„Htjela sam ukazati na sve ono dobro koje je proizašlo iz ovog vrlo teškog razdoblja“

Danijela Režirala je film o radu tri volonterke tijekom krize Hrvatska, Zagreb

Za stanovnike Zagreba ožujak je bio izuzetno težak mjesec. Kao da neočekivano izbijanje pandemije koronavirusa nije bilo dovoljno, grad je potresao razoran potres. Stare zgrade u središtu grada teško su stradale, javni prijevoz je prekinut, a brojni su građani ostali bez krova nad glavom. Danijela je svjedočila tim zastrašujućim događajima i zaključila da bi došlo vrijeme da se pažnja javnosti usmjeri na nešto pozitivno. „U ovoj zemlji ima žena koje nesebično poklanjaju svoje znanje i vrijeme volontirajući u društveno angažiranim projektima. Moj film „Žene to mogu!” govori o njima. U njemu je prikazan rad triju žena koje, svaka na svoj način, pomažu građanima tijekom pandemiju, u razdoblju od 24. travnja do 10. svibnja. Govori o tome kako su građani reagirali i pružili pomoć onima kojima je bila potrebna u tom nevjerojatno teškom razdoblju,” kaže Danijela. Kratki 22-minutni film dostupan je na Youtubeu.

„Nadam se da smo na sigurnom putu ka oporavku“

Viri U izolaciji je vidjela priliku da svoj restoran učini još boljim Španjolska, San Román de Candamo, Asturija

Za vlasnike restorana širom Europe pandemija bolesti COVID-19 bila je emocionalno izazovno razdoblje. Dobro to zna Viri koja je bila prisiljena zatvoriti svoj restoran „El Llar de Viri” nakon što su u Španjolskoj uvedene mjere ograničenja kretanja. „Odluka o zatvaranju svih restorana potpuno nas je zatekla, jednostavno nismo mogli vjerovati. Prošli smo kroz brojne različite faze. Prvo je nastupila nesigurnost, zatim zbunjenost. Nakon toga dolazi faza u kojoj više ne možete besposleno sjediti i želite nešto napraviti,” priča nam Viri, dodajući kako je to stanje uma iskoristila na najbolji mogući način. Počela je pripremati pakete hrane za svoje klijente te je zasadila povrtnjak. „Sad smo na nula minuta od sastojaka koje koristimo,” oduševljeno priča. Nakon što je uspjela ponovno otvoriti restoran Viri nikad nije bila sretnija što vidi prijateljska lica svojih vjernih gostiju. Iako još uvijek brine zbog budućnosti, danas uživa u svakom trenutku provedenom s njima.

„Svi želimo pomoći koliko možemo“

Marc, Patrick i Nader Izradili su osnovne alate kako bi se spriječilo širenje virusa Malta, Irska i Italija

Europi su u ovim nesigurnim vremenima upomoć priskočili brojni bistri umovi i upravo je zapanjujuće kojom su brzinom iznjedrili velike ideje. Primjerice, na Malteškom sveučilištu izrađen je prototip jedinice za dezinfekciju respiratora. „Te je uređaje relativno jednostavno sklopiti, jeftini su i mogu se brzo proizvesti u velikom broju,” objašnjava Marc. U teško pogođenoj Italiji dobrodošla pomoć stigla je od Nadera i njegovog novoosnovanog poduzeća za 3D printanje. Njegov je tim maske za ronjenje preinačavao u PAP maske te ih zajedno sa zaštitnim vizirima dostavljao širom zemlje. U Irskoj je potrebna pomoć stigla od Patricka koji je destilirao viski i džin. „Nakon što smo doznali da u sjeverozapadnoj Irskoj nedostaje sredstava za dezinfekciju, prenamijenili smo proizvodnju. Sredstvima za dezinfekciju opskrbljivali smo ljekarne, liječnike, dućane i dobrotvorna društva,” prisjeća se Patrick. Zahvaljujući njihovoj nesebičnosti Unija se može usmjeriti na proizvodnju cjepiva i jačanje pripravnosti za buduće pandemije, za što je izdvojeno 314 milijuna EUR.

„Činim to za moju majku i za sve druge majke koje su u tim danima bile uplašene i usamljene“

Melanie, Daniel, Anni i Marios Učinili su i više no što su bili dužni pomažući u krizi drugim liječnicima i pacijentima Malta, Finska, Cipar

Pandemija koronavirusa pokazala nam je kako liječnici širom Europe daju sve od sebe kako bi pomogli u tim teškim vremenima. Prvo što su mogli ponuditi bilo je njihovo znanje. Melanie je na Malti snimila niz videozapisa u kojima objašnjava koncepte o kojima se priča u medijima, ali ih se rijetko pojašnjava. U jednom od njih ta liječnica kardiolog jednostavnim i svima razumljivim jezikom objašnjava izraze kao što je „poravnavanje krivulje”. Anni je u Finskoj na Instagramu počela odgovarati na brojna pitanja te je ubrzo prikupila 25 000 pratitelja. U međuvremenu su Daniel na malteškom otoku Gozu i Marios na Cipru poduzeli konkretne korake kako bi pomogli kolegama na prvoj liniji. Daniel, koji radi kao medicinski tehničar, preko svojeg je računa na Facebooku zahvaljivao svima koji su donirali hranu i podržali medicinsko osoblje. Iako u mirovini Marios je na Facebooku najavio da će nastaviti raditi kao liječnik te je iskreno progovorio o razlozima koji su ga naveli na tu odluku. Marios nije jedini takav primjer – brojni zastupnici Europskog parlamenta vratili su svojem liječničkom pozivu tijekom krize.

„Vrijeme je da pokažemo solidarnost među građanima“

Yasmina Pruža besplatne obroke ljudima kojima su najpotrebniji Nizozemska, Rotterdam

Yasmina i njezini prijatelji pokrenuli su u siječnju 2020. poduzeće Freshtable. Ideja je bila ponuditi zdrava jela od organskih i održivih namirnica te ih u dogovoreno vrijeme ostaviti na mjestu gdje će ih kupac pokupiti. Tad nisu mogli ni sanjati da će COVID-19 povećati potrebu za takvim inicijativama. Za vrijeme pandemije Freshtable je zapošljavao izbjeglice te je počeo dijeliti besplatne obroke za starije osobe najpogođenije krizom. „Istraživali smo različite načine za potporu ranjivim osobama,” objašnjava Yasmina. „U svibnju smo pokrenuli kampanju Podijeli obrok u kojoj smo potrebitima donirali pakete hrane. Prvenstveno smo bili usmjereni na skloništa za žene i ranjive velike obitelji u Rotterdamu. Namjera nam je i dalje pomagati svima kojima možemo, a naši klijenti mogu platiti i obrok za potrebite.” Freshtable je primio sredstva EU-a u okviru inicijative Europske snage solidarnosti, koja mladima pruža priliku da volontiraju ili rade na projektima solidarnosti.

„Naš ChatBot koji se temelji na umjetnoj inteligenciji već je testirao milijune građana na simptome bolesti COVID-19“

Jama Na internetskim stranicama poduzeća Symptoma milijuni ljudi u cijelom svijetu uz pomoć umjetne inteligencije mogu doznati jesu li zaraženi koronavirusom Austrija, Attersee

Novoosnovano austrijsko poduzeće Symptoma uložilo je 14 godina istraživanja u razvoj digitalnog medicinskog asistenta i sad je u prilici pokazati koliko taj certificirani medicinski uređaj može biti koristan tijekom pandemije bolesti COVID-19. Dovoljno je otvoriti stranicu symptoma.com, upisati svoje simptome, odgovoriti na nekoliko pitanja nakon čega stiže rezultat. Što je viši rezultat, vjerojatnije je da ste zaraženi virusom. „Symptoma.com vjerojatno je prvi i jedini ChatBot baziran na umjetnoj inteligenciji koji otkriva rizik od zaraze koronavirusom kod građana,” kaže Jama. „ChatBot je dostupan na 36 jezika te s točnošću od 96,32 % utvrđuje zarazu koronavirusom.” Test je besplatan te potpuno anoniman. Liječnici se mogu s punim povjerenjem služiti njime te svoje resurse usmjeriti na najhitnije slučajeve. Osim toga, tijelima nadležnim za zdravstvo i istraživačima može omogućiti dragocjene uvide koji će odrediti njihovu reakciju. Symptoma.com je primio sredstva Europske komisije u okviru instrumenta programa Obzor 2020 za mala i srednja poduzeća Više pojedinosti o njihovoj studiji, koja je trenutačno u procesu stručnog ocjenjivanja, dostupno je na symptoma.com/covid-19.

„Moje poduzeće primilo je financijsku pomoć zahvaljujući EU-u“

Isabel Nije morala zatvoriti poduzeće zahvaljujući pomoći EU-a Španjolska, Cabo de Palos

Španjolska pokrajina Murcia zatvorila je svoje granice 13. ožujka kako bi pokušala zaustaviti širenje koronavirusa. Taj nužni korak rezultirao je naglom potpunom blokadom turističke industrije, od koje to područje živi. Kao vlasnica ronilačkog centra, Isabel Laguardia pretrpjela je posebno veliku štetu. Morala je zatvoriti centar i odgoditi sva planirana zapošljavanja za inače popularne uskršnje praznike i ljetnu sezonu. Unija je brzo djelovala kako bi zaštitila mala poduzeća poput Isabelinog: donijela je novi propis kojim su pravila o državnim potporama postala fleksibilnija. Španjolska vlada sada može brže ponuditi financijsku potporu poduzećima kako ona ne bi morala otpuštati zaposlenike tijekom pandemije. Izmijenjena pravila omogućuju državama članicama da brzo i učinkovito djeluju kako bi pomogle građanima i poduzećima, posebno onim malima, koji su se zatekli u financijskim problemima zbog koronavirusa. Sve države članice moći će poduzećima dodijeliti po najviše 800 000 eura bespovratnih sredstava za najhitnije potrebe.

„Pomažemo poduzetnicima čije je poslovanje znatno poremećeno zbog krize uzrokovane pandemijom“

Claudine Zajedno s kolegama iz luksemburške Gospodarske komore pokrenula je platformu #JobSwitch Luksemburg, Luxembourg

Dok su se neka poduzeća morala zatvoriti zbog koronavirusa, druga je iznenadio skok potražnje. Kako bi uravnotežili njihove potrebe, Claudine i njezini suradnici iz luksemburške Gospodarske komore pokrenuli su platformu #JobSwitch. „Otvorili smo posebnu telefonsku liniju za poduzeća. Odgovarali smo na njihove upite i davali im pravodobne informacije, a uveli smo i alat pomoću kojeg su zaposlenici zatvorenih poduzeća mogli tražiti posao u poduzeću kojem je nedostajalo osoblja”, objasnila je Claudine. Platforma je s velikim uspjehom radila do kraja travnja. Prijavilo se otprilike 1400 kandidata, a više od 500 njih našlo je novi posao. Uz #JobSwitch, luksemburška Gospodarska komora pokrenula je i program potpore za poduzetnike te uvela bankovna jamstva za poduzeća u financijskim problemima.

„Sad je vrijeme da zapjevamo!“

Matthias Organizira probe zbora na internetu u koje se mogu uključiti svi koji žele zapjevati Njemačka, Regensburg

Ništa ne rasterećuje misli bolje od glazbe. Zašto onda ne bismo na najbolji način iskoristili vrijeme koje smo prisiljeni provoditi u kući i otpjevali nekoliko pjesama? Tu je mogućnost tijekom proteklih mjeseci stanovnicima Regensburga i okolice pružio Cantemus-TV. „Kao voditelj zbora Cantemus iz Regensburga želio sam ljudima svih dobi pružiti mogućnost da se izraze kroz glazbu”, objasnio je Matthias. „Zato smo na internetu pokrenuli naš „Cantemus-TV” na kojem djecu, mlade i obitelji pozivamo da nam se pridruže i zapjevaju. Vjerujemo da je pjevanje dobar način da se riješimo dosade i ublažimo brige te da ujedno stvara toplo ozračje i jača samopouzdanje.” Cantemus-TV poziva gledatelje da aktivno sudjeluju u probama članova zbora, kao i da šalju vlastite umjetničke radove. Matthias smatra da je riječ o posve novom iskustvu zajedništva i solidarnosti.

„Nastavljamo jamčiti sigurnost i kvalitetu života osoba s invaliditetom“

Ioannis Štiti prava osoba s invaliditetom u Grčkoj Grčka, Atena

Grčka Nacionalna konfederacija osoba s invaliditetom od 1989. zastupa osobe s invaliditetom i kroničnim oboljenjima. Njezin je zadatak informirati udruge članice o vladinim mjerama za osobe s invaliditetom, a u tome ih nije mogao spriječiti ni koronavirus. „Radili smo i nakon što je Ministarstvo zdravstva uvelo kampanju „Ostajemo doma”. Naši su djelatnici počeli raditi od kuće i svaki dan odgovarali na telefonske upite”, rekao je Ioannis. Imajući na umu nove izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom, Ioannis je zajedno s kolegama izradio konkretne prijedloge i uputio ih premijeru, nadležnim ministrima, parlamentarnim zastupnicima te čak i regionalnim i lokalnim vlastima. Njihov je cilj i dalje nepromijenjen: štititi prava osoba s invaliditetom i kroničnim oboljenjima i prava njihovih obitelji te im jamčiti sigurnost i kvalitetu života.

„Naši djelatnici i volonteri daju sve od sebe kako bi pomogli našim članovima i svim potrebitima“

Kinga Pruža mađarskim obiteljima pomoć i savjete kako da prebrode ekonomske posljedice krize Mađarska, Budimpešta

Mađarska Nacionalna udruga višečlanih obitelji (koja je 2018. dobila nagradu Europskog parlamenta „Europski građanin”) marljivo pomaže obiteljima da prebrode ekonomske posljedice pandemije. „Informiramo učlanjene obitelji o pravnim savjetima i popustima, a dajemo i savjete o duševnom zdravlju, financijskim poteškoćama i problemima povezanima s podučavanjem kod kuće.” Udruga, koja je primila donacije od brojnih poduzeća diljem Mađarske, u travnju je organizirala i natjecanje za najbolju fotografiju. Pozvali su obitelji da na fotografijama prikažu zajednički život tijekom mjera ograničenja.

„Organizacije civilnog društva trebaju biti solidarne i koordinirane“

Baiba Predložila je latvijskoj vladi hitne mjere za pokrivanje osnovnih troškova potrebitih Latvija, Riga

Kako živjeti poslije izbijanja pandemije ako ste izgubili posao ili vam je plaća drastično srezana? Kako bi pomogla građanima u takvoj situaciji, Latvijska nacionalna udruga za zaštitu potrošača predložila je latvijskoj vladi hitne mjere. „Zalagali smo se za to da građani koji nemaju za osnovne potrebe dobiju financijsku pomoć. Subvencionirat će im se polovina troškova”, rekla je Baiba. „Sudjelovali smo i u donošenju odluka o oprostu dugova potrošačima i odgodi naplate poreza, a ugroženi potrošači sada mogu zatražiti i subvenciju za grijanje.” Baiba je i članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora. Naglasila je da će Odbor poslije pandemije morati biti snažan i stabilan, a njegovi članovi domišljati i predani zastupanju interesa organizacija civilnog društva.