία από τις λίγες επιλογές που μας είχαν απομείνει. Η εκστρατεία στέφθηκε με τεράστια επιτυχία. Μπορούμε τώρα να πούμε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσουμε χωρίς τη στήριξη όλων αυτών των καλλιτεχνών, των χορευτών, των σπουδαστών και των φίλων της τέχνης που πραγματοποίησαν δωρεές», καταλήγει ο David.

«Οι οικογένειες στο Τόγκο υποφέρουν. Κάτι έπρεπε να κάνω»

Kadi Ετοιμάζει και παραδίδει πακέτα με τρόφιμα σε νεαρές μητέρες και νεογέννητα στο Τόγκο Βέλγιο, Βρυξέλλες

Από το Βέλγιο όπου ζει, η Kadi δεν άντεχε να βλέπει τις οικογένειες στην πατρίδα της να υποφέρουν. «Η καταγωγή μου είναι από το Τόγκο και η κατάσταση στη χώρα μου είναι πάρα πολύ άσχημη εξαιτίας του κορονοϊού. Οι άνθρωποι υποφέρουν από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και το ήδη πενιχρό τους εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά.» Κάτι έπρεπε να κάνει. Έτσι λοιπόν, η Kadi αποφάσισε να μοιράσει πακέτα με τρόφιμα ειδικά φτιαγμένα για εγκύους και βρέφη. Πάνω από 100 τέτοια πακέτα είναι ήδη έτοιμα για διανομή στη Σοκοντέ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Το σκεπτικό είναι να παράσχουμε στις οικογένειες αυτές τα ελάχιστα απαραίτητα μέσα για να ξεκινήσει το ταξίδι της μητρότητας με τον θετικότερο δυνατό τρόπο» εξηγεί η Kadi. «Συνεργαζόμαστε επίσης με γιατρούς και αναλαμβάνουμε και το κόστος ιατρικών επισκέψεων, όπου και όποτε χρειάζεται». Η ΕΕ έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι χώρες που δεν είναι μέλη της. Για να βοηθήσει τις χώρες αυτές στη μάχη κατά του κορονοϊού έχει μάλιστα συστήσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ με τίτλο «Ομάδα Ευρώπη». Ταυτόχρονα, είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρονται μέσω ανθρωπιστικής αερογέφυρας σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ήθελα να είμαι παρούσα»

Elena Αξιοποίησε την πείρα που αποκόμισε ως εργαζόμενη στην ιατρική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ των ασθενών της νόσου COVID-19 που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο CHU Saint-Pierre Βέλγιο, Βρυξέλλες

Ως ένα από τα νοσοκομεία που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού στις Βρυξέλλες, το CHU Saint-Pierre αντιμετώπισε πρωτοφανείς ανάγκες σε βοήθεια. Η Elena προσέτρεξε αμέσως εθελοντικά: «Ήθελα να είμαι παρούσα», εξηγεί η ίδια. Η Elena είχε μόλις συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ως εργαζόμενη στην ιατρική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Στις 16 Απριλίου, όμως, ξεκίνησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου CHU Saint-Pierre. «Όταν εντάχθηκα εγώ στην ομάδα, τα χειρότερα είχαν ήδη περάσει. Όλες οι κλίνες ΜΕΘ όμως ήταν ακόμη κατειλημμένες από ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Καθήκον μου ήταν να προσφέρω βοήθεια στους νοσηλευτές που εργάζονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Παρείχαμε φροντίδα στους ασθενείς, τους χορηγούσαμε θεραπείες και τους προσφέραμε υποστήριξη ζωτικής σημασίας», αναφέρει η ίδια. Καθώς η κατάσταση στο Βέλγιο άρχισε να βελτιώνεται, το νοσοκομείο διαβεβαίωσε την Elena ότι μπορούσε να επιστρέψει στα παλιά της καθήκοντα. «Η αλήθεια είναι ότι εγώ είχα σκοπό να μείνω εδώ έως ότου τελειώσει οριστικά η πανδημία. Όμως, ήταν πια καιρός να επιστρέψω στην κανονική μου δουλειά. Η μισή μου καρδιά θα βρίσκεται πάντοτε στο νοσοκομείο», σημειώνει καταλήγοντας.

«Χωρίς τη βοήθεια της ΕΕ δεν θα είχα γυρίσει στο σπίτι μου»

Awa Seck Επέστρεψε στο σπίτι της με ασφάλεια, χάρη στη βοήθεια της ΕΕ Βέλγιο, Βρυξέλλες

Καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ έκλειναν τα σύνορά τους, κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες παγιδεύτηκαν στο εξωτερικό. Όλοι γνωρίζουμε ότι το καλύτερο μέρος να είναι κανείς κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι στο σπίτι, αλλά τι θα γινόταν αν είχατε βρεθεί αποκλεισμένοι στο εξωτερικό όταν εκδηλώθηκε ο ιός; Πάρτε, για παράδειγμα, την Awa. Η Awa, η οποία είναι από το Βέλγιο, βρέθηκε αποκλεισμένη στη Σενεγάλη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών διοργάνωσε πτήσεις επιστροφής στην Ευρώπη, ώστε η Awa και χιλιάδες άλλοι κάτοικοι της ΕΕ να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει τα κράτη μέλη στον συντονισμό της βοήθειας και των προξενικών επιχειρήσεων επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ από όλο τον κόσμο, όπου και αν βρίσκονται. Μέχρι στιγμής, έχει βοηθήσει περίπου 85.000 άτομα να επιστρέψουν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Η Vie Féminine προσπαθεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα κοινωνικά τους δικαιώματα, διατηρώντας παράλληλα κοινωνικούς δεσμούς»

Yasmina και Fatima Παρέχουν μια τηλεφωνική υπηρεσία και μια ομάδα στο Facebook στις γυναίκες που έχουν ανάγκη, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν εκεί η μία την άλλη Βέλγιο, Σαρλερουά

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις στο Βέλγιο μπορούν να καλούν τη φεμινιστική οργάνωση Vie Féminine. Η νόσος COVID-19, ωστόσο, δημιούργησε ένα επιπλέον πρόβλημα: η ανάγκη για βοήθεια αυξήθηκε, ενώ η οργάνωση δυσκολευόταν να οργανώσει το έργο της. Η Fatima και η Yasmina έπρεπε να καινοτομήσουν. Σύντομα δημιούργησαν τηλεφωνικές γραμμές καθημερινής λειτουργίας για τη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών και για να μπορούν οι γυναίκες στο Σαρλερουά να ασκούν τα κοινωνικά τους δικαιώματα μέσω τηλεφώνου. Η ίδια υποστήριξη διοργανώθηκε και σε πέντε άλλες περιοχές της Βαλονίας. Οι δύο εκπρόσωποι της Vie Féminine δημιούργησαν επίσης την ομάδα Confined and United στο Facebook. «Αυτή η ομάδα επιτρέπει στις γυναίκες να κρατούν επαφή και να στηρίζουν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας. Από προσωπικές πρωτοβουλίες, όπως ιδέες για να διασκεδάσουμε τα παιδιά, διανομή τροφίμων και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δημιουργήσαμε με επιτυχία ένα κοινό πνεύμα αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ μας», εξηγούν η Fatima και η Yasmina.

«Λατρεύω τη δουλειά μου και έχω σκοπό να τη συνεχίσω ό,τι και να γίνει»

Jacqueline Μετατέθηκε στο τμήμα COVID-19 του νοσοκομείου της Βέλγιο, Βρυξέλλες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε το 2020 ως «Έτος της Νοσοκόμας και της Μαίας» για τον εορτασμό της 200ής επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale. Ήταν εντελώς απροσδόκητο ότι αυτό θα ήταν επίσης το έτος μιας διεθνούς κρίσης στον τομέα της υγείας που έχει πλέον αγγίξει κάθε επίπεδο της κοινωνίας. Σήμερα όλος ο κόσμος αναμετράται με τον αντίκτυπο της πανδημίας, με τους νοσηλευτές στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Πολλοί νοσηλευτές χρειάστηκε να προσαρμόσουν τους συνήθεις ρόλους τους, ακριβώς όπως η Jacqueline, η οποία συνήθως εργάζεται στη φυσιοθεραπεία αλλά τώρα βοηθά άμεσα τους ασθενείς με COVID-19. Αυτός ο τύπος προσαρμογής δεν είναι νέος στη νοσηλευτική. Σε κάθε ιστορική περίοδο, οι νοσηλευτές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε στιγμές κρίσης και παρείχαν φροντίδα και καινοτομία που έσωσαν ζωές και μείωσαν τα δεινά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να διασφαλίσει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν πρόσβαση στον κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζονται για να επιτελέσουν ένα τόσο ζωτικό έργο, ενώ παράλληλα θα παραμείνουν ασφαλείς.

«Είμαστε 100% στο πλευρό των πελατών μας»

Erika Είναι ιδιοκτήτρια ενός παντοπωλείου που πύκνωσε τις υπηρεσίες παράδοσης σε ένδειξη αλληλεγγύης Βέλγιο, Heppenbach

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες μπορεί να διστάζουν να πάνε στο σουπερμάρκετ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κατάστημα της Erika, το οποίο βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό στο Βέλγιο, ενισχύει τις υπηρεσίες παράδοσης ώστε όλοι να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη. Η Erika χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσει τους πελάτες της ότι το κατάστημα διαθέτει ακόμα τα προϊόντα που χρειάζονται και υποστηρίζει επίσης τους τοπικούς παραγωγούς, για να εκδηλώσει με άλλον έναν τρόπο την αλληλεγγύη της προς την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα. Η Erika είναι μέλος της οργάνωσης «Emma 2.0», η οποία έχει ως μέλη τοπικά καταστήματα στη γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου. Επί του παρόντος, η οργάνωση εστιάζεται σε έργα κοινωνικής ευθύνης σε λιγότερο κατοικημένες αγροτικές περιοχές.

«Λόγω του κορονοϊού, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν να φάνε. Οι δωρεές τροφίμων έχουν ιδιαίτερη σημασία»

Mohamed, Bilal και Hamza Κάνουν παραδόσεις πακέτων με τρόφιμα σε νοικοκυριά που τα έχουν ανάγκη Βέλγιο, Βρυξέλλες

Λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου COVID-19, πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση και έχουν λιγότερα χρήματα για τρόφιμα. Οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και πολλοί άλλοι αντιμετωπίζουν διατροφικές ελλείψεις. Οι δωρεές πακέτων με τρόφιμα, ωστόσο, καταλαγιάζουν τις ανησυχίες πολλών νοικοκυριών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Mohamed, ο Bilal και ο Hamza, τρεις φίλοι από τη συνοικία Anneessens στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν να συστήσουν μια τέτοια πρωτοβουλία αλληλεγγύης μετά την έναρξη του εγκλεισμού. Ετοιμάζουν και παραδίδουν πακέτα με τρόφιμα τα οποία δωρίζονται απευθείας από ιδιώτες ή εμπόρους λιανικής, χωρίς οικονομική χορηγία. Σήμερα, περισσότεροι από είκοσι εθελοντές συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δραστηριότητα η οποία αποτέλεσε έμπνευση για παρόμοιες πρωτοβουλίες που άρχισαν να εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές των Βρυξελλών.

«Ας κάνουμε μαζί τους αόρατους γείτονες ορατούς στην καρδιά μας»

Cynthia Παρέχει ποιοτικά γεύματα σε άστεγους ανθρώπους Βέλγιο, Βρυξέλλες

Η ένωση «Solidarité Grands Froids» είναι μια οργάνωση που καθοδηγείται από εθελοντές και συνεργάζεται με άστεγους στις Βρυξέλλες όλο το χρόνο. Λόγω της κρίσης του κορονοϊού, οι περισσότερες από τις ενώσεις που εργάζονται με άστεγους έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινή ζωή των «αόρατων γειτόνων» μας. Η Cynthia Simpson, ιδρύτρια της ένωσης, αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να μείνει άπραγη ενώ η υγειονομική κρίση επηρέαζε ακόμη περισσότερο αυτή την ευάλωτη ομάδα. Μαζί με οκτώ άλλους εθελοντών από την ομάδα της και δύο διάσημους σεφ, αποφάσισε να παρέχει καλής ποιότητας υγιεινό φαγητό στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Η είδηση ότι στις 4 το απόγευμα σερβίρεται νοστιμότατο φαγητό στους κύριους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών και γύρω από το κέντρο της πόλης κυκλοφόρησε σαν αστραπή. Η ένωση προσφέρει επίσης μια τσάντα με «καλούδια» που περιλαμβάνουν προϊόντα υγιεινής, καθαρές κάλτσες και άλλα προϊόντα τα οποία προσφέρονται από δωρητές.

«Ενώ τα μέτρα για την πανδημία COVID-19 είναι κρίσιμα, πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά όλων»

Anne-Sophie Λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ηλικιωμένων Βέλγιο, Overisje

Τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων πρέπει να γίνονται σεβαστά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η Anne-Sophie είναι η γενική γραμματέας της AGE Platform Europe, ενός μεγάλου ευρωπαϊκού δικτύου που υποστηρίζει δικαιώματα τέτοιου είδους. Οι ηλικιωμένοι συνεισφέρουν ανυπολόγιστα στις οικογένειες και τις τοπικές κοινωνίες τους, θυσιάζοντας συχνά τη δική τους καλοπέραση για να φροντίσουν τους άλλους, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας με τα εγγόνια, τους συγγενείς και τους γείτονες που χρειάζονται βοήθεια. Από την αρχή της κρίσης COVID-19, όλο το προσωπικό της AGE ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού στα δικαιώματα των ηλικιωμένων και αποσαφηνίζει τα σχετικά δεοντολογικά ζητήματα. Οι υπηρεσίες υγείας και μακροχρόνιας περίθαλψης των ηλικιωμένων πρέπει να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και φροντίδα. Σε συνεννόηση με τα μέλη της, η AGE έχει δημοσιεύσει ένα έγγραφο θέσεων σχετικά με την πανδημία COVID-19 και τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, και έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα με παραδείγματα του τρόπου παροχής υποστήριξης σε απομονωμένα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Δέσμευσή μας είναι να συμβάλουμε στη διάθεση ενός οικονομικά προσιτού εμβολίου για τη νόσο COVID-19 το συντομότερο δυνατόν»

Πανευρωπαϊκή κοινοπραξία για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου μίας δόσης για τη νόσο COVID-19. Τα μέλη της κοινοπραξίας ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό την ανάπτυξη και την παρασκευή ενός νέου εμβολίου βασισμένου σε φορείς αδενοϊού Βέλγιο, Βρυξέλλες, Ρώμη, Βερολίνο

Για την προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου, τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και τον μετριασμό της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας, απαιτείται επειγόντως ένα εμβόλιο. Εκτός από την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και προστατευτικού εμβολίου, είναι εξίσου σημαντικό να παρασκευαστούν εκατομμύρια οικονομικά προσιτές δόσεις του σε χρόνο-ρεκόρ. Για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες βιοτεχνολογίας συγκρότησαν μια πανευρωπαϊκή κοινοπραξία. Η ιταλική ReiThera Srl., η γερμανική LEUKOCARE AG και η βελγική Univercells S.A. ανακοίνωσαν συνεργασία για την ανάπτυξη και παρασκευή εμβολίου κατά της νόσου COVID-19. Οι κλινικές δοκιμές για το υποψήφιο εμβόλιο αναμένεται ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2020, με τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή εμβολίων να προγραμματίζεται να ξεκινήσει λίγο μετά. Οι εταίροι θα συνδυάσουν τη μοναδική εμπειρογνωμοσύνη τους στην ανάπτυξη εμβολίων που βασίζονται σε φορείς, στη σύνθεση και στην παρασκευή του εμβολίου, αντίστοιχα. Η ΕΕ έχει επίσης οργανώσει έναν διαδικτυακό έρανο, ο οποίος έχει στόχο να συγκεντρώσει αρχικά 7,5 δισ. ευρώ για εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά εργαλεία με σκοπό την καταπολέμηση του κορονοϊού παγκοσμίως.

«Οι εργαζόμενοι μάς βοηθούν και τώρα χρειαζόμαστε βοήθεια για να τους προστατέψουμε»

Ζιουλί και Κάθι Φέρνουν σε επαφή δωρητές και μοδίστρες με τους εργαζομένους που χρειάζονται προστατευτικές στολές Βέλγιο, Βρυξέλλες

Η Ζιουλί (ιδρύτρια) και η Κάθι δημιούργησαν την ομάδα «Les Petites Mains Bruxelloises pour des Blouses» στο Facebook. Όσοι θέλουν να κάνουν δωρεές χαρίζουν σεντόνια, καλύμματα παπλωμάτων ή τραπεζομάντιλα και οι εθελόντριες, οι οποίες συνήθως ράβουν για χόμπι, τα μετατρέπουν σε στολές για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Έως σήμερα η ομάδα έχει παραδώσει πάνω από πενήντα στολές σε νοσοκομεία και γηροκομεία. Η Ζιουλί και η Κάθι αυτήν τη στιγμή αναζητούν επιπλέον εθελοντές, προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση για 500 στολές.

«Δώστε μας βελόνα και κλωστή, για να πλέξουμε δεσμούς αλληλεγγύης»

Masque tissu - Solidarité Coronavirus Έχει δημιουργήσει μια κοινότητα για τη διανομή και τη δημιουργία αυτοσχέδιων μασκών Βέλγιο, Βρυξέλλες

Οι μάσκες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου COVID-19 και προστατεύει τους γύρω μας. Ωστόσο, λόγω της υψηλής ζήτησης, είναι δύσκολο να βρεθούν μάσκες μίας χρήσης. Η οργάνωση «Masque tissu - Solidarité Coronavirus - Belgique» θέλησε να λύσει αυτό το πρόβλημα μέσω της δημιουργίας και της διανομής επαναχρησιμοποιούμενων μασκών. Η ομάδα στο Facebook επιτρέπει σε όσους χρειάζονται μάσκες να τις αποκτούν ερχόμενοι απευθείας σε επαφή με τους ανθρώπους που τις φτιάχνουν.

«Είμαι περήφανη για τους συναδέλφους μου που εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν την τοπική μας κοινότητα»

Ζοέλ Εργάζεται σε εταιρεία που προσφέρει υγιεινές διατροφικές επιλογές στους καταναλωτές Βέλγιο, Βρυξέλλες

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι σημαντικό να παραμείνουμε υγιείς και να έχουμε πρόσβαση σε υπεύθυνες και βιώσιμες διατροφικές επιλογές. Η Ζοέλ εργάζεται σε συνεταιριστικό παντοπωλείο με τοπικά και βιολογικά προϊόντα. Εξηγεί ότι η εταιρεία προσπαθεί να προωθήσει τη θρεπτική διατροφή, ακόμα και σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία. Υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες, η αλληλεγγύη έχει ζωτική σημασία μεταξύ των συναδέλφων, των πελατών και όλων των Ευρωπαίων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι τοπικές επιχειρήσεις για να στηρίξουν τις κοινότητες και τους παραγωγούς, ιδίως σε στιγμές κρίσης.

«Δεν μπορούσαμε να καθόμαστε και να βλέπουμε την Ιταλία να υποφέρει από μακριά. Σκοπός της Ευρώπης είναι να κάνουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί»

Δίκτυο Νεαρών Ιταλών στο Βέλγιο Συγκεντρώνει χρηματοδότηση για τη στήριξη του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού στη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο Βέλγιο, Βρυξέλλες

Για τους Ιταλούς που ζουν στο εξωτερικό, το θέαμα της Ιταλίας που έχει πληγεί τόσο σοβαρά από την πανδημία είναι σπαραξικάρδιο. Το Δίκτυο Νεαρών Ιταλών στο Βέλγιο (REGIB) αποφάσισε να προσφέρει απτή βοήθεια μέσω ενός εράνου για την υποστήριξη του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού (CRI). Τα έσοδα από τον έρανο βοηθούν το προσωπικό και τους εθελοντές του CRI, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, να προσφέρουν ιατρική αρωγή, να στηρίξουν τον πληθυσμό και να οργανώσουν τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας. Οι εν λόγω πράξεις αλληλεγγύης από μέρους των πολιτών ενισχύονται περαιτέρω σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, η ευρωπαϊκή απόφαση σχετικά με διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας διασφαλίζει την πρόσβαση σε ιατρικό υλικό που τιμολογείται και διανέμεται με δίκαιο τρόπο, επιτρέποντας στις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως, όπως η Ιταλία, να προμηθευτούν τον εξοπλισμό που χρειάζονται.

«Βοηθάω άλλους Ευρωπαίους κάνοντας ταυτόχρονα την αγαπημένη μου δραστηριότητα»

Έλενα Ξεκίνησε μια σειρά δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων γιόγκα Βέλγιο, Βρυξέλλες

Καθώς ο κόσμος άρχισε να οργανώνει τη ζωή του μέσω του διαδικτύου, η Έλενα αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα γιόγκα σε όσους είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σπίτι λόγω του περιορισμού της κυκλοφορίας. Η αντίδραση ήταν εντυπωσιακή, με τους συμμετέχοντες να κάνουν δωρεές άνω των 800 ευρώ συνολικά στα ιταλικά νοσοκομεία τις δύο πρώτες εβδομάδες. Η προώθηση της αξίας της σύμπραξης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους. Η πράξη της Έλενα δίνει ένα παράδειγμα που μας εμπνέει σχετικά με το πώς να φέρουμε κοντά ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, τηρώντας ταυτόχρονα όλες τις σχετικές υγειονομικές συστάσεις και το καθήκον μας ως πολίτες. Μια σειρά από ψηφιακές πλατφόρμες επιδεικνύει επίσης διαδικτυακή αλληλεγγύη, με το Netflix, το YouTube και το Facebook να συμφωνούν να μειώσουν την ποιότητα της ροής βίντεο στην Ευρώπη, κατόπιν αιτήματος της ΕΕ. Έτσι αποφεύγεται η πίεση που ασκείται στο διαδίκτυο από τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στα σπίτια τους.

«Η μουσική αγνοεί τα σύνορα, και μας συνενώνει – μέσα από την κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά»

Ρος Δημιούργησε μια εξ αποστάσεως ορχήστρα φλάουτων με τους μαθητές του, για να διαδώσει την αλληλεγγύη και τη φιλία σε όλη την Ευρώπη Βέλγιο, Ουγιέ

Μόλις έκλεισαν τα μουσικά σχολεία, ο Ρος άρχισε να ψάχνει λύσεις για να παραμείνει σε επαφή με τους μαθητές του και να συνεχίσει να τους διδάσκει. Στην αρχή, τους ζήτησε να στείλουν ηχογραφήσεις της δουλειάς τους ώστε να μπορεί να τη σχολιάσει. Οι μαθητές έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που ο Ρος είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια εξ αποστάσεως ορχήστρα φλάουτων η οποία θα έπαιζε την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν, όπως είχε κάνει πρώτη η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ. Με το σχέδιο αυτό, ο Ρος όχι μόνο συνέχισε να διδάσκει τους μαθητές του, αλλά τους προσέφερε επίσης μια πολύ ανθρώπινη περιπέτεια. Επιδιώκοντας τη διάδοση της φιλίας και της αλληλεγγύης πέραν των συνόρων, το σχέδιο αναδεικνύει τον ρόλο της μουσικής, και των τεχνών γενικότερα, στην ανάπτυξη αισθήματος ενότητας μεταξύ των λαών της Ευρώπης σε δύσκολους καιρούς. Η ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω της υπενθύμισης στους Ευρωπαίους του κοινού τους πολιτισμού δείχνει στους πολίτες όλων των χωρών της ΕΕ πόσο πολλά πράγματα μοιράζονται: ενωμένοι στην πολιτιστική τους κληρονομιά, αλλά και στη μάχη κατά του COVID-19.

«Μαζί δημιουργούμε ευκαιρίες για αλληλεγγύη και για να κάνουμε το καθήκον μας ως πολίτες»

Les Badass Solidaires Ενισχύουν τις πληγείσες κοινότητες διευκολύνοντας την ανταλλαγή καίριων υπηρεσιών Βέλγιο, Βρυξέλλες

Εννέα νεαρές γυναίκες από τις Βρυξέλλες δημιούργησαν την ομάδα «Solidarité Solidariteit Brussels Bruxelles Coronavirus» στο Facebook, για να ενθαρρύνουν τις πράξεις αλληλεγγύης μεταξύ απλών πολιτών και οργανώσεων ή επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου που έχουν ανάγκη. Η ομάδα λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ της καλής θέλησης και της ζήτησης: οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να βοηθήσουν, αλλά δεν ξέρουν πάντα πώς να το κάνουν. Η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη βοήθεια των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και την υποστήριξη των επαγγελματιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η αλληλεγγύη δεν είναι πια απλώς μια καλή πρόθεση: οι εθελοντές μπορούν πλέον να βρίσκουν εύκολα σε ποιον τομέα μπορούν να είναι πιο χρήσιμοι.

«Δουλεύουμε καθημερινά για να κατανοήσουμε αυτόν τον ιό και για να μάθουμε πώς να τον καταπολεμήσουμε»

Φιλίπ Ηγείται της έρευνας για την καλύτερη κατανόηση και καταπολέμηση του ιού COVID-19 Βέλγιο, Λουβέν

Όπως και πολλοί επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη, ο Φιλίπ και οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο KU Leuven εργάζονται για να κατανοήσουν επιδημίες όπως αυτή του ιού COVID-19. Με τη στήριξη κονδυλίων της ΕΕ, επιδημιολόγοι όπως ο Φιλίπ αποτελούν την επιστημονική απάντηση της Ευρώπης στην απειλή των ιών. Για να καταπολεμηθούν οι επιδημίες όπως αυτή που διερχόμαστε σήμερα, η επιστημονική έρευνα είναι και θα είναι πάντοτε η καλύτερη απάντησή μας: η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα για την εξεύρεση λύσεων σε θέματα δημόσιας υγείας. Σε αυτό επικεντρώνουν την προσοχή τους ο Φιλίπ και οι συνάδελφοί του αυτήν τη στιγμή.

«Είναι καθήκον μου να συνεχίσω την εκπαίδευση των αυριανών ενηλίκων»

Μικαέλα Εργάζεται σε μια σχολή συγγραφής κώδικα για παιδιά, κάνοντας διαδικτυακά μαθήματα Βέλγιο, Βρυξέλλες

Η Μικαέλα εργάζεται στο Logiscool Montgomery, ένα ίδρυμα στις Βρυξέλλες το οποίο προσφέρει μαθήματα συγγραφής κώδικα σε παιδιά και εφήβους. Μετά την επιβολή του εγκλεισμού, η σχολή δημιούργησε γρήγορα βιντεομαθήματα και διαδικτυακές τάξεις για τη συνέχιση της διδασκαλίας των μαθητών της: οι ψηφιακές τεχνολογίες, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη είναι τομείς έρευνας με ιδιαίτερη σημασία, όπως έχει αποδειχθεί στη σημερινή κρίση. Η Μικαέλα και οι συνάδελφοί της θεωρούν ότι είναι καθήκον τους να συνεχίσουν την εκπαίδευση των αυριανών ενηλίκων σε αυτούς τους τομείς που παρέχουν στους Ευρωπαίους τα εργαλεία για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η πανδημία και οι συνέπειές της. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι χώρες, οι περιφέρειες και οι πόλεις προσπαθούν να βοηθήσουν τις κοινότητές τους, ενώ το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτει έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις χώρες μας να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό.