"Vårt uppdrag var att omvandla företagens behov till konkreta politiska förslag“

Tellervo Utarbetade förslag åt den finska regeringen om hur man kunde rädda jobb Finland, Helsingfors

Under coronakrisen har branschorganisationer spelat en mycket viktig roll. En av dem är den finska centralorganisationen Finlands näringsliv (EK). ”Vår roll bestod i att ge den offentliga sektorn förslag och stöd i form av nödåtgärder för att rädda företag och jobb”, berättar Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, som är representant för EK och ledamot i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. ”Tack vare löpande enkäter på lokal nivå visste vi alltid vad företagen kämpade med.” EK lade bland annat fram förslag om hur restriktionerna stegvis kunde hävas, och en lista över företag i Finland som kunde tillverka skyddsutrustning. Tillsammans med sina branschföreningar gjorde EK också en sammanställning över god praxis för sina medlemsföretag. Där beskrivs förutsättningarna för en säker återgång till arbetsplatsen, ett säkert tillhandahållande av tjänster och säkra transportmetoder.

"Med vår tillverkningskedja gick det som tur var snabbt att hitta en lösning när efterfrågan på handsprit ökade enormt“

Marko Ställde om produktionen från drycker till handsprit Finland, Ilvesjoki

Den höga efterfrågan på medicinsk utrustning och medicinska förnödenheter har fått vissa företag att ändra sina arbetsmetoder under covid-19-pandemin. I flera veckor har familjeföretaget Pramia ställt om sin produktion från drycker till handsprit. Flaskfabriken drivs av vindkraft och kan producera 7 700 flaskor i timmen. Genom att ställa om produktionen bidrar företaget till att möta den höga efterfrågan på handsprit i hälso- och sjukvården, livsmedelskedjan och på apoteken.

"Alla ska ha rätt till trovärdig och faktabaserad hälsoinformation“

Anni Ägnar sin tid åt att svara på frågor om covid-19 på Instagram Finland, Helsingfors

Anni är läkare och älskar att göra inlägg om hälsa och vetenskap på sociala medier så att alla kan förstå. Hon är övertygad om att alla har rätt till trovärdig och faktabaserad information. Det här är ovärderligt under en hälsokris där människor är i desperat behov av lugnande svar på sina hälsofrågor. De söker svaren i en mängd olika källor, vilket ofta leder till att de missuppfattar något eller blir helt vilseledda. För att undvika detta har Anni försökt svara på så många frågor hon kunnat på sitt Instragramkonto @laakari.anni (doktor Anni). Kampen mot desinformation har så hög prioritet att den finländska regeringen till och med har tagit influerare till hjälp med att upplysa allmänheten om situationen. Att bekämpa desinformation är också en av EU:s prioriteringar. Unionen har samarbetat med de stora sociala medieplattformarna så att de lyfter fram legitimt innehåll och gömmer undan eller tar bort vilseledande, olagligt och skadligt innehåll. Dessutom ska EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová träffa Google, Facebook, Twitter, Microsoft och andra för att diskutera vad de uträttat hittills och hur de kan fortsätta att hjälpa till. Sist men inte minst har EU avslöjat 110 vilseledande historier om coronaviruset och lagt upp faktagranskningarna på www.EUvsDisinfo.eu.