"Onze initiatieven zijn erop gericht de gemeenschappen waarop het nieuwe normaal de grootste impact heeft, te helpen en ondersteunen“

Anca Helpt lokale ondernemingen en ziekenhuispersoneel tijdens de pandemie Roemenië, Boekarest

Anca had een idee om lokale ondernemingen te helpen de verplichte sluiting door te komen. Ze nodigde haar Facebookvrienden uit om cadeaukaarten te kopen bij deze ondernemingen, die ze dan konden gebruiken zodra de winkels hun deuren weer zouden openen. “Binnen 24 uur ging de campagne viraal op de sociale media”, vertelt Anca. “Het online boekingsplatform CardCadou besloot om met ons samen te werken en meer dan 140 kleine bedrijven in heel Roemenië hebben zich bij het initiatief aangesloten.” Maar Anca wilde nog meer doen om te helpen. Daarom startte ze ook een platform waarop mensen geld kunnen geven voor vouchers waarmee ziekenhuispersoneel een kopje koffie kan kopen. “Dankzij #cafeapentruspitale hebben we tonnen kwaliteitskoffie kunnen leveren aan ziekenhuizen in Boekarest en vijf andere Roemeense steden”, vertelt Anca ons. De reacties van artsen en verpleegkundigen waren zo positief dat koffiebranderij The Barn Berlin besloot om het initiatief ook in Duitsland te lanceren.

"Ik streef ernaar huizen en spullen op een betekenisvollere manier in te richten en op te ruimen“

Diana Toont aan hoe onze leefomstandigheden ons welzijn beïnvloeden Roemenië, Boekarest

Nu de pandemie ons heeft gedwongen thuis te werken, is het des te belangrijker om een heilzame thuisomgeving te creëren. Diana heeft haar eigen opruimmethode ontwikkeld, #MareaOrganizare (#HetGroteOpruimProject), om duurzaam leven te bevorderen. Het omvat activiteiten, ideeën en praktische tips om onze huizen op een eenvoudigere, leukere en flexibelere manier in te richten. Mensen die de methode hebben toegepast tijdens de pandemie zeiden dat het hen geholpen heeft om zich op iets praktisch en positiefs te concentreren en dat ze zo hun leefruimte beter hadden afgestemd op de nieuwe realiteit. Een systeem waarbij je moet opruimen, lijkt misschien tegen de intuïtie in te druisen in een tijd waarin velen net gaan hamsteren. Maar Diana zegt dat schoonmaken en ordenen kalmerende bezigheden kunnen zijn. Voor je nieuwe inkopen gaat doen, bijvoorbeeld, is het volgens haar belangrijk om eerst na te gaan wat je al in huis hebt, vervallen producten weg te gooien en spullen te ordenen zodat je ze goed kunt zien.

"Wij doen inkopen voor de mensen die het grootste risico lopen. Een simpel idee waar heel wat mensen bij betrokken zijn. Allemaal delen ze dezelfde opvatting over solidariteit. Meer Europees kan het niet zijn!“

Marian Beschermt de meest kwetsbare mensen Roemenië, Boekarest

Voor ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen of een handicap kan het beangstigend zijn om de deur uit te gaan voor essentiële boodschappen of medicatie. Geeks for Democracy neemt die last van hun schouders met het project BOODSCHAPPEN AAN JE DEUR. Het team levert voedselpakketten die zijn samengesteld in overleg met een dokter en een diëtist. Elk pakket omvat basisproducten voor hygiëne en schoonmaak, en zelfs medicatie. “We hebben een procedure uitgewerkt waarmee dokters en patiënten hun voorschriften direct naar de apotheek kunnen e-mailen”, zegt Marian. BOODSCHAPPEN AAN JE DEUR is actief in heel Boekarest en omgeving, en nog negen andere regio’s van Roemenië. Hun nationale callcenter neemt bestellingen aan van mensen in nood en meer dan 450 vrijwilligers zorgen ervoor dat alles correct wordt verwerkt en geleverd. Bovendien werkt de organisatie samen met andere ngo’s om basisvoedingsmiddelen en hygiëneproducten te bezorgen aan kwetsbare gemeenschappen.

"Nu ons land op de proef wordt gesteld, hebben we meer solidariteit nodig“

Adi Leidt het humanitaire project Solidar Social Roemenië, Boekarest

“Solidar Social” is een project onder leiding van chef Adi Hădean, die samen met vele andere chefs elke dag vrijwillig warme maaltijden kookt voor het ziekenhuispersoneel in Boekarest en voor ouderen die in afzondering wonen. Het team bereidt en bezorgt elke dag 1 200 warme maaltijden. Dit is enkel mogelijk dankzij de ondersteuning van vrijwilligers en donaties van particuliere bedrijven en individuen. “Solidar Social begon uit noodzaak. We helpen door te doen wat we het beste kunnen: mensen te eten geven. Dit krijgen we niet alleen voor elkaar. 1 200 maaltijden voorbereiden is niet gemakkelijk, dus hebben we op veel gebieden hulp nodig, gaande van ingrediënten en logistiek tot de donatie van beschermingsmiddelen”, zegt chef Adi Hădean. Het team van “Solidar Social” heeft al meer dan 26 000 maaltijden bezorgd.  Op de lange termijn wil de Adi Hădean Stichting dit humanitaire project uitbreiden tot heel Roemenië, om nog meer mensen te kunnen helpen.

"Ik probeer sociale media altijd in te zetten ten gunste van de samenleving“

Alin Heeft het tot zijn missie gemaakt om nepnieuws te onthullen Roemenië, Boekarest

Toen Alin nepnieuws over de verspreiding van COVID-19 tegenkwam op sociale media, wist hij dat zijn ngo hier aandacht aan moest besteden. Met behulp van het internet kunnen mensen veel goede dingen bereiken, maar helaas ook minder mooie dingen. We hebben toegang tot ongezien veel informatie, maar desinformatie op het internet neemt ook snel toe. Daarom heeft Alin “Just” opgericht (in het Roemeens betekent dit “volgens de waarheid”). Met een reeks Instagram-verhalen wil hij onjuiste informatie over COVID-19 rechtzetten en mensen ertoe aanzetten kritisch na te denken. Twee keer per week kijken duizenden mensen naar zijn verhalen en hij krijgt honderden reacties. Kijkers moeten raden of het nieuwsbericht dat ze zojuist hebben bekeken, echt of nep is. Het antwoord is vaak verrassend. Zoek altijd betrouwbare bronnen en verspreid zelf geen nepnieuws. Zie onze korte gids voor het herkennen van onwaarheden over COVID-19 op https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/priorities/de-repons-van-de-eu-op-het-coronavirus/20200326STO75917/desinformatie-hoe-herken-je-en-doorbreek-je-coronavirusmythen.

"Onze bezorgdheid tonen is belangrijk, vooral in deze barre tijden“

Ioana Helpt ouderen en kwetsbare familieleden Roemenië, Oradea

Saamhorigheid en Europese solidariteit zijn van essentieel belang in deze verontrustende en moeilijke tijd. Ioana laat zien dat je ook dicht bij huis mensen kunt vinden die jouw hulp nodig hebben. Het kan gaan om hulp bij praktische zaken, zoals boodschappen doen, of om een beetje gezelschap en sociaal contact via een telefoontje of een videogesprek. Door de verplichting om afstand te houden van elkaar voelen sommige mensen zich misschien eenzamer dan anders. Gelukkig zijn er veel manieren om hier iets aan te doen. Door via #EuropeanenTegenCOVID19 te laten zien hoe jij deze situatie invult, kun je mensen uit je omgeving inspireren en net als Ioana een bron van positiviteit en morele steun zijn.