"Vi är alltid här, vad som än händer“

Alberto Har ställt upp och desinficerat gatorna med traktor efter virusutbrottet Spanien, Laguna de Negrillos, León

Alberto har alltid verkat för sitt lokalsamhälles bästa. För honom som ekologisk jordbrukare innebär det huvudsakligen att förse invånarna i och omkring Laguna de Negrillos i regionen Léon med livsmedel av god kvalitet. Coronapandemin har inte påverkat hans vardag nämnvärt. Möjligen med undantag för en sak: Alberto har börjat arbeta även på söndagarna. Hans ihärdiga insatser har till och med uppmärksammats av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. ”I grund och botten har vi fortsatt arbeta som vanligt, men jag och andra lantbrukare kom på att vi kunde hjälpa myndigheterna att desinficera gator och andra möjliga smittkällor”, förklarar Alberto. ”Vi presenterade vår idé, och staten gav oss de riktlinjer vi behövde.” Alberto samlade snabbt ihop en grupp frivilliga. De övertygades av det enkla budskapet: ”Om vi kan samarbeta för att rädda och skydda våra äldre från smittan – ja, då gör vi det.” De frivilliga har använt traktorer där det går, och utfört resten av arbetet till fots. Det blev ett tydligt bevis på deras engagemang för lokalsamhället.

"Grossistmarknaderna har garanterat ett brett produktutbud trots problemen med transport och logistik“

Centro Agroalimentare Roma Såg till att alla i Rom fick tillgång till näringsriktig mat under nedstängningen Italien, Rom

Utbrottet av coronapandemin innebar ett hårt slag mot det mesta som vi en gång tog för givet. Ett av de mest uppenbara exemplen är nog matinköp. Hur handlar man det som behövs i vardagen när man ska hålla sig hemma och de flesta affärer är stängda? I Rom vände sig invånarna till grossistmarknaden Centro Agroalimentare Roma. ”Vi såg en ökad efterfrågan på frukt och grönt”, berättar en medlem i konsortiet. ”Kvartersmarknaderna upphörde aldrig med sin verksamhet och vi kunde erbjuda regionala basvaror för dem som stannade hemma.” Konsortiet gick till och med ett steg längre. När det stod klart att delar av befolkningen inte hade råd att köpa näringsriktig mat gjorde de gemensam sak med lokala grupper och tjänsteleverantörer. Hela två miljoner portioner mat delades ut bara i mars och april 2020. Insatserna samordnades online under hashtaggen #TogetherWeWillDoThis och lyftes nyligen fram av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

"Migrantbarnen behöver vårt stöd mer än någonsin“

Younes och Brooks Som stödlärare anpassade Younes sitt jobb för att hjälpa utsatta familjer att ta sig igenom krisen Marocko, Regionerna Oriental och Tanger-Tétouan

Younes tar emot barn som behöver studievägledning, ger dem stöd och hjälper dem att hitta en skola. Hans dagliga arbete finansieras genom projektet ”Hijra Wa Himaya” och har alltid fyllt en viktig funktion. Tyvärr har coronapandemin inneburit extra utmaningar. Tioårige Brooks är ett av de barn som fått hjälp genom projektet. Younes har stöttat honom sedan februari, och trots nedstängningen kunde Brooks lära sig franska under sommaren. ”Jag fick en surfplatta med internetuppkoppling. Jag kunde göra läxorna precis som mina kompisar, och Younes hjälpte mig med skolarbetet”, berättar han glatt. ”Krisen har bara gjort vårt arbete ännu viktigare”, konstaterar Younes. ”Vi vidtog akuta åtgärder – direkt hjälp, online- och telefonstöd för barn, men också psykosocialt stöd på telefon.” Utöver det här projektet har EU och Unicef omorienterat ett annat program för att stärka ensamstående mammors rättigheter och självbestämmande. 250 ensamstående mammor i Marocko som påverkats av krisen, varav vissa har spädbarn, får nu stöd av det EU-finansierade programmet via föreningen Institut national de solidarité avec les femmes en détresse.

"Här finns så många talanger som vi kan använda här och nu“

Gruppen RolliGang: Alexander, Benny, Johannes, Orazio och Sarah Skrev en låt som uppmuntrar folk i Tyskland att ställa upp för varandra Tyskland, München

Vi har nog alla känt oss nere nån gång under den här krisen. När man sitter instängd, blivit av med jobbet, tvingats ställa in stora livsprojekt eller – värst av allt – förlorat nära och kära i sjukdomen, då är det lätt att ge upp. Men vi får aldrig glömma att vissa har upplevt liknande svårigheter långt före coronapandemin. Tyska Alexander, Benny, Johannes, Orazio och Sarah vet ett och annat om kriser. De har nämligen hela livet kämpat med sina funktionsnedsättningar. I dessa osäkra tider bestämde de sig för att hjälpa andra att hålla modet uppe, med en ny låt som de framför tillsammans under namnet RolliGang. ”Det handlar om mänskor, som du eller jag. Att hjälpa andra är att vara hjälte för en dag”, sjunger de. Det är en fin hyllning till ett vänligt, hoppfullt, rättvist och enigt samhällsklimat, som påminner om alla andra insatser som gjorts av otaliga eldsjälar över hela Europa. Låten heter ”Wir schaffen diese Krise” (”Vi klarar krisen”) och finns på Youtube.

"Jag kände ett behov att visa det goda som den här svåra perioden har gett upphov till“

Danijela Gjorde en film om tre kvinnor som frivilligarbetade under krisen Kroatien, Zagreb

Mars var en riktigt tuff månad för Zagrebborna. Inte nog med att covid-19 plötsligt slog till med alla de följder vi redan känner till och har upplevt. Staden drabbades också av en kraftig jordbävning som lämnade stor förödelse efter sig. Gamla byggnader totalförstördes, kollektivtrafiken avstannade och människor stod utan tak över huvudet. Danijela upplevde allt det här och kände att det var dags att ge en positiv bild. ”Det finns kvinnor i det här landet som helt osjälviskt delar med sig av sina kunskaper och sin tid genom att frivilligt engagera sig i sociala initiativ. Min film Women can do it! handlar om dem. Den följer tre kvinnor som hjälper sina medmänniskor under coronautbrottet, från den 24 april till den 10 maj. Den visar hur vanliga människor kavlade upp ärmarna och hjälpte dem som behövde det under denna otroligt svåra tid”, förklarar hon. Du kan se Danijelas 22-minutersfilm på Youtube.

"Nu hoppas jag att vi nu är på god väg mot återhämtning“

Viri Såg nedstängningen som en möjlighet att göra sin restaurang ännu bättre Spanien, San Román de Candamo, Asturien

För restaurangägare över hela Europa har coronakrisen inneburit en sorts känslomässig berg- och dalbana. Viri upplevde detta inpå bara skinnet. Hon tvingades stänga sin restaurang El Llar de Viri när Spanien började stänga ner. ”Beslutet att alla restauranger skulle stängas tog oss verkligen på sängen. Vi trodde inte det var sant. Vi gick igenom ett antal olika faser. Den första var osäkerheten, som följdes av förvirringen. Sedan kom fasen när du blir rastlös och bara måste ta dig för något,” förklarar hon. Viri utnyttjade det här känsloläget på bästa sätt. Hon började laga matpaket åt sina gäster och drog snabbt igång en grönsaksträdgård. ”Nu är vi noll minuter från våra ingredienser”, berättar hon nöjt. Efter att framgångsrikt ha öppnat restaurangen på nytt, är Viri gladare än någonsin över att se sina kära stamgäster. Hon oroar sig fortfarande för framtiden, men njuter i fulla drag av vartenda ögonblick i deras sällskap.

"Vi vill alla hjälpa till så gott vi kan“

Marc, Patrick och Nader Utformade viktiga verktyg för att hindra smittspridningen Malta, Irland och Italien

Europa har verkligen haft behov av alla sina begåvningar under den här svåra perioden. Och det har gått otroligt snabbt för dem att komma med storartade idéer. Universitetet i Malta är ett exempel. Där konstruerade de en prototyp för rengöring av respiratorer. ”Maskinerna är ganska enkla att bygga. De är billiga och kan tillverkas i stort antal”, förklarar Marc. I det hårt drabbade Italien fick sjukhusen mycket uppskattad hjälp från Naders uppstartbolag och 3D-printrar. Teamet gjorde om snorklar till andningsmasker och levererade dessa tillsammans med ansiktsskydd över hela landet. Och i Irland ryckte whisky- och ginproducenten Patrick in. ”När vi förstod att handspriten hade tagit slut i nordvästra Irland ställde vi om vår produktion. Vi levererade handsprit till apotek, läkare, affärer och välgörenhetsorganisationer,” berättar han. Tack vare dessa insatser kan EU nu lägga all kraft på att ta fram vaccin och förbereda för framtida utbrott. För detta ändamål har redan 314 miljoner euro öronmärkts.

"Jag gör det här för min mamma och alla mammor som varit rädda och suttit isolerade den här tiden“

Melanie, Daniel, Anni och Marios Gjorde långt mer än vad som krävdes för att hjälpa läkarkolleger och patienter under krisen Malta, Finland och Cypern

Coronapandemin har visat att läkare över hela Europa gjort allt vad de kan i dessa svåra tider. Det första de kunde bidra med var sin kompetens. I Malta satte kardiologen Melanie ihop en serie videor där hon förklarar olika koncept som ständigt togs upp på nyheterna men som sällan förklarades ordentligt. I ett av videoklippen förklarar hon begreppet ”att platta ut kurvan” på ett sätt som alla begriper. I Finland använde Anni Instagram för att svara på folks frågor och hon fick på kort tid 25 000 följare. Samtidigt gjorde Daniel (på den maltesiska ön Gozo) och Marios (på Cypern) viktiga insatser för sina kolleger i frontlinjen. Daniel använde sitt Facebookkonto för att tacka alla som skänkte mat och stödde dem i frontlinjen. Själv hade han bidragit som sjuksköterska. Marios använde också Facebook för att meddela att han lägger pensioneringen åt sidan och återupptar sin roll som läkare. De skäl han angav var rörande. Han är inte den enda. Många av Europaparlamentets ledamöter gjorde likadant under den den här krisen.

"Nu är det dags för medborgarna att visa solidaritet“

Yasmina Delar ut gratis måltider till dem som behöver det mest Nederländerna, Rotterdam

Yasmina och hennes vänner lanserade Freshtable i januari 2020. Konceptet var att laga hälsosam, ekologisk och hållbar mat som kunderna kunde hämta på en bestämd tid och plats. De kunde inte ens ana att covid-19 skulle öka efterfrågan på sådana initiativ så kraftigt. Under utbrottet kunde Freshtable erbjuda jobb åt flyktingar och började även leverera gratis måltider till äldre som drabbats hårdast av krisen. ”Vi försökte hitta olika sätt att hjälpa de svagaste”, förklarar Yasmina. ”I maj körde vi vår Share a Meal-kampanj där vi gav bort matpaket till behövande. Vi satsade mest på ställen som kvinnohärbärgen och utsatta storfamiljer i Rotterdam. Vi vill fortsätta hjälpa alla vi kan och våra kunder kan även köpa en måltid åt någon som behöver den.” Freshtable fick EU-stöd från Europeiska solidaritetskåren. Det är ett initiativ som skapar möjligheter för unga att frivilligarbeta och engagera sig i solidaritetsprojekt.

"Vår AI-baserade dialogrobot har letat efter covid-19-symptom hos miljontals människor“

Jama Erbjuder miljontals människor över hela världen en AI-baserad covid-19-undersökning genom sitt företag Symptoma Österrike, Attersee

Det österrikiska uppstartsföretaget Symptoma har investerat 14 års forskning i sin digitala hälsoassistent och så här i coronatider visar det sig hur viktig den här certifierade medicinska utrustningen är. Så besök symptoma.com, fyll i vilka symptom du har, svara på ett par frågor och sedan kommer svaret i form av ett antal poäng. Ju fler poäng du har, desto större är risken för att du har smittats. ”Symptoma är troligen den första och enda AI-baserade dialogroboten för covid-19-undersökning”, säger Jama. ”Dialogroboten finns på fler än 36 språk och identifierar covid-19-risken med 96,32 % säkerhet.” Testet är gratis och helt anonymt. Läkarna kan tryggt använda dialogroboten för att prioritera sina resurser på de svåraste fallen, och hälsomyndigheterna och forskarna kan lära sig mer om sjukdomen och agera därefter. Symptoma.com har fått stöd av EU-kommissionen, närmare bestämt från de medel som är avsedda för småföretagare i programmet Horisont 2020. Läs mer om deras studie, som för närvarande är ute för sakkunnigbedömning, på symptoma.com/covid-19.

"Mitt företag fick hjälp tack vare EU“

Isabel Höll sitt företag vid liv tack vare hjälp från EU Spanien, Cabo de Palos

Den 13 mars stängde den spanska regionen Murcia sina gränser för att försöka begränsa spridningen av coronaviruset. Denna mycket nödvändiga åtgärd satte plötsligt ett totalt stopp för turistnäringen som detta område lever på. Som ägare till ett dykcenter drabbades Isabel särskilt hårt. Hon blev tvungen att stänga centret och lägga på is alla sina planer på att anställa personal för den normalt så hektiska påskhelgen och sommarsäsongen. EU reagerade snabbt för att hjälpa småföretag såsom Isabels företag. En ny lagstiftning har gjort reglerna om statligt stöd mer flexibla. Den spanska regeringen kan nu erbjuda företag ekonomiskt stöd snabbare så att de inte behöver säga upp personal på grund av coronavirusets utbrott. Tack vare sådana regler kan medlemsstaterna snabbt vidta effektiva åtgärder för att stödja sina medborgare och företag, särskilt småföretag, som brottas med ekonomiska svårigheter till följd av covid-19-pandemin. Alla medlemsstater kommer att kunna inrätta system för att bevilja stöd på upp till 800 000 euro till ett företag för att tillgodose dess brådskande behov.

"Vi hjälper företag som hamnat i stora svårigheter på grund av coronakrisen“

Claudine Startade plattformen #JobSwitch med kollegorna på Luxemburgs handelskammare Luxemburg, Luxemburg

Vissa företag fick stänga ner på grund av coronakrisen, medan andra ställdes inför en överväldigande efterfrågan. För att jämka de här olika behoven startade Claudine och hennes kollegor på Luxemburgs handelskammare plattformen #JobSwitch. ”Vi hade en särskild hjälplinje för företag. Vi svarade på frågor, gav information i realtid och erbjöd ett verktyg som gjorde det möjligt för anställda från arbetsplatser som tvingats stänga att hitta ett nytt jobb hos ett företag där det rådde brist på personal”, förklarar Claudine. Plattformen var i gång fram till slutet av april och visade sig vara en lyckad satsning. Omkring 1 400 ansökningar kom in, och mer än 500 personer hittade nytt jobb. Utöver #JobSwitch startade handelskammaren också ett stödprogram för entreprenörer och erbjöd bankgarantier för företag med finansiella svårigheter.