"Ons vaccin zal mensen beschermen tegen de huidige en toekomstige uitbraken van coronavirussen“

Matti Test een COVID-19-vaccin dat ons ook tegen andere coronavirussen zou kunnen beschermen Zweden, Stockholm

Nu COVID-19 sinds drie maanden alle krantenkoppen haalt, zou je al snel vergeten dat het virus slechts deel uitmaakt van een veel grotere familie. De hamvraag, die verder gaat dan het einde van de lockdown, is: hoe kunnen we ervoor zorgen dat een vaccin ook zal beschermen tegen toekomstige uitbraken van coronavirussen? Professor Matti Sällberg probeert deze vraag al sinds begin april te beantwoorden. Zijn team kreeg toen EU-financiering binnen het kader van het OPENCORONA-project. “Het ontwerp van ons vaccin is uniek. In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de klinische studies, die zich enkel concentreren op het spike-eiwit, bevat onze behandeling ook andere relevante eiwitten die minder specifiek zijn voor COVID-19. Het doel is om het vaccin toekomstbestendig te maken”, legt hij uit. Er is al een klinische fase 1-studie gepland. Die zal plaatsvinden in het universitaire Karolinskaziekenhuis in Zweden. De EU heeft drie miljoen EUR toegekend aan het Karolinska-instituut voor onderzoek binnen het kader van het OPENCORONA-project.

"Via het online taalbuddy-programma hebben al 2 100 mensen die Zweeds leren een buddy kunnen vinden“

Natassia Biedt immigranten de kans om Zweeds te leren via videogesprekken met vrijwilligers Zweden, Stockholm

Sinds 2013 heeft ngo Kompis Sverige (Buddy Zweden) meer dan 19 500 nieuwkomers in contact gebracht met Zweden via sociale activiteiten, workshops en het buddy-programma. Vanwege de COVID-19-crisis kwamen immigranten die Zweeds leren, opeens alleen te staan en kwam hun sociale leven tot stilstand. In minder dan 48 uur vond Kompis Sverige een oplossing: een online taalbuddyprogramma. “Mensen die Zweeds leren worden gematcht met iemand die vloeiend Zweeds spreekt. Daarna kunnen ze elkaar via videogesprekken ontmoeten en leren kennen. Het doel is om intensieve taaltraining te bieden en om ervoor te zorgen dat mensen zich iets minder geïsoleerd voelen,” zegt Natassia, een van de oprichters van Kompis Sverige. Er is een speciale website waarop mensen zich kunnen aanmelden om een buddy te vinden. Er zijn ondertussen al meer dan 3 000 aanmeldingen.

"Ik realiseerde me dat dit mijn kans was om iets terug te geven aan de samenleving.“

Edward Werkt in een pop-up-barbertruck naast het grootste ziekenhuis van Stockholm. Zweden, Stockholm

Soms is een mondkapje dragen niet comfortabel. Met name gezondheidswerkers die lange uren draaien, zeggen dat mondkapjes niet nauw op de huid aansluiten en irritatie veroorzaken als ze geen tijd hebben om zich te scheren. Al, de eigenaar van Honest Al’s Barbershop in Stockholm, hoorde hierover van een klant die als verpleger werkt, en kwam met een oplossing op de proppen. Hij parkeerde zijn kapperstruck naast het ziekenhuis en bood het personeel gratis trim- en scheerbeurten aan. “Het is niet zomaar een scheerbeurt, maar een rustig moment waarop deze mensen even kunnen ontspannen. Ze werken dag in, dag uit in een oorlogszone en dan maakt een momentje voor jezelf echt een verschil,” aldus Al. Er werd zo enthousiast gereageerd op het initiatief dat hij de hulp inriep van een concurrent die ook een herenkapperszaak heeft. Die biedt nu zijn diensten aan een ander ziekenhuis aan. “We zijn hierdoor naar elkaar toegegroeid, en we zijn nu zelfs van plan samen een nieuwe herenkapperszaak te openen! Dit toont aan dat medeleven en vreugde onze band met anderen echt kunnen veranderen.”

"Zweden zijn graag bereid anderen te helpen“

Mattis en Oskar Hebben een website opgezet om mensen die willen helpen te koppelen aan mensen die hulp nodig hebben Zweden, Stockholm

In moeilijke tijden kan een klein beetje hulp een groot verschil betekenen voor medemensen die hun dagelijkse taken niet kunnen uitvoeren. Dit geldt niet alleen voor risicogroepen die zichzelf moeten isoleren, maar ook voor mensen die in quarantaine moeten blijven omdat ze onderliggende gezondheidsproblemen hebben. Mattis en Oskar wilden de mensen die hulp nodig hebben in contact brengen met de mensen die willen helpen. Hun platform heet Karantänsamverkan (quarantainesamenwerking). Het is bedoeld om mensen die geïsoleerd zijn te helpen door hen een veilige en gemakkelijke manier te bieden om in contact te komen met anderen die hen kunnen helpen. Het project is opgezet door de twee broers en hun vriend Simon Ström. Aan de website is te zien hoe makkelijk het is om mee te doen. Er zijn maar twee knoppen op de eerste pagina: “Ik heb hulp nodig” en “Ik wil helpen”. Als je je postcode invult, word je gekoppeld aan mensen in de buurt. Tot nu toe hebben zich duizend vrijwilligers gemeld.

"We kunnen de strijd tegen deze onzichtbare vijand alleen winnen met behulp van wetenschap, technologie, ondernemingszin en durf“

Mouna Werkt aan de eerste test voor het opsporen van antilichamen voor COVID-19 in Zweden Zweden, Stockholm

Mouna kwam na een dramatische reis als vluchteling in Zweden terecht. Vandaag is dokter Mouna een vooraanstaand specialist in de sector medische technologie. Ze is bekend als arts, neurowetenschapper, ondernemer en tv-persoonlijkheid. Dokter Mouna is een pionier op het gebied van preventieve en gepersonaliseerde geneeskunde. In de strijd tegen COVID-19 is ze een van de initiatiefnemers van een particulier project om de eerste test voor het opsporen van antilichamen voor COVID-19 in Zweden in te voeren. Deze test is wetenschappelijk gevalideerd door het academisch ziekenhuis en de universiteit van Uppsala in Zweden. DELETION OF LAST SENTENCE

"De bollebozen van morgen moeten noodgedwongen thuisblijven, dus schakelden we de bollebozen van vandaag in om te helpen“

Sophie en Måns Geven gratis begeleiding voor exacte vakken aan scholieren en studenten Zweden, Stockholm

Nu de scholen gesloten zijn, is het voor ouders niet altijd makkelijk om hun kinderen te helpen bij wiskunde of natuurkunde. Tegelijk bestaat er heel wat expertise in de samenleving, bij scholieren, studenten, lesgevers en andere enthousiastelingen. Dat bracht Sophie en Måns op het idee om DoTheMath op te richten, een netwerk van vrijwilligers die graag willen helpen. Het netwerk bestaat inmiddels uit meer dan 1 700 vrijwilligers, die samen al duizenden leerlingen hebben geholpen. Heb je interesse om een vergelijkbaar initiatief op te starten in je eigen land? Neem dan contact op met press@dothemath.se om tips te krijgen voor een goede start.

"Toen we hoorden dat er in de zorgsector een tekort aan handgel was, besloten we simpelweg om onze capaciteit te vergroten, onze productie aan te passen en te helpen“

Anna Doneert ethanol om meer handgel te kunnen produceren Zweden, Åhus

Misschien ken je de Zweedse vodka van het bedrijf Absolut? Door de coronacrisis besloot het bedrijf zijn middelen anders in te zetten en handgel te gaan produceren. Absolut heeft ethanol gegeven aan KiiltoClean Ab – een schoonmaakbedrijf dat in Noord- en Oost-Europa actief is – om er mee voor te zorgen dat medisch personeel in Zweden voldoende handgel in voorraad heeft. In heel Europa zijn er voorbeelden te vinden van bedrijven die hun productie aanpassen om de strijd tegen het coronavirus te ondersteunen.