„Personalul medical nu recunoaște niciodată că este epuizat“

Bogdan, Samo și Tilen O nouă aplicație prezentată la hackatonul european „EUvs.Virus” i-ar putea ajuta pe medici și asistenți să-și evalueze nivelul de oboseală Slovenia, Ljubljana

Știm cu toții că personalul medical se află pe lista lungă a eroilor pandemiei. Dar cadrele medicale sunt oameni care obosesc, ca noi toți, însă în cazul lor, consecințele pot fi mult mai grave. „Stă în firea personalului medical de urgență să ajute. De multe ori, acești oameni nu știu când să se oprească și își pot subestima nivelul de oboseală. Și atunci pot apărea greșeli”, spune Dr Bogdan Florea. Pentru a rezolva această problemă, Dr Florea și echipa sa au apelat la internetul obiectelor. Împreună, au creat tehnologia BRNoutID: o aplicație de pe telefonul mobil „citește” ochii utilizatorului și corelează rezultatele cu datele privind activitatea cerebrală. După aceea, utilizatorul primește rezultate exacte, în timp real, privind gradul de epuizare. Această soluție a fost dezvoltată și prezentată cu ocazia primului hackaton online paneuropean „EUvs.Virus”, organizat de Comisia Europeană. Evenimentul dorește să identifice soluții la problemele provocate de pandemia de COVID-19.

„Prin campania #EMKrepi, companiile și tinerii din Slovenia se unesc pentru a ajuta relansarea economiei noastre“

Nika Încurajează tinerii să cumpere în primul rând produse și servicii slovene în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19 Slovenia, Ljubljana

Campania „European Youth Card” (#EMKrepi) a redat speranța magazinelor locale din Slovenia, care se confruntă cu efectele măsurilor de restricționare a mișcării. Idee este simplă. Aderând la programul „European Youth Card”, slovenii cu vârsta de până în 30 de ani primesc diverse avantaje din partea companiilor locale. Și pot ajuta totodată la salvarea afacerilor prietenilor. Inițiativa aparține Agenției Slovene pentru Tineret (SLOAM) și încurajează tinerii să-și dezvolte potențialul, să se integreze în societate și să facă alegeri responsabile. Programul numără deja peste 120 000 de deținători de carduri, ceea ce reprezintă 40 % din tinerii sloveni. „Cardul oferă diverse beneficii, inclusiv peste 70 000 de reduceri în toată Europa. #EMKrepi este ultima noutate. Inițiativa va ajuta tinerii să cumpere în următoarele luni mai ales produse și servicii slovene, ceea ce va ajuta la relansarea economiei noastre”, explică Nika Stegovec.  

„Deoarece la început nu existau grupuri sau modele de monitorizare și predicție a viitorului epidemiei, ne-am gândit să facem ceva“

Dr. Leskovar și prof. dr. Cizelj Doi ingineri sloveni din domeniul nuclear au pus la punct un proiect prin care să ofere autorităților competente statisticile esențiale despre evoluția pandemiei de COVID-19 Slovenia, Ljubljana

În toată Europa, cetățenii își țin respirația. Măsurile de izolare sunt ridicate progresiv, dar posibilitatea unui al doilea val este încă foarte reală. Doar timpul – și mai exact, statisticile – ne vor spune când pandemia de COVID-19 va fi doar o amintire urâtă. În Slovenia, dr. Matjaž Leskovar și prof. dr. Leon Cizelj publică regulat statistici actualizate despre COVID-19, care au devenit o referință pentru serviciile responsabile cu planificarea noilor măsuri. Dar nu acesta fusese scopul lor inițial: la început, ei au realizat modelarea Covid-19 din curiozitate și din nevoia de a pregăti un răspuns rapid – o practică constantă în domeniul energiei nucleare. Statisticile, publicate de Departamentul de inginerie a reactoarelor al Institutului „Jožef Stefan”, urmăresc răspândirea COVID-19 în Slovenia. Prezentările sunt disponibile pe un canal Youtube dedicat.

„Laboratorul nostru va găsi un mod mai rapid și mai ieftin de a crea un vaccin“

Roman Conduce o echipă de cercetători care lucrează la descoperirea unor vaccinuri și tratamente anti-COVID-19 Slovenia, Ljubljana

În toată Europa, sunt în curs de desfășurare nenumărate studii asupra coronavirusului, iar cercetările asupra COVID-19 evoluează de la o zi la alta. Prof. dr. Roman Jerala, împreună cu echipa sa de cercetători de la Institutul de Chimie din Ljubljana, contribuie la eforturile internaționale de dezvoltare a medicamentelor și a vaccinurilor pentru combaterea noului virus. Uniunea Europeană s-a aflat în prima linie în susținerea inovației și în coordonarea eforturilor de cercetare la nivel mondial, inclusiv în pregătirea pentru pandemii. Domeniile lor de acțiune sunt: epidemiologia, răspunsul la epidemii, dezvoltarea metodelor de diagnosticare, a tratamentelor și vaccinurilor și resursele necesare cercetării. Comisia și ministerele naționale au adoptat, de asemenea, Planul de acțiune SECvsCorona, care prevede 10 acțiuni prioritare coordonate pentru combaterea coronavirusului.

„Predau, dar în același timp încerc și să încurajez copiii și părinții“

Jerneja Predă elevilor de la distanță Slovenia, Ljubljana

Pentru unii elevi, școala acasă, alături de incertitudinea redeschiderii școlilor, reprezintă o situație traumatizantă. Jerneja este învățătoare și are grijă ca elevii ei să continue să învețe și să participe la ore, în ciuda stării de urgență. În plus, încearcă să construiască relații interpersonale, de înțelegere reciprocă și recunoștință, între copii și părinții lor. Mulți părinți au povestit cum copiilor le este dor de colegi și multora și de profesori. Jerneja spune că ține constant legătura cu părinții și face tot ce poate pentru a comunica cu cei care nu au acces la calculatoare și la tehnologie. Folosește mai multe aplicații pe telefon pentru a comunica cu părinții; aceștia au numărul ei de telefon pentru a o contacta în legătură cu nevoile copiilor lor. „Mi-e dor de ei”, spune Jerneja. Și totuși, ne-a spus că există și o parte bună a școlii de la distanță. „De ani buni n-am mai văzut asemenea creativitate și cooperare!”

„Mi-a fost foarte clar că trebuie să ajut“

Vladimir Îi ajut pe cei care fac naveta să ajungă la serviciu Slovenia, Ljubljana

Pandemia de COVID-19 a forțat companiile de taxi din întreaga Europă să găsească soluții inedite. Multe au început să ofere servicii de livrare a alimentelor și a medicamentelor. Totuși, mulți oameni continuă să caute soluții pentru naveta la serviciu În Slovenia, transportul public a fost oprit temporar din cauza pandemiei. Când taximetristul Vladimir Vidaković a aflat că mama colegului său era obligată să meargă o oră pe jos ca să ajungă la serviciu, a decis să o ducă gratuit cu mașina. Curând, și-a dat seama că mulți alții sunt în aceeași situație și a început să-și ofere serviciile întregii comunități. Acte de solidaritate asemănătoare pot fi întâlnite peste tot în Europa. Federația Taximetriștilor din Madrid estimează că, după introducerea restricțiilor de deplasare, șoferii ei au făcut circa 75 000 de transporturi gratuite de pacienți sau echipamente medicale.

„Vreau să-i ajut pe cei care au nevoie urgentă de ajutor“

Jelena Confecționează măști de protecție pentru personalul medical Slovenia, Ljubljana

De la marile branduri care își folosesc unitățile de producție pentru a produce măști, halate și dezinfectant de mâini, la firmele mai mici care își donează profiturile unor cauze importante, comunitatea modei s-a schimbat mult în ultimele săptămâni. Artiștii și designerii sunt adesea primii care reflectă nevoile societății. Artiștii sunt, prin natura lor, foarte inventivi, într-un perpetuu joc al ideilor și profund dedicați creației lor. Designera de modă Jelena Proković s-a asociat cu alți designeri de modă, designeri de îmbrăcăminte, stiliști și croitori în cadrul inițiativei „Mask_Sign”, producând împreună măști de protecție de dimineața până seara. Ei au fabricat peste 1 000 de măști din bumbac lavabile pentru adulți și sute de măști pentru copii, pe care le-au donat categoriilor celor mai vulnerabile și angajaților din instituțiile medicale și de asistență socială.