"Minulla oli tarve näyttää, että kriisistä seuraa jotakin hyvääkin“

Danijela Ohjasi elokuvan kolmesta kriisin aikana vapaaehtoistyötä tekevästä naisesta Kroatia, Zagreb

Zagrebin asukkaat elivät maaliskuussa vaikeita aikoja. Kaupungissa alkoi yllättäen koronavirusepidemia, jonka seuraukset ovat kaikkien tiedossa. Lisäksi kaupungissa koettiin tuhoisa maanjäristys. Vanhoja rakennuksia tuhoutui kokonaan, julkinen liikenne pysähtyi eikä ihmisillä ollut enää kattoa päänsä päällä. Danijela näki tämän kaiken ja ajatteli, että oli aika näyttää, mitä hyvää kriisistä seurasi. ”Maassamme on naisia, jotka epäitsekkäästi jakavat tietämystään ja käyttävät aikaansa vapaaehtoistyöhön yhteiskunnan hyväksi. Elokuvani ”Kyllä naisista on siihen!” on tarina heistä. Siinä seurataan kolmea naista, jotka auttoivat ihmisiä koronavirusepidemian aikana 24.4.–10.5. välisenä aikana. Elokuvassa näytetään, miten kansalaiset toimivat ja tukivat apua tarvitsevia näinä uskomattoman vaikeina aikoina”, selittää Danijela. Tämän 22 minuutin elokuvan voi katsoa Youtubessa.

"Toivon, että tilanne on nyt vakaasti elpymässä“

Viri Paransi ravintolansa toimintaa sulkutoimien aikana Espanja, San Román de Candamo, Asturia

Ravintoloitsijoiden tunteet vaihtelivat laidasta laitaan covid-19-epidemian vuoksi kaikkialla Euroopassa. Viri koki tämän omakohtaisesti. Hänen oli pakko sulkea ravintolansa ”El Llar de Viri”, kun liikkumisrajoitukset tulivat voimaan Espanjassa. ”Päätös sulkea kaikki ravintolat tuli meille täytenä yllätyksenä. Se tuntui kerrassaan uskomattomalta. Kävimme läpi erilaisia vaiheita. Ensiksi koimme epävarmuutta. Sitä seurasi hämmennys. Sen jälkeen tuli vaihe, jossa vain halusi tehdä jotakin, kun ei voi enää olla tumput suorina”, selittää Viri. Viri otti tästä mielentilasta kaikki irti. Hän alkoi valmistella ruokapaketteja asiakkaille ja ryhtyi viljelemään kasviksia. ”Raaka-aineet kasvavat nyt ihan nenämme edessä”, kertoo hän innoissaan. Ravintola avattiin uudelleen, ja Viri on ikionnellinen nähdessään taas vakioasiakkaidensa ystävälliset kasvot. Hän on yhä huolissaan tulevaisuudesta, mutta nauttii vielä aiempaa enemmän jokaisesta hetkestä asiakkaidensa kanssa.

"Me kaikki haluamme auttaa parhaamme mukaan“

Marc, Patrick ja Nader Kehittivät viruksen leviämistä estäviä välineitä Malta, Irlanti ja Italia

Eurooppa on tarvinnut näinä vaikeina aikoina kaikkia lahjakkuuksiaan. On hämmästyttävää, miten nopeasti he ovat saaneet loistavia ideoita. Esimerkiksi Maltan yliopisto kehitti hengityskoneita desinfioivan prototyyppiyksikön. ”Koneet ovat edullisia ja aika helppo koota. Niitä voidaan valmistaa nopeasti suuriakin määriä”, selittää Marc. Sairaalat saivat epidemiasta kärsivässä Italiassa suuresti arvostamaansa apua Naderilta ja hänen 3D-tulostuksia tekevältä uusyritykseltään. Yritys teki sukellusmaskeista PAP-maskeja ja jakoi niitä ja kasvosuojaimia ympäri maata. Irlannissa apuun tuli Patrick, joka aiemmin tislasi viskiä ja giniä. ”Muutimme tuotantomme, kun saimme tietää, että Pohjois-Irlannissa ei ollut enää käsidesiä. Toimitimme käsidesiä apteekeille, hoitohenkilöstölle, kauppoihin ja hyväntekeväisyysjärjestöille”, muistelee Patrick. EU voi näiden toimien ansiosta keskittyä rokotetuotantoon ja valmistautua tuleviin epidemioihin. Tähän on varattu yhteensä 314 miljoonaa euroa.

"Teen tätä oman äitini ja kaikkien niiden äitien puolesta, joka ovat olleet näinä aikoina yksin ja peloissaan“

Melanie, Daniel, Anni ja Marios Auttoivat työnsä ohella lääkärikollegoja ja potilaita kriisin aikana Malta, Suomi ja Kypros

Covid-19 on osoittanut meille, että lääkärit kaikkialla Euroopassa tekevät kaikkensa auttaakseen näinä vaikeina aikoina. He muun muassa jakavat osaamistaan. Maltalla Melanie tuotti videoita, joilla käydään läpi uutisissa koko ajan esillä olevia käsitteitä, joita harvoin selitetään tarkemmin. Yhdessä videossa sydäntautien erikoislääkäri selittää kaikille ymmärrettävällä tavalla, mitä tarkoittaa ”käyrän madaltaminen”. Suomessa Anni vastasi Instagramissa ihmisten kysymyksiin ja sai nopeasti 25 000 seuraajaa. Daniel (Gozo) ja Marios (Kypros) auttoivat etulinjassa työskenteleviä kollegojaan. Daniel kiitti Facebookissa kaikkia niitä, jotka lahjoittivat ruokaa ja tukivat hänen kaltaisiaan etulinjan sairaanhoitajia. Marios ilmoitti Facebookissa palaavansa hoitotehtäviin eläkkeeltä ja perusteli sydämeenkäyvästi päätöstään. Hän ei ole ainoa, joka on päätynyt samaan ratkaisuun. Myös monet mepit tekivät näin epidemian aikana.

"Meidän on aika osoittaa toisillemme solidaarisuutta“

Yasmina Tarjoaa ilmaisia aterioita eniten apua tarvitseville Alankomaat, Rotterdam

Yasmina käynnisti ystäviensä kanssa Freshtable-toiminnan tammikuussa 2020. Ideana oli valmistaa noutopalvelussa terveellistä, luonnonmukaista ja kestävää ruokaa. Ei voinut mitenkään aavistaa, kuinka tarpeellisia tällaiset aloitteet olisivat koronaviruskriisin aikana. Freshtable työllisti epidemian aikana pakolaisia ja alkoi jopa tarjota maksuttomia aterioita kriisistä eniten kärsiville ikääntyneille. “Etsimme keinoja tukea haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä,” selittää Yasmina. ”Toukokuussa toteutimme Jaa ateria -kampanjan, jonka kautta voi lahjoittaa ateriapaketteja. Pääkohderyhmänä olivat mm. naisten turvakodit ja vaikeuksissa olevat suurperheet Rotterdamissa. Autamme yhä aina kun voimme. Asiakkaatkin voivat jopa ostaa meiltä aterioita apua tarvitseville.” Freshtable sai EU-tukea Euroopan solidaarisuusjoukkoja koskevasta aloitteesta. Sen kautta nuoret voivat tehdä vapaaehtoistyötä tai osallistua yhteisvastuuhankkeisiin.

"Tekoälypohjaista chattibottiamme on käytetty miljoonien ihmisten koronaoireiden seulontaan“

Jama Tarjoaa tekoälypohjaista seulontaa miljoonille ihmisille ympäri maailmaa Symptoma-yrityksensä kautta Itävalta, Attersee

Itävaltalainen startup-yritys Symptoma kehitti 14 vuoden tutkimustyön tuloksena terveysalalle digitaalisen apuvälineen. Sertifioidusta välineestä on ollut paljon hyötyä koronakriisin aikana. Kerro oireistasi sivustolla symptoma.com ja vastaa pariin kysymykseen. Oireesi pisteytetään. Mitä korkeampi pistemäärä on, sitä todennäköisemmin olet saanut virustartunnan. ”Symptoma.com on kai ensimmäinen ja ainoa tekoälypohjainen chattibotti, jolla seulotaan covid-19-tartuntoja”, sanoo Jama. ”Se on saatavilla yli 36 kielellä. Botti arvioi covid-19-riskin 96,32 prosentin tarkkuudella”. Testi on maksuton, ja sen voi tehdä nimettömästi. Lääkärit voivat käyttää sitä luottavaisin mielin resurssien priorisointiin hätätapauksissa. Terveysviranomaiset ja tutkijat saavat sen kautta uutta tietoa taudista ja voivat toimia sen mukaan. Symptoma.com on saanut tukea Euroopan komissiolta Horisontti 2020 -puiteohjelman pk-välineestä. Lisätietoja vertaisarvioitavana olevasta tutkimuksesta: symptoma.com/covid-19.

"EU auttoi yritystäni“

Isabel Piti yrityksensä pystyssä EU:n tuella Espanja, Cabo de Palos

Espanja sulki Murcian alueen rajat 13. maaliskuuta, jotta koronavirus ei leviäisi. Toimi oli tarpeen, vaikkakin se pysäytti yhtäkkiä kokonaan matkailun, josta alue elää. Tämä oli kova isku sukellusyrityksen omistajalle Isabel Laguardialle. Hänen oli suljettava yrityksensä ja luovuttava suunnitelmistaan palkata henkilökuntaa pääsiäisen ja kesän huippusesonkeja varten. EU toimi nopeasti auttaakseen tällaisia pienyrityksiä. Uudella lainsäädännöllä höllennettiin valtiontukisääntöjä. Espanjan hallitus voi nyt tarjota yrityksille rahoitustukea nopeammin, jotta ne eivät joudu irtisanomaan henkilöstöään koronavirusepidemian aikana. Jäsenmaat voivat nyt auttaa nopeasti ja tehokkaasti, jotta kansalaiset, yritykset ja etenkin pienyritykset selviytyvät covid-19-pandemian aiheuttamista taloudellisista vaikeuksista. Jäsenmaat voivat perustaa järjestelmiä, joista voidaan myöntää jopa 800 000 euroa yrityksen välttämättömiin tarpeisiin.

"Autamme covid-19-kriisin vuoksi liiketoimintansa keskeyttäneitä yrittäjiä“

Claudine Perusti Luxemburgin kauppakamarissa työskentelevien kollegojensa kanssa #JobSwitch-alustan Luxemburg, Luxemburg

Covid-19-kriisi pakotti jotkut yritykset sulkemaan ovensa, kun taas jotkut toiset yritykset kasvava kysyntä yllätti täysin. Claudine perusti Luxemburgin kauppakamarissa työskentelevien kollegojensa kanssa #JobSwitch-alustan. ”Meillä oli puhelinpalvelu yrityksille. Vastasimme huolestuneiden yrittäjien kysymyksiin ja annoimme reaaliaikaisia tietoja. Lisäksi tarjosimme välineen, jonka avulla suljetun yrityksen työntekijät voivat hakea työtä työvoimapulasta kärsivästä yrityksestä”, selittää Claudine. Huhtikuun loppuun saakka toiminut alusta oli suuri menestys. Työpaikanhakijoita oli noin 1 400. Heistä yli 500 löysi työpaikan. Kauppakamari käynnisti #JobSwitch-alustan lisäksi tukiohjelman yrittäjille sekä antoi pankkitakauksia talousvaikeuksissa oleville yrityksille.

"Juuri nyt on yhteislaulun aika!“

Matthias Järjestää kuorolaulutuokioita verkossa kaikille niille, jotka pitävät yhteislaulusta Saksa, Regensburg

Musiikki on paras keino irtautua hetkeksi arjen huolista. Eletään siis täysillä liikkumisrajoituksista huolimatta ja lauletaan pari laulua. Regensburgin ja sen lähialueiden asukkaat ovat voineet laulaa parin viime kuukauden aikana Cantemus-TV -sivuston avulla. ”Johdan Regensburgin Cantemus-kuoroa. Haluan antaa kaikenikäisille ihmisille tilaisuuden ilmaista itseään musiikin kautta”, selittää Matthias. ”Perustimme Cantemus-TV -sivuston, jotta lapset, nuoret ja perheet laulaisivat kanssamme. Uskomme, että laulu vie tylsyyden ja huolet mennessään ja luo samalla lämpimän ilmapiirin ja lisää keskinäistä luottamusta”. Cantemus-TV kehottaa katsojia osallistumaan aktiivisesti yhteislauluun kuoron johdolla sekä jakamaan tekemäänsä musiikkia. Mathiaksen mukaan kyseessä on aivan uusi tapa ilmaista yhteisöllisyyttä ja osoittaa solidaarisuutta.

"Takaamme edelleen vammaisten turvallisuuden ja elämänlaadun“

Ioannis Takaa suojan vammaisille ihmisille Kreikassa Kreikka, Ateena

Kreikan kansallinen vammaisjärjestö on edustanut vammaisia ja kroonisesti sairaita vuodesta 1989 alkaen. Se pitää jäsenjärjestöt ajan tasalla vammaisiin kohdistuvista hallituksen toimista. Edes covid-19 ei estä sitä tekemästä työtään. ”Olimme edelleen täysin toimintakykyisiä terveysministeriön järjestämän ”Jäämme kotiin” -kampanjan jälkeen. Aloimme tehdä töitä kotoa käsin ja vastata puhelintiedusteluihin joka päivä”, sanoo Ioannis. Ioannis ja hänen työkaverinsa esittivät pääministerille, asiasta vastaaville ministereille, kansanedustajille ja jopa alue- ja paikallistason viranomaisille konkreettisia pyyntöjä, joissa otettiin huomioon vammaisiin kohdistuvat uudet haasteet. Heillä on edelleen sama päämäärä: suojella vammaisten, kroonisesti sairaiden ja heidän perheidensä oikeuksia ja taata heidän turvallisuutensa ja elämänlaatunsa.

"Tuemme kaikin tavoin perheitä ja muita avun tarpeessa olevia“

Kinga Tarjoaa unkarilaisille perheille apua ja opastaa selviämään kriisin taloudellisista seurauksista Unkari, Budapest

Unkarin suurperheiden valtakunnallinen yhdistys tekee kovasti töitä auttaakseen perheitä selviytymään epidemian taloudellisista seurauksista. Euroopan parlamentti myönsi yhdistykselle vuonna 2018 Euroopan kansalaisen palkinnon. ”Pidämme yhdistyksemme jäseninä olevat perheet ajan tasalla oikeudellisesta neuvonnasta ja alennuksista. Neuvomme myös silloin, kun on kyse psyykkisestä hyvinvoinnista, talousvaikeuksista ja kotiopetukseen liittyvistä ongelmista.” Yhdistys on saanut lahjoituksia eri puolilla Unkaria toimivilta yrityksiltä. Huhtikuussa se järjesti myös valokuvakilpailun. Se pyysi perheitä ottamaan tuokiokuvia elämästään sulkutoimien aikana.

"Tarvitsemme solidaarisuutta ja kansalaisjärjestöjen toiminnan koordinointia“

Baiba Ehdotti Latvian hallitukselle avun tarpeessa olevien peruskulut kattavia hätätoimia Latvia, Riika

Miten jatkat elämääsi covid-19-pandemian jälkeen, jos menetät työpaikkasi ja palkkaasi leikataan kovalla kädellä? Latvian kuluttajasuojajärjestö ehdotti Latvian hallitukselle hätätoimia, joilla autetaan tällaisissa tilanteissa olevia ihmisiä. ”Vaadimme tukea kansalaisille, jotka eivät kriisin vuoksi pysty huolehtimaan perustarpeistaan. Puolet heidän kuluistaan korvataan”, sanoo Baiba. ”Olimme myös mukana päättämässä kuluttajien velkahuojennuksista sekä verojen maksun lykkäämisestä. Lisäksi heikossa asemassa olevat kuluttajat voivat nyt anoa lämmitysavustusta. Baiba on myös Euroopan talous- ja sosiaalikomitean jäsen. Hän korostaa, että covid-19-pandemian jälkeen tarvitaan vahvaa ja vakaata komiteaa, jonka jäsenet ovat valveutuneita ja täysin sitoutuneita edustamaan kansalaisjärjestöjen etuja.