"Meidän on aika osoittaa toisillemme solidaarisuutta“

Yasmina Tarjoaa ilmaisia aterioita eniten apua tarvitseville Alankomaat, Rotterdam

Yasmina käynnisti ystäviensä kanssa Freshtable-toiminnan tammikuussa 2020. Ideana oli valmistaa noutopalvelussa terveellistä, luonnonmukaista ja kestävää ruokaa. Ei voinut mitenkään aavistaa, kuinka tarpeellisia tällaiset aloitteet olisivat koronaviruskriisin aikana. Freshtable työllisti epidemian aikana pakolaisia ja alkoi jopa tarjota maksuttomia aterioita kriisistä eniten kärsiville ikääntyneille. “Etsimme keinoja tukea haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä,” selittää Yasmina. ”Toukokuussa toteutimme Jaa ateria -kampanjan, jonka kautta voi lahjoittaa ateriapaketteja. Pääkohderyhmänä olivat mm. naisten turvakodit ja vaikeuksissa olevat suurperheet Rotterdamissa. Autamme yhä aina kun voimme. Asiakkaatkin voivat jopa ostaa meiltä aterioita apua tarvitseville.” Freshtable sai EU-tukea Euroopan solidaarisuusjoukkoja koskevasta aloitteesta. Sen kautta nuoret voivat tehdä vapaaehtoistyötä tai osallistua yhteisvastuuhankkeisiin.

"Kehitämme uutta koronavirustestiä EU:n tutkimusrahoituksen turvin“

Maarten Keksi uudenlaisen pikatestin Alankomaat, Eindhoven

Professori Maarten Merkx on töissä Eindhovenin teknisessä korkeakoulussa. Hän kehitti EU:n tuella uuden pikatestin, joka havaitsee viruksen vasta-aineet veressä valoa säteilevien proteiinien avulla. Hän soveltaa nyt samaa menetelmää koronavirukseen. Upeaa on se, että testi voidaan tehdä suoraan verestä ja signaali voidaan havaita älypuhelimen kameran avulla. Lisäksi kehitetään paperiliuska, joka sisältää samat testauskomponentit. Hän kutsuu sitä ”pimeässä loistavaan” paperiin perustuvaksi diagnostiikaksi. Viruksen vasta-aineet ovat merkki siitä, että on jo sairastanut taudin tai on altistunut virukselle. Niistä voi olla paljon hyötyä covid-19-taudin kaltaisten tautien torjunnassa. Nopea vasta-ainetesti on tärkeä etenkin niille, jotka ovat työssään tekemisissä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa. Siitä on apua myös silloin, kun yrittää päättää, voiko vierailla riskiryhmiin kuuluvien läheistensä luona, tai kun suunnittelee paluuta työpaikalle.

"EU rahoittaa tutkimusta, jotta virusepidemiat havaitaan ja saadaan kuriin“

Marion Johtaa EU:n tukemaa hanketta, jossa kehitetään tekniikoita uusien tartuntatautien havaitsemista ja jäljittämistä varten Alankomaat, Rotterdam

Euroopan tiedemaailman huiput tekevät yhteistyötä, jotta koronavirusepidemia torjutaan ja valmistaudutaan tuleviin pandemioihin. Professori Marion Koopmans tutkii covid-19:n kaltaisia viruksia Rotterdamin Erasmus-yliopiston lääketieteellisen virusopin laitoksen johtajana. Hän arvioi, että tämänkaltaiset epidemiat yleistyvät tulevaisuudessa väestönkasvun, ilmastonmuutosten ja maankäyttötapojemme vuoksi. Tämän vuoksi hän haluaa työllään varmistaa, että olemme jatkossa paremmin valmistautuneita. Hänen tiiminsä torjuu koronavirusepidemiaa muuntamalla viruksen geneettiset tiedot aseiksi sitä vastaan. Kehitteillä on myös nopeita diagnostisia testejä, jotta nähdään, miten laajalle virus on levinnyt ja onko väestölle kehittynyt jonkinlaista vastustuskykyä. Professori Koopmans on yksi Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin neuvonantajista, kun kyseessä ovat euroopanlaajuiset koronaviruspandemian torjuntatoimet.

"Tavara liikkuu rajojen yli nytkin – kiitos EU:n vihreiden kaistojen“

Fred Kuljettaa välttämättömiä hyödykkeitä kaikkiin jäsenmaihin EU:n vihreiden rajanylityskaistojen ansiosta Alankomaat, Utrecht

EU:n sisärajat ovat kiinni, mutta silloin tällöin näkee joitakin rekkoja ylittämässä rajan. Nämä rekat turvaavat elintarvikkeiden ja välttämättömien tuotteiden kuljetuksen jakelu- ja myyntipaikkoihin Euroopassa. Fred on yksi niistä tuhansista kuorma-autonkuljettajista, joista me kaikki olemme riippuvaisia. Hänen kovan työnsä ansiosta kaupoissa riittää tavaraa eikä sairaaloilla ole puutetta elintärkeistä tarvikkeista. EU helpottaa Fredin matkantekoa. Euroopan komissio pyysi 23. maaliskuuta jäsenmailta, että ne päästävät kaikki rahtiajoneuvot tarkastusten ja terveysseulontojen läpi 15 minuutissa. Se antoi myös ohjeita siitä, kuinka kuljetusalan työntekijöitä voidaan parhaiten suojata covid-19-taudilta.

"Aktiivinen oppiminen on erittäin tärkeää. Missä olisikaan parempi harjoitella kuin omassa kodissaan?“

Annieke Kehitti alakoululaisille menetelmän kotona opiskelua varten Alankomaat, Nijensleek

Annieke Otten opettaa De Bronin alakoulussa Nijensleekissä. Hän halusi muuttaa eristyksissä olon tilaisuudeksi tehostaa kotona opiskelua sekä vanhempien että lasten kannalta. Niinpä hän kehitti oman verkko-opetusmenetelmänsä: ”The Learning Challenge” (Oppimishaaste). Tästä kotona oppimisen menetelmästä tuli valtavan suosittu koko maassa. Menetelmän avulla lapset oppivat kieliä ja matematiikkaa pelaamalla, kokoamalla palapelejä ja ratkomalla ongelmia. Lapset oppivat murtolukuja appelsiinilohkojen avulla. Laskemista opetellaan keräämällä kolikkoja ja kielitaitoa kehitetään ryöväämällä ruokakaapista kaikki s-kirjaimella alkavat tuotteet. Learning Challenge -menetelmä on saatavilla verkossa Facebookissa ja Instagramissa. Annieke julkaisee uuden kieli- ja matikkatehtävän neljä kertaa viikossa. Monet opettajat eri puolilla maata käyttävät näitä tehtäviä opetuksessaan.

"”Lasten kasvattamiseen tarvitaan koko kylä” – totta!“

Klinton Järjestää liikuntatunteja verkossa, jotta lapsilla olisi tekemistä Alankomaat, Utrecht

Lapset ovat maamme ja koko Euroopan tulevaisuus. Siksi on välttämätöntä, että he saavat kunnon koulutuksen. Alankomaissa monet opettajat järjestävät Klintonin tavoin verkossa aktiviteetteja, joihin voivat osallistua niin lapset kuin vanhemmatkin. Tämä pitää lapset aktiivisina ja lujittaa perhettä. Koulutus on monille prioriteetti. Tämän vuoksi EU on jakanut verkkoon materiaalia kaikkien saataville. Kotoilu voi tarjota perheille loistavan tilaisuuden viettää enemmän aikaa yhdessä ja kokeilla uusia asioita. Klinton ja muut EU-maiden opettajat tekevät lujasti töitä, jotta oppilaiden kiinnostus ei lopahtaisi ja heillä olisi tarpeeksi haasteita.

"Yrityksemme pystyy auttamaan, joten velvollisuutemme on auttaa kaikin mahdollisin tavoin“

Arno Valmistaa tislaamossaan desinfiointiainetta terveydenhuoltoalan tukemiseksi Alankomaat, Groningen

Hooghoudt on tislaamoalan perheyritys, joka on toiminut Groningenissa, Alankomaissa, vuodesta 1888. Perhe piti velvollisuutenaan auttaa kotikaupunkiaan torjumaan epidemiaa. Idean keksi mestaritislaaja Frank Leystra. Hän näki, kuinka vaikeaa terveydenhuollon ammattilaisten oli saada desinfiointiainetta, ja päätti valmistaa sitä itse tislaamossa. Ensimmäiset tilaukset tulivat Groningenin ambulanssipalvelusta ja vanhainkodista. Perheyritys on ollut yhteydessä myös Groningenin yliopistolliseen sairaalaan. Ennennäkemätön kriisi edellyttää juuri tällaisia ennennäkemättömiä ratkaisuja. EU on jo antanut 37 miljardia euroa ihmishenkien, työpaikkojen ja yritysten pelastamiseen. EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketilla puolestaan lievennetään viruksen talousvaikutuksia.

"Aplodit todella lämmittävät sydäntä, ja tuki työllemme on aivan uskomatonta“

Jan Täydentää pandemiaa torjuvia tiimejä Alankomaat, Leiderdorp

Jan on yleislääkäri, joka on tehnyt työvuoroja sairaalansa koronaosastolla Leiderdorpissa. Tällä hetkellä Janilla ja hänen kollegoillaan on töissä melko rauhallista, mutta he odottavat työmäärän lisääntyvän huomattavasti lähiviikkoina. Heidän mielestään on koskettavaa, kun paikalliset ihmiset tukevat lääkintähenkilöstöä taputtamalla ikkunoistaan ja parvekkeiltaan joka ilta. Se antaa heille voimaa tuleviin haasteisiin. Emme ehkä kaikki ole terveydenhuollon ammattilaisia mutta me kaikki voimme osoittaa eurooppalaista yhteisvastuuta ja auttaa siten etulinjassa työskenteleviä pysymään vahvoina.