"Elke regering moet ernaar streven de sociale vrede te bewaren“

Martina Steunt maatregelen om banen te redden in Slowakije Slowakije, Bratislava

COVID-19 heeft overal in Europa ernstige gevolgen gehad voor de werkzekerheid, maar mensen als Martina werken hard om degenen te helpen die het zwaarst zijn getroffen. Sinds de COVID-19-uitbraak wijst haar vereniging erop dat snel actie moet worden ondernomen om werkgevers en ondernemers in moeilijkheden te helpen. Zij moeten worden aangemoedigd en ondersteund als zij banen proberen te redden of hun onderneming trachten te versterken. “We moeten er gezamenlijk naar streven de wekgelegenheid zo veel mogelijk te behouden”, vertelt ze. “Het risico op massaontslagen was nog nooit zo hoog en reëel. Daarom willen wij een sociale dialoog in Slowakije. Daar moet op nationaal niveau voor worden gezorgd.” De werkgelegenheid bevorderen, is een van de doelstellingen van het herstelplan NextGenerationEU. Dit herstelinstrument voorziet in 31 miljard euro aan garanties voor het verstrekken van leningen aan Europese ondernemingen in de sectoren, gebieden en landen die het zwaarst zijn getroffen door de crisis.

"Laten we mensen helpen die zichzelf niet kunnen helpen“

Eva Staat aan de leiding van een sociale onderneming voor personen met een handicap Slowakije, Michalovce

“Laten we mensen helpen die zichzelf niet kunnen helpen”. Eva wilde achterstandsgroepen opnemen in haar sociale onderneming en hun levenskwaliteit verbeteren. Vóór de COVID-19-uitbraak stelde zij 100 personen met een handicap tewerk. Deze mensen zorgden voor de productie van auto-onderdelen en elektrische motoren. Door de pandemie is alles veranderd. “De inkomsten zijn met 70 % gedaald waardoor we 40 medewerkers moesten ontslaan,” vertelt Eva. De onderneming moest zichzelf opnieuw uitvinden om niet failliet te gaan. Een aantal medewerkers besloot mondmaskers te gaan maken. “Aanvankelijk naaiden we deze mondmaskers voor onze eigen medewerkers, maar daarna zijn we ook in de behoeften van nabijgelegen ondernemingen en gemeentebesturen beginnen voorzien,” herinnert Eva zich. Het Parlement heeft om een nieuwe ambitieuze EU-strategie inzake handicaps verzocht, met beschermende en herstelmaatregelen om te voorkomen dat personen met een handicap onevenredig worden getroffen door gezondheidscrises als COVID-19.

"Ik vond dat wij als piloten samen de handen uit de mouwen moesten steken in plaats van thuis te blijven zitten“

Roman Maakt gebruik van zijn vaardigheden als piloot en zijn ervaring met matchingalgoritmen om overal in het land medische hulpmiddelen te leveren Slowakije, Bratislava

Niet elk vliegtuig moest aan de grond blijven tijdens de lockdown. In Slowakije bijvoorbeeld kwamen meer dan 80 piloten, elk met een eigen privévliegtuig, tot het besef dat de COVID-19-uitbraak eigenlijk een kans was om méér te vliegen. Deze keer zouden ze niet als ontspanning vliegen, maar in het algemeen belang. “Op een dag hadden we dertien vliegtuigen in de lucht. Onze missie bestond erin om in 120 minuten medische hulpmiddelen te vervoeren naar ongeveer 250 plaatsen. Onze “klanten” waren spoeddiensten, brandweerlieden, ziekenhuizen, het Rode Kruis en bejaardentehuizen”, legt Roman uit. Hij startte zijn initiatief door op zoek te gaan naar vrijwilligers op Facebook. Uiteindelijk werd zijn project goedgekeurd door de Slowaakse regering. Roman is CEO van artman.eu. Vandaar kan specifieke software worden benut om de aanvragen en de beschikbare piloten op elkaar af te stemmen met behulp van een gps en het PILOTS4PEOPLE.EU-platform.

"Ondernemers moeten meer steun krijgen, vooral ondernemers die voor werkgelegenheid zorgen“

Jan Worstelde om zijn restaurant te redden Slowakije, Zemplinska šírava

Sinds maart is het runnen van een restaurant bijzonder moeilijk. Stel je voor dat je bijna twee maanden lang geen inkomsten hebt maar de uitgaven gelijk blijven, en dat als je het restaurant weer opent, je extra moet investeren en er minder mensen komen eten. Jan moest op 31 maart zijn restaurant sluiten en zijn tien werknemers naar huis sturen. Sinds de heropening zijn er 50 % minder reserveringen. “Ondernemers moeten sneller steun krijgen, vooral ondernemers die voor werkgelegenheid zorgen”, vindt Jan. “Kleine en middelgrote ondernemingen zorgen voor 80 % van alle banen en moeten meer ondersteuning krijgen.” Het Europees Parlement begrijpt Jans zorgen. David Sassoli, de voorzitter van het Parlement, sprak de EU-leiders via videoconferentie toe: “Tijd is een luxe die we niet hebben. We moeten snel en kordaat handelen omdat onze EU-burgers, bedrijven en economieën een onmiddellijke respons nodig hebben. Onze burgers verwachten een krachtig optreden. Nu is het tijd om resultaten te leveren.” Lees hier meer: https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/eu-affairs/20200611STO81008/sassoli-roept-op-tot-actie-voor-herstel-burgers-verwachten-krachtig-optredentie-voor-herstel-burgers-verwachten-krachtig-optreden

"Ik ben zeer dankbaar dat ik vrijwilliger bij het Slowaakse Rode Kruis mocht worden“

Veronika Helpt Slowaken die onlangs zijn teruggekeerd bij hun quarantaine van twee weken Slowakije, Banská Štiavnica

Door COVID-19 hebben sommige Europeanen meer vrije tijd dan ooit tevoren. Veronika werd door deze vrije tijd wakker geschud. “Ik besefte meteen dat dit mijn kans was om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis”, verklaart ze. “Ik ben pas kort vrijwilliger, maar ik weet dat ik hiermee door wil gaan als dit alles voorbij is. Ik word er ongelofelijk blij van dat ik mijn gemeenschap kan helpen”. Veronika doet vrijwilligerswerk bij een van de quarantainecentra van de Slowaakse overheid. Hier bieden vrijwilligers van het Rode Kruis 24/7 bijstand aan burgers die de afgelopen twee weken zijn teruggekeerd naar Slowakije. Ze helpt hen met hun registratieproces, deelt maaltijden uit en biedt zo nodig andere bijstand. “Misschien geloven jullie het niet, maar ik kijk ernaar uit mijn witte beschermende pak aan te trekken! Ik vind het geweldig samen te werken met een team fantastische collega’s die mijn passie voor het helpen van mensen in moeilijke omstandigheden delen”, zegt Veronika.

"Onze gezondheidswerkers beschermen staat voorop. Zonder hen kunnen we COVID-19 geen halt toeroepen“

Lucia en Šimon Hebben een burgerplatform opgericht om gezondheidswerkers in de frontlinie en kwetsbare mensen te helpen Slowakije, Bratislava

Lucia en Šimon hebben “Kto Pomôže Slovensku” (Wie helpt Slowakije) opgericht om vrijwilligerswerk te organiseren en donaties op te halen voor essentiële uitrusting voor gezondheidswerkers. Na een maand hadden ze al bijna 1 miljoen euro opgehaald van bedrijven en individuele donateurs. Ziekenhuispersoneel en mensen die werken met kwetsbare groepen (bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen), ontvingen dankzij de organisatie duizenden hulpmiddelen, waaronder mondmaskers, beademingsapparaten, beschermende pakken en ontsmettingsmiddelen. Met het initiatief ondersteunen ze ook psychologische hulpcentra voor mensen van alle leeftijden. Ook de EU-lidstaten helpen elkaar onderling. 26 lidstaten hebben hun krachten gebundeld om met hulp van de EU samen uitrusting, vaccins en antivirale middelen in te kopen. Terwijl Europese burgers in hun eigen land acties opzetten, staan andere Europese partners klaar om hen te ondersteunen in onze gezamenlijke strijd tegen het coronavirus.