„A trebuit să arăt și partea bună a acestei perioade foarte dificile“

Danijela A asigurat regia unui film despre eforturile a trei femei care s-au oferit voluntare în timpul crizei Croația, Zagreb

Locuitorii din Zagreb au trecut printr-o perioadă foarte dificilă în martie. Nu numai că pandemia de COVID-19 a lovit în mod neașteptat și a avut efectele pe care le-am trăit cu toții, dar Zagreb a fost și epicentrul unui cutremur care a lăsat în urmă numai ruine. Multe clădiri vechi au fost distruse complet, transportul public a fost întrerupt și mulți oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Danijela a văzut care este situația și a considerat că trebuie să se prezinte și un aspect pozitiv. „În țara asta sunt femei care își pun la dispoziție cu altruism cunoștințele și timpul și se implică voluntar în inițiative sociale. Filmul meu, numit „Women can do it!” („Femeile sunt în stare!”), vorbește despre aceste femei. Filmul urmărește trei femei care ajută societatea în timpul pandemiei de coronavirus, în perioada 24 aprilie - 10 mai. Ne arată cum s-au purtat cetățenii și cum au acordat ajutor celor aflați în dificultate în această perioadă incredibil de dificilă”, explică Danijela. Filmul durează 22 de minute și poate fi vizionat pe Youtube.

„Căutăm zilnic noi metode pentru a încuraja profesorii și a sprijini elevii“

Mario A publicat e-documentul „Cum să le vorbești elevilor despre coronavirus” Croația, Zagreb

În caz de urgență, educarea persoanelor trebuie să fie întotdeauna prioritară. Este esențial ca toți, indiferent de vârstă, să putem contribui împreună la prevenirea răspândirii virusului. Mario, alături de alți educatori și elevi, a încurajat comunicarea periodică a informațiilor despre situația actuală, folosind surse credibile, verificate și relevante. Astfel de conversații subliniază cât este de important ca demnitatea omului să fie respectată permanent pentru a preveni difuzarea discursurilor de incitare la ură, a xenofobiei și a prejudecăților. Combaterea dezinformării este un efort comun, care implică toate instituțiile europene. Și Uniunea Europeană ajută la combaterea dezinformării, inclusiv printr-o cooperare strânsă cu platformele online. Ele sunt încurajate să promoveze sursele oficiale, să șteargă conținuturile despre care s-a demonstrat că sunt false sau înșelătoare și să elimine conținuturile ilegale și cele care ar putea duce la vătămări fizice.