"Takaamme edelleen vammaisten turvallisuuden ja elämänlaadun“

Ioannis Takaa suojan vammaisille ihmisille Kreikassa Kreikka, Ateena

Kreikan kansallinen vammaisjärjestö on edustanut vammaisia ja kroonisesti sairaita vuodesta 1989 alkaen. Se pitää jäsenjärjestöt ajan tasalla vammaisiin kohdistuvista hallituksen toimista. Edes covid-19 ei estä sitä tekemästä työtään. ”Olimme edelleen täysin toimintakykyisiä terveysministeriön järjestämän ”Jäämme kotiin” -kampanjan jälkeen. Aloimme tehdä töitä kotoa käsin ja vastata puhelintiedusteluihin joka päivä”, sanoo Ioannis. Ioannis ja hänen työkaverinsa esittivät pääministerille, asiasta vastaaville ministereille, kansanedustajille ja jopa alue- ja paikallistason viranomaisille konkreettisia pyyntöjä, joissa otettiin huomioon vammaisiin kohdistuvat uudet haasteet. Heillä on edelleen sama päämäärä: suojella vammaisten, kroonisesti sairaiden ja heidän perheidensä oikeuksia ja taata heidän turvallisuutensa ja elämänlaatunsa.

"Meidän täytyy suojella itseämme, muuten vain odotamme täällä kuolemaa“

Turvapaikanhakijat Morian pakolaisleirin turvapaikanhakijat keskellä koronakriisiä Kreikka, Moria, Lesbos

Morian pakolaisleiristä Kreikassa on viime kuukausina tullut surullisen kuuluisa. Leirin asukkaiden tilanne on vain pahentunut koronavirusepidemian puhkeamisen jälkeen. Ryhmä pakolaisia tiedosti riskit ja organisoitui, jotta viruksen leviäminen voitaisiin estää. ”Aloimme tehdä maskeja, rakentaa väliaikaisia vesipisteitä käsien pesua varten ja kerätä jätteitä. Tiedotamme suojatoimista yhdessä muiden pakolaisten ja paikallisyhteisön kanssa. Huolehdimme myös haavoittuvassa asemassa olevista pakolaisista, kunnes heidät siirretään pois Moriasta. Epidemian puhkeaminen leirissä olisi katastrofi”, he selittävät. Maahanmuuttopolitiikka on jäsenmaiden vastuulla. Euroopan parlamentti on kuitenkin nostanut usein esiin Kreikan saarilla olevien pakolaisten tilanteen. Se vaati huhtikuussa lisää tukea, majoitustiloja ja lääkintälaitteita pakolaisleireille.

"Enemmän yhteistyötä elintarviketuottajien kanssa, enemmän aterioita apua tarvitseville“

Anna Lahjoittaa ylijäämäruokaa sosiaalialan järjestöille Kreikka, Ateena

Hotellit ja ravintolat on ollut pakko sulkea kansanterveydellisistä syistä, ja siksi ruokaylijäämät ovat kasvaneet monissa maissa. Jotkut hyväntekeväisyysjärjestöt ovat myös keskeyttäneet soppakeittiötoimintansa eivätkä enää tarjoa lämpimiä aterioita, jotta ihmiset eivät kokoontuisi yhteen. Anna on kreikkalaisen voittoa tavoittelemattoman Boroume-järjestön palveluksessa. Hän on auttanut ruokaylijäämän vähentämisessä pandemian aikana. Järjestö on kehittänyt ”Säästetään ja tarjotaan ruokaa” -ohjelman, jonka kautta elintarvikealan toimijat ovat yhteydessä hyväntekeväisyysjärjestöihin. Ne jakavat Kreikassa yli 24 000 ateriaa päivässä ihmisille, joilla on pulaa ruoasta. Kuntien sosiaalitoimistot antavat myös lisätukea riskiryhmiin kuuluville esimerkiksi tarjoamalla kotiapua omaehtoisessa karanteenissa oleville. Boroume on siksi ohjannut suuren osan ruokalahjoituksista kuntien sosiaalitoimistoille.

"Pienellä mutta vaikuttavalla teolla autamme omaa maatamme hädän hetkellä“

Elisabeth Toimittaa alkoholia kotimaansa covid-19-hoitoyksiköille Kreikka, Ateena

Ennen pandemian puhkeamista Elisabethin yritys valmisti alkoholijuomia Egeanmeren saarten viinistä. Yritys halusi nostattaa kreikkalaisten mielialaa koronaviruspandemian aikana. Siksi se lahjoitti osan raaka-aineistaan 13:lle tukea tarvitsevalle sairaalalle, joissa hoidetaan covid-19-potilaita. Ensimmäinen alkoholierä on jo toimitettu Ateenassa sijaitsevalle Evaggelismos-sairaalalle. Se on Kreikan suurin sairaala. Muutkin sairaalat eri puolilla Kreikkaa saavat oman osuutensa seuraavien kolmen kuukauden aikana.