"Ouderen wonen alleen en het is enorm belangrijk dat ze iemand hebben die belangstelling toont“

Aleksandra, Monika en Agata Leggen contact met ouderen die dreigen te vereenzamen Polen, Lublin

Jonge Poolse vrijwilligers die hun tijd gebruiken om ouderen te steunen, dat is waar het bij “Recept voor hulp” allemaal om draait. Het initiatief werd gelanceerd door de plaatselijke afdeling van het Poolse Rode Kruis in Lublin. Het moedigt vrijwilligers aan om ouderen in de hele regio op te bellen en een praatje te maken en zelfs extra hulp aan te bieden, afhankelijk van ieders noden en behoeften. “Ik heb de indruk dat er een grote behoefte bestaat aan dit soort steun”, zegt Aleksandra, een jonge vrijwilligster. “Ouderen kunnen urenlang praten over hun verleden en waarden. Volgens mij overstijgt dit ook COVID-19. Ouderen brengen graag tijd door met jonge mensen om hun ervaringen met hen te delen.” De ouderen zijn erg dankbaar voor het initiatief. Het toont aan dat kleine gebaren de ingrediënten kunnen zijn van sterkere gemeenschappen. De lokale afdeling van het Poolse Rode Kruis drukt het als volgt uit: “een glaasje veiligheid, twee eetlepels kennis, een snuifje goede wil en een paar druppels tijd maken een immens verschil tijdens de COVID-19-pandemie.”

"Dankzij het medisch materiaal dat we kochten met EU-middelen kunnen we meer patiënten behandelen“

Piotr Helpt grensgemeenschappen omgaan met medische noodgevallen Polen, Tomaszów Lubelski

Het coronavirus kent geen grenzen, maar dat geldt ook voor onze strijdlust. In de grensregio van Polen, Wit-Rusland en Oekraïne heeft het door de EU gefinancierde project RESCUE geholpen ziekenwagens en beademingsapparaten te leveren aan ziekenhuizen. Zo kunnen artsen de coronaviruspandemie bestrijden in verschillende landen aan de buitengrenzen van de EU. Piotr Gozdek heeft de leiding over de dienst Interne Geneeskunde en Cardiologie in een ziekenhuis in Tomaszów Lubelski. “Omdat we buren zijn, kunnen onze patiënten rekenen op een gezondheidszorg van hogere kwaliteit, ongeacht aan welke kant van de grens zij wonen. De contacten tussen ziekenhuizen bieden ons de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen in tijden van ernstige gezondheidscrises. De SARS-CoV-2-pandemie valt zeker onder die noemer.” Materiaal is niet het enige dat wordt voorzien. Het project biedt gespecialiseerde opleidingen aan 69 artsen, 48 reddingswerkers en 137 verpleegkundigen. Daarnaast worden ook voorbereidingen getroffen voor leerinitiatieven waar 4 500 inwoners aan kunnen deelnemen.

"Hulp bieden en vrijwilligerswerk maken integraal deel uit van het leven van een scout“

Anna Hielp met de verdeling van meer dan 3 000 maaltijden aan ouderen en mensen die afhangen van sociale bijstand Polen, Wieliczka

Er is niet altijd een leger vrijwilligers nodig om grootse dingen te bereiken. In Wieliczka, een stad in de buurt van Krakau, helpen enkele volwassen scouts van de Poolse scouts- en gidsenvereniging (ZHP) al sinds midden maart op elke mogelijke manier. Hun leven is drastisch veranderd en draait nu rond twee kernactiviteiten: boeiende online activiteiten voorzien voor jongere scouts en steun bieden aan ouderen en mensen die afhangen van sociale bijstand. De groep heeft al meer dan 3 000 maaltijden, plus beschermingsmateriaal en boodschappen geleverd aan mensen in nood. “Hulp bieden en vrijwilligerswerk maken integraal deel uit van het leven van een scout”, zegt Anna. “De mensen van Wieliczka kunnen altijd op ons rekenen, COVID-19 of niet.”

"Mensen die het nodig hebben helpen en ondersteunen is natuurlijk, vooral voor mensen die levens redden“

Krzysztof, Gabriela en Dagmara Geven gratis psychologische ondersteuning aan de gezondheidswerkers die dit nodig hebben Polen, Warschau

Applaudisseren voor zorgverleners is een geweldig gebaar. Maar naarmate de druk in de ziekenhuizen toeneemt, bereikt het initiatief zijn grenzen. De uitputting en stress nemen toe en gezondheidswerkers kunnen beginnen te vrezen voor hun eigen leven of dat van hun naasten. Het stress- en burnoutpreventiecentrum van de Łazarski-universiteit in Polen is goed op de hoogte van dit risico. Daarom hebben ze een initiatief opgezet voor gratis psychologische ondersteuning voor artsen, verplegers, paramedici en laboranten. Op maandag, woensdag, donderdag en zondag staan ervaren psychologen klaar om hulp te bieden via een speciaal telefoonnummer. “Via #HelpenPraten (#PomagamyRozmawiamy) willen we echte hulp bieden aan iedereen die aan de frontlinie tegen de COVID-19-pandemie strijdt. We verminderen spanning en stress met persoonlijke gesprekken en hopelijk helpen we medisch personeel zo beter om te gaan met de moeilijke situaties waarmee zij iedere dag te maken krijgen”, legt de groep uit.

"Wat mij echt zal bijblijven is de dankbaarheid van onze passagiers“

Olga Stewardess bij repatriëringsvluchten Polen, Warschau

#LOTdoDomu (Vlieg naar huis met LOT) was vanuit organisatorisch en logistiek oogpunt een van de grootste uitdagingen voor de Poolse burgerluchtvaart ooit. In 22 dagen is de Poolse nationale luchtvaartmaatschappij naar 71 steden in 53 landen over de hele wereld gevlogen. De operatie was in een recordtempo voorbereid om landgenoten te helpen die vanwege COVID-19 in het buitenland waren gestrand, ver weg van hun familie. “Die vluchten waren op veel punten zo anders dan normaal. Elke vlucht voelde steeds meer als een reddingsoperatie”, vertelt Olga, stewardess op enkele van deze vluchten. De maatschappij heeft 388 vluchten vanuit zes continenten uitgevoerd en passagiers opgehaald uit onder andere Peru, Mexico, Argentinië, Japan, de VS en Australië. In totaal heeft LOT meer dan 54 000 Poolse burgers thuisgebracht.

"We zullen kleine bedrijven blijven ondersteunen door antwoorden te vinden op hun juridische vragen omtrent de pandemie“

Małgosia en Katarzyna Geven pro bono juridisch advies aan bedrijven die zijn getroffen door de pandemie Polen, Poznań

Veel ondernemers waren niet voorbereid op COVID-19 en de gevolgen ervan voor hun bedrijf. Hoe moeten ze omgaan met verstoringen in de toeleveringsketen? Wanneer zijn overmachtsclausules van toepassing op hun bedrijf? Om deze vragen te helpen beantwoorden heeft Małgosia, een Poolse advocate, besloten een YouTube-kanaal op te zetten om ondernemers bekender te maken met de relevante wetgeving. Ze legt uit: “Ik geef ondernemers advies over de meest recente wetgeving en de overheidssteun die ze kunnen ontvangen. De wetgeving inzake COVID-19 wordt in Polen constant herzien en daarom hebben we het idee verder uitgewerkt met hulp van Katarzyna.” Samen richten ze zich op het geven van juridisch advies via webinars en houden ze pro bono telefonische consultaties voor kleine ondernemingen. Ze geven bijvoorbeeld informatie over gegevensbescherming en de privacy van werknemers die thuiswerken. Op de website en de Facebookpagina van het bedrijf is meer informatie te vinden over het initiatief.