„Ha nincs az EU, nem is tudom, hogyan jutottam volna haza“

Awa Seck Az EU jóvoltából biztonságosan haza tudott térni otthonába Belgium, Brüsszel

Amikor az uniós tagországok lezárták határaikat, néhány európai polgár kívül rekedt. Kétség sem fér hozzá, hogy mindenki saját otthona biztonságában szeretné leginkább átvészelni ezt a járványt, de mi van azokkal, akik éppen külföldön voltak, amikor kitört? Itt van például Awa. Belga állampolgárként éppen Szenegálban tartózkodott a korlátozások bevezetésekor. Az európai Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ légi járatokat szervezett vissza Európába, így több ezer külföldön rekedt sorstársával együtt hazatérhetett otthonába. Az Európai Unió segít a tagországoknak koordinálni külképviseleteik munkáját, hogy a világ bármely pontjáról haza tudják szállítani polgáraikat. Eddig mintegy 85 ezer ember hazatéréséről sikerült gondoskodni.

„Nem hagytam fel a fuvarozással, örülök az Európát átszelő „zöld sávoknak”“

Fred Az Európa belső határain nyitott zöld sávoknak hála alapvető árucikkeket tud szállítani a tagországok között Hollandia, Utrecht

Manapság nem szokatlan, hogy a lezárt határállomásokon áthalad egy-két kamion. Nem csoda, hiszen Európa áruellátása nagyrészt ezen a közúti teherszállításon múlik. Így kerülnek a forgalmazókhoz és az értékesítő helyekre az alapvető élelmiszerek és árucikkek. Fred annak a több ezer kamionsofőrnek az egyike, akiknek ebben szerepük van. Az ő kemény munkájuknak köszönhető, hogy van áru az üzletek polcain, és a kórházak sem fogynak ki az életmentő készletekből. Fred munkáját megkönnyítette az Európai Unió. Az Európai Bizottság felkérésére a tagországoknak március 23-tól biztosítaniuk kell, hogy az áruszállító tehergépjárművek legfeljebb 15 perc alatt átjussanak a határellenőrzésen és az egészségügyi szűrővizsgálaton. A Bizottság a közúti fuvarozók és áruszállítók egészségének védelmében is ajánlásokkal élt.

„Annyi mindenen túlvagyunk, most már ne adjuk fel!“

Valentinos A kontaktkutatást koordinálja a ciprusi egészségügyi minisztériumban Ciprus, Nicosia

Valentínosz Szilvésztrosz járványügyi szakértő. Ő koordinálja a kontaktok felkutatását az Egészségügyi Minisztériumnak a fertőző betegségek járványügyi felügyeletével foglalkozó osztályán. Munkatársaival feltárja és megszakítja a fertőzési láncokat: gondoskodik a fertőzöttek és a velük kapcsolatba került személyek izolálásáról. A csapat sok viszontagság közepette dolgozik, komoly személyes áldozatok árán. Valentino már több mint két hónapja nem látta a családját és a barátait. Teljesen kimerült, a nap végére sokszor fájlalja a hátát és a nyakát. Annak viszont nagyon is örül, ha látja, hogy csökken az aktív esetek száma. „Nagy megkönnyebbülés számomra, hogy kis országunk nyerésre áll” – mondja. Az összefogást látva optimistán várja a jövőt. „Azért még nem dőlhetünk hátra”– figyelmeztet. „Nem lankadhatunk. Gondoskodnunk kell az emberekről és meg kell erősítenünk ellátórendszereinket.”

„A #EMKrepi összefogja a szlovén vállalkozásokat és fiatalokat a gazdaság újraindításához“

Nika Arra ösztönzi a fiatalokat, hogy a válság alatt vegyenek inkább szlovén termékeket és szolgáltatásokat Szlovénia, Ljubljana

A helyi üzletek Szlovénia-szerte a korlátozó intézkedések következményeivel küzdenek, így az „Európai Ifjúsági Kártya” (#EMKrepi) kampány igazi reménysugár lehet számukra. Az ötlet egyszerű: a 30 év alatti szlovének különböző kedvezményeket kaphatnak a helyi vállalkozásoktól, ha csatlakoznak az Európai Ifjúsági Kártya programhoz. Ezzel akár a saját barátaik vállalkozásait is megmenthetik. A Szlovén Ifjúsági Ügynökség (SLOAM) által vezetett program ösztönzést ad a fiataloknak az önkiteljesedésre, hogy jobban integrálódjanak a társadalomba és felelősségteljes döntéseket hozzanak. A szlovén fiataloknak már csaknem 40%-a kiváltotta a kártyát, több mint 120 ezren. „A kártya Európa-szerte 70 ezernél is több kedvezményes termékhez vagy szolgáltatáshoz juttatja hozzá birtokosát. A #EMKrepi a kártya legújabb szolgáltatása. Használatával a fiatalok az elkövetkező hónapokban elsősorban szlovén termékekre és szolgáltatásokra tehetnek szert, ami a gazdaságra is jótékonyan hat” – magyarázza Nika Stegovec.  

„Megkérdeztük az embereket, mi az a tárgy, amit nem tudnának nélkülözni a karantén alatt“

Femi Dokumentálja, hogyan hat a világjárvány az emberek életmódjára és szokásaira Írország, Dublin

A koronajárvány egyik tanulsága, hogy mindenki mást tart fontosnak. Mindannyian megéltük a WC-papír-felvásárlási lázat, de vajon a fiatalabb generációknak ugyanaz lenne nélkülözhetetlen? Hogy ezt kiderítse, a Slight Motif nevű írországi vállalat közzétette a közösségi médiában 32 olyan tárgy listáját, amelyekre a karanténban feltétlenül szükség lehet. Az egyes tételekre szavazni lehetett. Volt köztük zsebkendő, harapnivalók, kézfertőtlenítő, sportszerek és sok más tárgy.„A fiatalok öt forduló után a Spotify alkalmazást hozták ki győztesként” – mesélte Femi Falana. A „Quarantine Bunker Pack” (karatén-egységcsomag) nevű kezdeményezéssel és más eszközökkel a Slight Motif az írországi városi kultúrát és életmódot igyekszik dokumentálni.

„Utasaink hálájára mindig emlékezni fogok“

Olga Légiutas-kísérő külföldön ragadt lengyeleket hazaszállító járatokon Lengyelország, Varsó

Mind szervezési, mind logisztikai szempontból a #LOTdoDomu (Irány haza a LOT-tal) akció volt a lengyel polgári légi közlekedés történetének egyik legösszetettebb művelete. A lengyel nemzeti légitársaság 22 nap alatt a világ 53 országának 71 városába repült. Az előkészítés rekordgyorsasággal történt, hogy ne kelljen sokat várakozniuk a Covid19-járvány miatt külföldön, családjuktól távol rekedt lengyel polgároknak. „Ezek a járatok sok tekintetben különböztek a menetrend szerinti járatoktól. Egyre inkább az volt az érzésünk, hogy mentőakcióban vagyunk” – mondta Olga, aki több ilyen járaton is teljesített szolgálatot. A LOT légitársaság hat kontinensen 388-szor szállt fel és le; Peruból, Mexikóból, Argentínából, Japánból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és a világ sok más országából hozta haza az utasokat: összesen több mint 54 ezer lengyel állampolgárt.

„Minden élet számít“

Constantinos Ott van a világjárvány elleni küzdelem minden frontján: az intenzív osztályoktól a koordinációs válságstábig mindenhol Ciprus, Nicosia

Konsztantínosz Konsztantínu az állami népegészségügyi szervezet járványügyi specialistájaként már a kezdetektől bekapcsolódott a koronavírus-járvány elleni küzdelembe. Mivel kevés volt a megbízható információ erről a még ismeretlen fenyegetésről, az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ és más nemzetközi hatóságok járványügyi útmutatásai alapján koordinálta a tájékoztatást és a fejlemények folyamatos követését a ciprusi egészségügyi minisztériumban. Konsztantínosz azzal kezdi a napját, hogy a nicosiai közkórház Covid19-osztályán kezeli a betegeket, majd pedig akár éjszakába nyúlóan egyeztet kollégáival a gyógymódokról, illetve magánemberekkel a védekezésről.

„Ott állunk végig a kisvállalkozások oldalán, ha jogi tanácsokra lenne szükségük a járványhelyzetben“

Małgosia és Katarzyna Ingyenes jogi tanácsadást biztosít a világjárvány sújtotta vállalkozásoknak Lengyelország, Poznań

Sok vállalkozót teljesen hidegzuhanyként ért a járvány. Előre nem is láthatták, milyen következményekkel számolhatnak. Mit tegyenek, ha megszakad az ellátási lánc? Alkalmazható-e vállalkozásukra a vis maior? Az ügyvédként dolgozó lengyel Małgosia a vállalkozók segítségére sietett, és létrehozta a „Jogi tanácsadás vállalkozóknak” Youtube csatornát. „Felvilágosítást adok a vállalkozóknak a legfrissebb szabályokról és az igénybe vehető állami pénzügyi támogatásokról” – magyarázza. „Lengyelországban folyamatosan változnak a járványügyi szabályok, ezért Katarzyna segítségével továbbfejlesztettük az eredeti elképzelést.” Újabban jogi ismeretterjesztő webinárokat és ingyenes telefonos tanácsadást is kínálnak. A témák között szerepel az adatvédelem és a távmunkát végzők magánéletének védelme is. További részletek a vállalkozás honlapján és Facebook-oldalán olvashatók.

„Vie Féminine a nők jogaiért, a társadalmi kötelékek fenntartásáért“

Yasmina és Fatima Telefonos segélyszolgálatot és Facebook-csoportot működtet bajba jutott nők számára Belgium, Charleroi

Belgiumban tudják a nők, hogy ha nehéz élethelyzetbe kerülnek, a „Vie Féminine” szervezethez bizton fordulhatnak segítségért. A Covid19 viszont tovább nehezítette mindenki dolgát: a nőknek egyre nagyobb szükségük lenne segítségre, de a szervezet egyre nehezebben tud eljutni hozzájuk. Fatimának és Yasminának új módszereket kellett bevetniük a kapcsolattartásra. Rövid idő alatt sikerült felállítaniuk egy segélyvonalat, amelyet a kiszolgáltatott helyzetben levő nők a hét minden napján hívhatnak, ha egyedül érzik magukat. A szolgáltatást 5 vallon régióban lehet igénybe venni. A telefonos segélyszolgálat mellett a két aktivista létrehozott egy Facebook-csoportot is, „Bezárva, mégis együtt” néven. „A csoportnak hála a nők a kijárási korlátozások idején is tartani tudják egymásban a lelket és kapcsolatban tudnak maradni. A csoporton belül nagy a közösségi szellem. Mindenki ott segít a másiknak, ahol tud. Van, aki a gyerekek lekötésében, van, aki az ételhordásban, van, aki komoly vészhelyzetekben nyújt segítő kezet” – tette hozzá Fatima és Yasmina.

„Térképünkön egymásra találnak a vevők és a helyi termelők“

Celine és Ludovic Segít a helyi termelőknek átvészelni a járványt Franciaország, Beaumontel

Nem sok szó esik róluk, pedig ők viszik leginkább a franciaországi kijárási korlátozások terhét A kültéri piacok, az éttermek és az iskolai menzák bezárása nagy csapás volt a helyi termelőknek. Normandiában felmerült a nyilvánvaló kérdés: hogy lehetne a polgárokat a járvány idején helyi termékek vásárlására ösztönözni? Normandia régió és a rollonért – a helyi valutáért – felelős helyi szövetség regionális térkép formájában találta meg a megoldást, amely április 8. óta elérhető az interneten. Az „Au Rendez-Vous des Normands” (a normandiaiak találkozóhelye) elnevezésű térkép több mint 1200 helyi termelő elérhetőségét tartalmazza. Kínálnak gyümölcsöt, zöldséget, halat és tengeri élelmiszereket, valamint húst és tejtermékeket is. A térképet közzététele óta több mint 3000 alkalommal nyitották meg.

„A megváltozott körülmények sokak létét fenyegetik. Mi nekik nyújtunk segítő kezet“

Anca A helyi vállalkozások és egészségügyi intézmények segítségére siet Románia, Bukarest

Ancának támadt egy ötlete, hogy hogyan lehetne a járvány miatt bezárni kénytelen helyi vállalkozások szolgálatára lenni. A Facebookon arra kérte ismerőseit, hogy vásároljanak ajándékutalványokat ezektől a vállalkozásoktól, amelyeket később felhasználhatnak, ha vége a korlátozásoknak. „24 óra sem kellett hozzá, és a felhívás bejárta a teljes közösségi médiát” – mondta. „A CardCadou online platform is csatlakozott, így Románia-szerte már több mint 140 kisvállalkozás részese az akciónak.” De Anca itt nem állt meg. Új platformot hozott létre, ahol kávéutalványt lehet venni kórházi dolgozóknak. „A #cafeapentruspitale lelkes támogatóinak köszönhetően literszámra tudjuk vinni a minőségi kávét Bukarest és öt másik román város kórházaiba” – meséli. A figyelmességért nagyon hálásak az orvosok és az ápolók. A berlini The Barn kávépörkölő vállalkozásnak annyira megtetszett az ötlet, hogy Németországban is terjeszti.

„A járvány kitörésekor nem volt semmilyen csoport vagy modell a fertőzés terjedésének követésére vagy előrejelzésére. Örömmel léptünk a tettek mezejére“

Dr. Leskovar és Cizelj professzor Két szlovén atommérnök, aki fontos statisztikai adatokkal látja el az illetékes hatóságokat a Covid19-járvány alakulásáról Szlovénia, Ljubljana

Európában mindenki visszafojtott lélegzettel várja, hová fajul a járványhelyzet. A kijárási korlátozások fokozatosan lazulnak ugyan, de nincs kizárva a visszaesés, egy második hullám lehetősége. Csak az idő – és a statisztika – a megmondhatója, mikor tudhatjuk végre magunk mögött ezt a rémálmot. Dr. Matjaž Leskovar és Dr. Leon Cizelj professzor rendszeresen közzétett Covid19-statisztikái Szlovéniában ma már hivatkozási alapnak számítanak az intézkedések tervezésekor. Nem is gondolták, hogy munkájuknak ilyen gyakorlati haszna lesz: kezdetben csak a tudományos érdeklődés vezette őket a Covid19 modellezésekor. A jól időzített készültség ugyanis az atomenergia kapcsán is fontos állandó. A Jožef Stefan Intézet reaktormérnöksége által közzétett statisztikák a járvány szlovéniai alakulását követik nyomon. A statisztikák ismertetése külön csatornán megtekinthető a Youtube-on.