„Sunt atât de mulți oameni foarte talentați, de ce să nu ne implicăm chiar aici și acum?“

Grupul RolliGang: Alexander, Benny, Johannes, Orazio și Sarah Au compus muzica și versurile unui cântec prin care încurajează eroii din întreaga Germanie să treacă la fapte Germania, München

Toți ne-am simțit storși de energie într-un moment sau altul al crizei. Imposibilitatea de a ieși din casă, pierderea locului de muncă, anularea unui eveniment așteptat de o viață sau, în scenariul cel mai îngrozitor, pierderea unor persoane apropiate din cauza virusului... din păcate multe motive ne pot face să cedăm în fața disperării. Însă nu trebuie să uităm niciodată un lucru: unii dintre noi s-au confruntat dintotdeauna cu astfel de dificultăți, cu mult timp înainte de pandemie. Alexander, Benny, Johannes, Orazio și Sarah din Germania au multă experiență când vine vorba de crize. S-au luptat toată viața cu diverse dizabilități. În aceste timpuri tulburi, s-au hotărât să-și unească eforturile și să ne înveselească ziua cu un nou cântec al trupei lor „RolliGang”. „Umanitatea este singurul lucru care contează cu adevărat, singura cale posibilă. Cei cărora le pasă de ceilalți sunt adevărații eroi ai zilei”, ne spune cântecul. Este o odă adusă blândeții, speranței, dreptății și unității. E un îndemn emoționant, care pune în valoare eforturile depuse de nenumărați eroi din întreaga Europă. Cântecul se numește „Wir schaffen diese Krise” („Vom depăși această criză”) și este disponibil pe Youtube.

„Haideți să cântăm. Mai ales acum!“

Matthias Organizează sesiuni online de cor pentru toți cei care doresc să cânte împreună cu alte persoane Germania, Regensburg

Nimic nu destinde mai bine decât muzica. De ce nu am profita cât mai mult de izolare să cântăm ceva? În ultimele luni, Cantemus-TV oferă această ocazie cetățenilor din Regensburg și din afara acestui oraș. „În calitate de dirijor al corului Cantemus din Regensburg, am dorit să le ofer cetățenilor de toate vârstele ocazia de a se exprima prin muzică”, explică Matthias. „De aceea am creat canalul online Cantemus-TV: o invitație pentru copii, tineri și familii să cânte împreună. Cântatul alungă plictiseala și grijile, creează o atmosferă caldă și plină de încredere.” Cantemus-TV invită telespectatorii să participe activ la sesiunile coriștilor, precum și să își prezinte propriile creații artistice. Din spusele lui Matthias, aceasta este o modalitate cu totul nouă de a trăi în comunitate și de a fi solidari.

„Dăm dovadă de solidaritate peste graniță și sprijinim personalul sanitar din Strasbourg“

Klaus A inițiat o campanie de donații pentru spitalele din Kehl și Strasbourg Germania, Kehl

COVID-19 a fost nu numai un șoc pentru persoanele care locuiau și munceau aproape de graniță sau în țările vecine, ci și un test pentru inițiative transfrontaliere de lungă durată. Să luăm exemplul Fundației civice din Kehl. Timp de mulți ani, s-a dedicat dialogului intens și cooperării dintre Kehl și unul dintre vecinii săi cei mai apropiați: orașul francez Strasbourg. În noile condiții, fundația și-a încetat activitatea după închiderea graniței dintre Franța și Germania? Nu chiar. „Am dorit să transmitem un semnal pozitiv de solidaritate peste graniță, ajutându-i pe cei care lucrau zi și noapte să ne îmbunătățească sănătatea. De aceea am inițiat o campanie amplă de donații pentru a veni în sprijinul personalului spitalului din Kehl și al Spitalului Universitar din Strasbourg,” explică Klaus, membru al Fundației. Până la sfârșitul campaniei, Fundația civică din Kehl a trimis fiecărui spital suma de 4 500 EUR. Donațiile vor ajuta personalul de îngrijire în activitatea de zi cu zi.

„Îi ajutăm pe artiști să-i sărbătorească pe medici și personalul sanitar din întreaga lume“

Christiane și Lars Au creat „WeSayGrasias”, un cont de Instagram unde artiștii își pot exprima recunoștința față de personalul medical Germania, München

Arta este cunoscută a fi oglinda societății. Dar COVID-19 ne-a arătat cum schimbările majore din societate pot distruge totodată legătura dintre artiști și public. Expozițiile și spectacolele în direct au fost anulate brusc; totuși, artiștii nu au dus lipsă de inspirație în noile condiții. Christiane și Lars, de la „Who's Mark”, au încercat să rezolve problema, prin „wesaygracias”, un cont de Instagram care pune la dispoziția artiștilor și a persoanelor creative o platformă unde își pot exprima recunoștința față de personalul medical din întreaga lume. „Am primit postări din Mallorca, Melbourne și multe alte locuri”, spun Christiane și Lars entuziaști. Hashtagul # wesaygracias are în prezent peste 100 de postări de la artiști din toate mediile.

„Într-o sală de așteptare aglomerată riscurile de contagiere sunt ridicate. Dorim să reducem cât mai mult aceste riscuri“

Lina Oferă medicilor generaliști un soft pentru programări cu ajutorul căruia să reducă cozile Germania, Hamburg

Medicii generaliști s-au aflat într-o situație foarte delicată în timpul epidemiei de COVID-19. Pe măsură ce pacienții așteptau la consultații și tratament, a apărut întrebarea: Cum se pot asigura că oamenii nu iau virusul stând la cozi lungi? Lina este cofondatoarea unei societăți care furnizează softuri pentru rezervări restaurantelor din Germania. A auzit despre aceste probleme, și chiar ea s-a confruntat cu ele. „Am creat atodo pentru a reduce timpul de așteptare în restaurante, dar sectorul horeca a fost complet închis din cauza pandemiei. Aplicația nu mai era utilizată, așa că ne-am gândit că i-ar putea ajuta pe medici”. În prezent, Lina furnizează softul generaliștilor care doresc să aibă sala de așteptare goală pentru a evita contaminarea. „Suntem convinși că soluția noastră reprezintă o valoare adăugată pentru societate, chiar și după pandemie”, spune ea. Găsirea de soluții informatice pentru a diminua amenințarea reprezentată de COVID-19 a constituit o prioritate și pentru UE. Astfel, prin programul EUvsVirus s-au înființat 2 164 de echipe de dezvoltatori pentru a concepe astfel de soluții.

„Datorită semafoarelor instalate la intrare, clădirile publice și nu numai pot controla gradul de ocupare, respectând cerințele legale“

Arne O nouă tehnologie de urmărire, inspirată de sistemul semafoarelor poate fi foarte utilă în limitarea numărului de persoane în spații aglomerate Germania, Darmstadt

Distanțarea socială și spațiile publice nu sunt neapărat incompatibile. Dar sunt, cu siguranță, dificil de combinat. Pentru ca târgurile și adunările publice să nu scape de sub control, Connfair a dezvoltat noi concepte tehnologice pentru controlul gradului de ocupare și al accesului. Produsul lor principal seamănă mult cu un semafor. Ține evidența persoanelor care au intrat deja în spații închise și culoarea se schimbă automat de la roșu la verde când se face loc pentru alte persoane. „Semaforul de la intrare se instalează foarte ușor și este conectat direct la internet datorită cardului SIM integrat. Poate fi extins cu aplicația noastră de numărat”, explică Arne, directorul și fondatorul Connfair. Cu aceste produse, start-up-ul le oferă clienților soluțiile atât de necesare. Sistemul de analiză a fluxurilor de vizitatori le este cu siguranță de ajutor firmelor care trebuie să respecte măsurile legale și să evite răspândirea virusului.

„Ne oferim ca voluntari pentru a contribui la creșterea solidarității în Europa“

Laurenz Voluntari în Corpul european de solidaritate Germania, Spielberg

Tinerii europeni se angajează mai mult ca oricând ca voluntari în Corpul european de solidaritate, pentru a contribui la transformarea în bine a societății. Laurenz Aupperle, un tânăr german de 18 ani, este unul dintre ei. Din septembrie anul trecut, lucrează ca membru al organizației în Franța. La izbucnirea epidemiei a fost nevoit să se întoarcă în Germania. Întoarcerea nu l-a împiedicat însă să realizeze lucruri importante cu ajutorul internetului. Laurenz și alți cinci voluntari din Europa au lansat un proiect intitulat „La Semaine de l’Europe” (Săptămâna europeană), care propune activități pentru a încuraja oamenii să afle mai multe despre Europa, despre UE și despre diversele noastre culturi. „Cetățenii nu știu care sunt avantajele pe care le aduce UE și nu știu nici cum pot contribui ca membri ai acesteia. E ceea ce vrem să schimbăm. Vrem să contribuim la creșterea solidarității în Europa, pentru că avem nevoie de solidaritate în perioade dificile, ca cea pe care o traversăm acum.”

„Ca membri ai comunității orașului Bremen, am dorit să ajutăm persoanele care au mai multă nevoie“

Arasch și Anna Furnizează echipamente individuale de protecție (EIP) organizațiilor locale Germania, Bremen

Arasch și Anna conduc o companie online care oferă produse și servicii profesioniștilor din construcții, comerț și industrie în Germania, Austria, Franța, Italia și Țările de Jos. Într-un efort colectiv de combatere a pandemiei de COVID-19, personalul a donat sute de măști organizațiilor din vecinătatea sediului lor din Bremen. După ce au aflat că banca locală de alimente avea nevoie de măști, comunitatea lor a acționat rapid; prin sprijinul lor, au contribuit la combaterea lipsei de echipamente individuale de protecție cu care se confrunta banca de alimente. „Mulți angajați s-au alăturat plini de entuziasm acestei inițiative”, a spus Anna. „Fiecare poate ajuta cu ceva. Iar prin contribuția fiecăruia, putem soluționa împreună aceste probleme grave.”

„În activitate mea de intervenție medicală de urgență, folosesc procedura structurată a verificărilor de dinainte de decolare“

Maximilian Formarea de pilot îl ajută în munca de asistent paramedical Germania, Harlaching

Maximilian și-a întrerupt formarea de pilot din cauza înghețării angajărilor. A profitat de timpul liber pentru a se recalifica ca asistent paramedical. Înainte de criza de COVID-19, a fost copilot, dar compania pentru care muncea i-a permis temporar să lucreze ca paramedic la Clinica din Harlaching (München), Germania. Acum este fericit că experiența sa anterioară de pilot îl ajută în noua misiune. Personalul medical din UE, printre care se numără și Maximilian, își manifestă solidaritatea tratând pacienți din diferite state membre. De exemplu, spitalele germane preiau pacienți în stare critică din Italia și Franța, punând la dispoziția cetățenilor italieni și francezi unitățile lor de terapie intensivă.

„Gândiți-vă la cei care sunt expuși unui risc mai mare de boală gravă“

Lisa Este o asistentă medicală care se îngrijește de adulți mai în vârstă Germania, Berlin

Asistenții medicali au fost în linia întâi în timpul celor mai periculoase epidemii din lume: gripa porcină H1N1, Ebola, sindromul acut respirator sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Așa cum s-a întâmplat în cazul epidemiilor precedente, asistenții medicali din întreaga Europă și-au înmulțit eforturile pentru a combate răspândirea mortală a coronavirusului. Fie că ajută direct pacienții afectați din spitale sau că se ocupă de operațiuni extinse de sănătate publică, ei sunt mereu în linia întâi. Lucrează neîncetat pentru a proteja sănătatea și bunăstarea pacienților și a tuturor cetățenilor. Lisa ne spune cum măsurile de siguranță introduse îi complică și mai mult munca: „Când comunici cu pacientul, o mare parte din mesaj se transmite prin expresiile feței. Chiar și un mic zâmbet poate face atât de mult bine, dar din păcate acum nu se poate vedea.” Suntem foarte mândri de eforturile făcute de asistentele și asistenții medicali de pretutindeni pentru a ajuta pacienții în această pandemie.

„Îi ajut pe cei de la serviciile de salvare“

Peter Lucrează ca paramedic în cadrul serviciilor de urgență Germania, Augsburg

Ca mulți alții care lucrează în domeniul sănătății, Peter a luptat activ împotriva coronavirusului, ajutând persoanele infectate sau suspectate de COVID-19. Înainte a lucrat ca însoțitor de bord la Lufthansa. Însă, pe măsură ce oamenii au continuat să se îmbolnăvească și să se rănească, echipele medicale au avut nevoie de ajutor suplimentar pentru a trata cazurile de COVID-19. Mulțumită eforturilor continue ale unor persoane ca Peter, pacienții pot fi transportați la spital și tratați într-un timp cât mai scurt. Uniunea își aduce și ea contribuția și se implică în coordonarea și susținerea acestor eforturi. Pacienții care au nevoie de terapie intensivă sunt uneori mutați dintr-un spital supraaglomerat într-unul care îi poate îngriji mai bine, chiar dacă se află într-o altă țară. 11 pacienți francezi aflați în terapie intensivă au fost transportați recent cu elicopterul în Luxemburg. Alți 11 pacienți italieni aflați în terapie intensivă și trei din Franța au fost duși în Austria. Este un exemplu perfect, care ne arată cum reușim să depășim criza împreună.

„Ne continuăm munca astfel încât comunitatea noastră să se poată hrăni“

Maxi Își ajută mama să se ocupe de restaurant Germania, Hirten, Renania Palatinat

Mama lui Maxi ar fi putut închide restaurantul și primi un ajutor de la guvern. Familia lor locuiește însă la țară, unde nu sunt multe oferte de mâncare gătită. Astfel, mama ei a hotărât să ofere servicii de pregătire și livrare la domiciliu pentru a-și sprijini comunitatea locală. Maxi și familia ei livrează acum alimente, fără costuri suplimentare, persoanelor în vârstă și celor vulnerabile. Multe restaurante din întreaga Europă pregătesc acum mâncare la pachet pentru comunitatea locală. Acest gest de susținere a celorlalți are și un alt efect foarte important: ajută restaurantele și personalul lor să supraviețuiască crizei.

„Ceea ce contează e să ajutăm oamenii să rămână sănătoși“

Julia Lucrează ture în plus într-o farmacie pentru a ajuta oamenii să rămână sănătoși Germania, Altötting

Julia este tehniciană într-o farmacie de trei ani, iar ultimele săptămâni au fost mai aglomerate ca niciodată. În situația actuală, farmaciștii joacă un rol crucial în comunitățile din întreaga Europă. Ei informează și consiliază lumea și dau medicamente clienților. Fără persoane ca Julia, nu s-ar putea încetini răspândirea virusului. Adesea, farmaciile sunt primul loc unde oamenii caută informații despre măsurile de siguranță, simptome și posibile tratamente. Ele ajută și restul personalului din domeniul sănătății, care se află sub o presiune enormă. Mulți astfel de eroi europeni lucrează în farmacii și fac cercetări în domeniul medical. Uniunea Europeană le vine în ajutor și finanțează 18 proiecte de cercetare. 140 de echipe din întreaga Europă lucrează non-stop pentru a găsi un vaccin împotriva cononavirusului.

„Nopți nedormite și telefoane fără număr - sau povestea a cum am reușit să ne readucem prietenul din Africa“

Sara A reușit să readucă acasă un prieten blocat într-o țară străină Germania, Garching

Epidemia de COVID-19 a pus o presiune enormă asupra personalului medical și a spitalelor din lume dar mai ales în țările în curs de dezvoltare și în cele unde cetățenii au venituri scăzute. Epidemia se adaugă problemelor cu care sistemele lor medicale se confruntă deja. Acest gând o preocupa pe Sara din Garching, Germania. Prietenul ei italian își vizita rudele în Benin când a fost declarată pandemia și țările au început să-și închidă frontierele. Sara a lansat o campanie personală ca să-și aducă înapoi prietenul din Benin. Ajutată de angajatorul acestuia și de comitetul de sprijin de la firmă, de colegii săi, de familia sa și de o agentă de turism foarte amabilă, au reușit să-l readucă în Germania. Companiile aeriene naționale organizează curse speciale pentru a aduce acasă cetățenii Uniunii care provin din diferite state membre. Acest lucru este posibil datorită programului Uniunii pentru repatrierea cetățenilor comunitari în țara de origine. Începând cu 16 aprilie, 41 760 de cetățeni ai Uniunii au fost aduși acasă, folosindu-se 193 de zboruri.

„Mă interesează potențialul muzicii de a apropia oamenii“

Sonja Unește oamenii prin muzică Germania, Mainz

Muzica este un mijloc puternic de conectare a persoanelor, mai ales în această perioadă dificilă, când mulți dintre noi ne simțim singuri. Iată de ce Sonja, soprană profesionistă, și-a folosit pagina de Facebook pentru a apropia oamenii cântând împreună în duete. La acest proiect muzical pot participa muzicieni profesioniști și amatori. Pe 22 martie, a reușit să adune multe persoane pentru a cânta la fereastră imnul european la ora 18.00.

„Fac ce pot azi pentru un viitor mai bun“

Carolin Face voluntariat ca șoferiță pe ambulanță Germania, Burghausen

Carolin tocmai a terminat școala și, de anul viitor, va începe să studieze medicina. Simte chemarea să ajute persoanele aflate în situații extreme. Acum face voluntariat ca șoferiță pe o ambulanță, o responsabilitate grea după izbucnirea epidemiei. Ea, însă, este mândră să aplice toate măsurile necesare pentru a opri răspândirea virusului. Încetinirea propagării virusului COVID-19 este unul dintre principalele obiective ale Uniunii - și, de altfel, ale tuturor europenilor. Împreună, avem grijă ca serviciile esențiale și echipamentele medicale vitale să rămână disponibile până ne atingem țelul.

„Să avem grijă unii de ceilalți și să-i tratăm pe toți cu respect. Toți avem nevoie de solidaritate în aceste momente“

Anna Lucrează ca asistentă în formare Germania, Starnberg

Anna și-a început studiile de asistentă medicală în octombrie 2018 și poate fi chemată oricând la datorie. Secția sa a fost pregătită să se ocupe de urgențele legate de COVID-19, iar personalul format să folosească aparate de monitorizare care de obicei nu sunt mânuite de asistenți. Pentru studenți, perioada aceasta este deosebit de stresantă și solicitantă emoțional. Împreună cu ceilalți membri ai echipei, Anna face tot ce poate pentru a ajuta la combaterea virusului și încearcă să le reamintească tuturor să aibă grijă unii de alții, să trateze persoanele cu respect și să aplice permanent măsurile de siguranță. Acest tip de solidaritate se poate vedea în toate statele noastre membre. Franța a donat Italiei un milion de măști, iar Germania a furnizat Italiei șapte tone de echipamente medicale, inclusiv ventilatoare și măști de anestezie, ajutând la salvarea de vieți.

„Continuăm să lucrăm - pacienții noștri au nevoie de noi!“

Edina Asigură tratamente dentare pe timp de criză Germania, Korntal-Münchingen

Dr Glaser, împreună cu alți șase colegi, conduce o clinică stomatologică, lucru extrem de dificil în timpul crizei. De multe ori, lichidele folosite pentru dezinfectare și echipamentele de protecție lipsesc, iar, cum clinica este într-o zonă deosebit de afectată de virus, este foarte greu să tratezi pacienții. Totuși, Edina și colegii săi continuă să lucreze. Pacienții lor au nevoie de ei, mai ales cei cu dureri mari. Tratarea pacienților este prioritatea noastră principală. În timp ce milioane de asistente și de asistenți medicali, doctori, dentiști și infirmieri luptă în linia întâi împotriva coronavirusului, Uniunea Europeană are grijă ca țările să aibă acces rapid la echipamente medicale care pot salva vieți.

„Ne facem treaba ca să reducem presiunea cu care se confruntă doctorii, de care e nevoie vitală în alte locuri“

Claudia Ajută pacienții care au dureri mari, în timp ce doctorii se pot concentra pe virusul COVID-19 Germania, Herrsching am Ammersee

Azi când personalul medical se află sub o presiune imensă pentru a combate criza actuală, Claudia și alți osteopați ajută doctorii prin îngrijirea pacienților care suferă de alte boli decât de COVID-19. Datorită Claudiei și celorlalți osteopați, pacienții respectivi continuă să beneficieze de tratamente care le reduc durerile în această perioadă de criză, când eforturile majorității personalului medical se îndreaptă spre combaterea virusului COVID-19. Acest sprijin ajută foarte mult pacienții și ușurează munca deosebit de grea a întregului personal medical.