"Alla regeringar borde sträva efter ett gott samhällsklimat och tryggade jobb“

Martina Ställer sig bakom åtgärder för att rädda jobb i Slovakien Slovakien, Bratislava

Coronakrisen har inneburit ett hårt slag mot anställningstryggheten i hela Europa. Men det finns personer som kämpar för att stötta de hårdast drabbade – Martina är en av dem. Sedan covid-19 bröt ut har hennes förening framhållit behovet av snabba insatser för att hjälpa arbetsgivare och entreprenörer i svårigheter, genom att främja och stödja dem som försöker rädda jobb eller stärka företag. ”Vårt mål borde vara att så många som möjligt ska få behålla jobbet”, säger hon. ”Hotet om massuppsägningar har aldrig känts så påtagligt och verkligt som nu. Därför vill vi få till en social dialog på nationell nivå i Slovakien.” Just stöd till sysselsättning är ett av målen i återhämtningsplanen Next Generation EU. I den ingår 31 miljarder euro i lånegarantier till europeiska företag i de sektorer, regioner och länder som drabbats hårdast av krisen.

"Vi måste hjälpa dem som inte klarar sig på egen hand“

Eva Driver ett socialt företag för personer med funktionsnedsättning Slovakien, Michalovce

”Vi måste hjälpa dem som inte klarar sig på egen hand.” För Evas sociala företag är målet att inkludera marginaliserade personer och förbättra deras livskvalitet. 100 personer med funktionsnedsättning jobbade i företaget före covid-19. De tillverkade reservdelar till bilar och elmotorer. Pandemin vände allt på ända. ”Intäkterna minskade med 70 %, och vi tvingades säga upp 40 anställda”, berättar Eva. För att inte behöva stänga helt fick företaget ställa om produktionen. Några av de anställda började tillverka skyddsmaterial. ”Först sydde vi för våra egna anställda, och sen började vi leverera till företag och kommuner i trakten”, säger Eva. Parlamentet vill ta fram en ny och ambitiös EU-strategi för personer med funktionsnedsättning. Den bör innehålla insatser för återhämtning och begränsning av skadorna, så att personer med funktionsnedsättning inte drabbas hårdare än andra av kriser som covid-19-pandemin.

"I stället för att sitta hemma tänkte jag att vi piloter tillsammans kunde hjälpa till“

Roman Använder sina pilot- och algoritmkunskaper för att ordna vårdleveranser i hela landet Slovakien, Bratislava

Inte alla flygplan i Europa har stått kvar på marken under covid-19-krisen. I Slovakien insåg över 80 piloter, med egna plan, att krisen faktiskt gav dem möjlighet att flyga mer under den här perioden. Men inte för nöjes skull. I stället handlade det om att hjälpa andra. ”En dag hade vi hela 13 plan i luften. Vårt uppdrag var att transportera medicinsk utrustning till ungefär 250 olika ställen på två timmar. Våra ”kunder” var till exempel akutenheter, brandstationer, sjukhus, Röda korset och äldreboenden”, säger Roman. Han startade sitt initiativ genom ett upprop på Facebook och fick snabbt klartecken av slovakiska myndigheter. Tack vare företaget Artman, som Roman är vd för, kunde särskild programvara användas för att med hjälp av gps para ihop leveransförfrågningar med tillgängliga piloter, som kontaktades via plattformen pilots4people.eu.

"Vi behöver mer hjälp till företagare, särskilt såna som skapar jobb för andra“

Jan Slet hårt för att rädda sin restaurang Slovakien, Zemplinska šírava

Restaurangbranschen har haft det tungt sen mars. Nästan två månader utan inkomster, men med samma utgifter som vanligt. Och när man sen väl får öppna krävs det nyinvesteringar, samtidigt som det kommer färre gäster än vanligt. Den 31 mars tvingades Jan stänga sin restaurang och skicka hem de 10 anställda. Sedan det blev möjligt att öppna igen har bokningarna minskat med 50 %. ”Vi behöver snabbare hjälp till företagare, särskilt såna som skapar jobb för andra”, säger Jan. ”Små och medelstora företag skapar 80 % av alla jobb och behöver mer stöd.” Europaparlamentet tar Jans parti. ”Tid är en lyx som vi inte kan unna oss; vi måste handla snabbt och modigt, för medborgarna, företagen och ekonomin i EU behöver ett omedelbart svar. Medborgarna förväntar sig ett djärvt ingripande. Och vi måste leva upp till deras förväntningar”, sa parlamentets talman David Sassoli i ett tal till EU:s ledare. Läs mer här: https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/eu-affairs/20200611STO81008/sassoli-om-eu-s-aterhamtning-vara-medborgare-forvantar-sig-djarva-atgarder

"Jag är så tacksam för jobbet som volontär på slovakiska Röda korset“

Veronika Hjälper nyligen hemkomna slovaker att ta sig igenom tvåveckorskarantänen Slovakien, Banská Štiavnica

För många européer har covid-19 inneburit att de fått mer fritid än de någonsin haft. Den här lediga tiden blev en väckarklocka för Veronika. ”Jag insåg direkt att det här var min chans att jobba som frivillig på Röda korset”, berättar hon. ”Jag har bara varit volontär en kort tid, men jag vet att det är det här jag vill göra efteråt också. Det gör mig så otroligt glad att kunna hjälpa människor i mitt närområde.” Veronika jobbar på ett av de slovakiska statliga karantäncentren där Röda korsets frivilliga finns dygnet runt och ger assistans till dem som återvänder till Slovakien under de första två veckorna. Hon hjälper dem med registrering, måltider och mycket annat efter behov. ”Det kanske är svårt att tro, men jag ser fram emot att sätta på mig min vita skyddsdräkt” Jag älskar att arbeta med mina underbara kolleger som också brinner för att hjälpa människor under svåra omständigheter”, säger Veronika.

"Det är viktigaste är att skydda vår sjukvårdspersonal. Vi kan inte stoppa covid-19 utan dem.“

Lucia och Šimon Skapade en medborgarplattform för att hjälpa vårdpersonal och utsatta Slovakien, Bratislava

Lucia och Šimon grundade ”Kto Pomôže Slovensku” (”Vem hjälper Slovakien”) för att organisera frivilliga och samla in donationer till viktig utrustning för vårdpersonalen. Efter en månad hade de samlat in nästan 1 miljon euro i donationer från företag och privatpersoner. Tack vare organisationen fick vårdpersonal och de som jobbar med utsatta personer (t.ex. i stödboenden) tusentals leveranser av den utrustning de behövde, t.ex. munskydd, respiratorer, skyddsplagg och handsprit. Organisationen ger också stöd till psykologiska stödcentrum som riktar sig till folk i alla åldrar. Även EU-länderna har stöttat varandra. 26 av dem har med EU:s hjälp gemensamt köpt in utrustning, vacciner och antivirala läkemedel. När EU-invånare samordnar insatserna i sina länder står europeiska partner redo att stödja dem i den gemensamma kampen mot coronaviruset.