Măsuri de protecție a consumatorilor

Măsurile europene de protecție a consumatorilor vizează protecția sănătății, a siguranței și a intereselor economice și juridice ale consumatorilor europeni, indiferent de locul unde aceștia locuiesc, călătoresc sau fac cumpărături în UE. Dispozițiile UE reglementează atât tranzacțiile fizice, cât și comerțul electronic și conțin norme de aplicabilitate generală însoțite de dispoziții care vizează produse specifice, inclusiv medicamente, organisme modificate genetic, produse din tutun, cosmetice, jucării și explozivi.

Temei juridic

Articolele 114 și 169 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Obiective

Să se asigure un nivel comun ridicat de protecție împotriva riscurilor și amenințărilor la adresa siguranței și a intereselor lor economice pentru toți consumatorii din Uniune, -indiferent de locul unde locuiesc, călătoresc sau fac cumpărături în UE-, și să se amelioreze capacitatea consumatorilor de a-și apăra propriile interese.

Realizări

A. Protecția sănătății și a siguranței consumatorilor

1. Măsurile luate de UE în domeniul sănătății publice și al tutunului (2.2.4)

2. Produse alimentare (2.2.6)

3. Medicamente (2.2.5)

4. Sistemul pentru siguranța generală a produselor și supravegherea pieței

Directiva 2001/95/CE stabilește standarde de siguranță pentru produsele de consum. În cazul în care un produs prezintă o amenințare gravă, trebuie raportat prin RAPEX, un sistem pentru schimbul rapid de informații dintre statele membre și Comisie. Această directivă va fi înlocuită de o nouă directivă privind siguranța generală a produselor la 13 decembrie 2024, care se axează pe gestionarea cuprinzătoare a riscurilor, pe o mai bună trasabilitate, pe o supraveghere mai strictă, pe responsabilități specifice pentru întreprinderi și piețele online, pe raportarea obligatorie a accidentelor și pe proceduri structurate de rechemare cu măsuri reparatorii pentru consumatori.

5. Siguranța produselor cosmetice, a explozivilor pentru utilizări civile și a jucăriilor

Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 asigură siguranța produselor cosmetice printr-o etichetare adecvată, aflată în vigoare de la 11 iulie 2013. Directivele 2014/28/UE și 2008/43/CE și Decizia 2004/388/CE se referă la siguranța explozivilor de uz civil, actualizate prin Directivele 2014/28/UE și 2013/29/UE. Siguranța jucăriilor este reglementată de Directiva 2009/48/CE, iar Comitetul European de Standardizare se ocupă standardele relevante.

6. Comunicații accesibile pentru întreprinderi și consumatori (2.1.8)

B. Protecția intereselor economice ale consumatorilor

1. Serviciile societății informaționale, comerțul electronic și plățile electronice și transfrontaliere

Directiva privind comerțul electronic (2000/31/CE) stabilește normele pentru furnizorii de servicii online din UE, inclusiv diverse activități online. Aceasta a fost actualizată prin Regulamentul privind serviciile digitale, care a fost adoptat la 19 octombrie 2022. Alte acte, cum ar fi Directiva (UE) 2015/2366 și Regulamentul (UE) 2021/1230, asigură comisioane egale pentru plățile transfrontaliere în euro între statele membre.

2. Televiziunea fără frontiere

Directiva 2010/13/UE prevede libera circulație în ceea ce privește radiodifuziunea, protejând interesele publice, cum ar fi diversitatea culturală și protecția minorilor. Acesta reglementează reclamele la alcool, tutun și medicamente, precum și teleshoppingul și conținutul explicit. Evenimentele de importanță majoră pentru societate trebuie difuzate gratuit, indiferent de drepturile exclusive cumpărate de canalele TV cu abonament.

3. Contractele de vânzare la distanță și contractele negociate în afara spațiilor comerciale, vânzarea bunurilor de consum și garanțiile, clauzele contractuale abuzive

Începând din 13 iunie 2014, Directiva privind drepturile consumatorilor (2011/83/UE) a înlocuit și a modificat directivele mai vechi. Ea consolidează drepturile consumatorilor prin stabilirea de norme despre furnizarea de informații, drepturile de retractare și dispozițiile contractuale. La 11 mai 2022, a fost introdusă o propunere de actualizare a Directivei 2002/65/CE privind comercializarea la distanță a serviciilor financiare de consum, care este în prezent în curs de negociere de către instituțiile UE.

4. Practicile comerciale neloiale și publicitatea înșelătoare și comparativă

Directiva 2005/29/CE abordează practicile neloiale ale întreprinderilor față de consumatori, inclusiv activitățile înșelătoare și constrângerea. Directiva 2006/114/CE reglementează publicitatea înșelătoare și comparativă. Au fost propuse revizuiri pentru a remedia lacunele, acestea concretizându-se în Directiva (UE) 2019/2161, care a modernizat și a consolidat normele de protecție a consumatorilor. În ceea ce privește practicile neloiale, în aprilie 2022, Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) a organizat o audiere publică privind respectarea drepturilor consumatorilor atunci când fac cumpărături în afara UE, încercând să identifice problemele pe care le au consumatorii atunci când cumpără în afara UE.

5. Răspunderea pentru produsele defectuoase și indicarea prețului

Directiva 1999/34/CE prevede responsabilitatea producătorilor pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte, consumatorii trebuind să dovedească prejudiciul, defectul și legătura de cauzalitate în termen de trei ani. Directiva 98/6/CE prevede prezentarea prețurilor de vânzare și a prețurilor unitare pentru a facilita compararea produselor. Directiva 1999/44/CE asigură garanții pentru produse, comercianții trebuind să remedieze defectele care apar în termen de doi ani de la livrare. Această directivă a fost actualizată în 2011 și înlocuită ulterior cu Directiva (UE) 2019/771.

6. Creditele de consum și creditele ipotecare

Directiva 2008/48/CE standardizează informațiile privind creditele de consum și le permite consumatorilor o perioadă de retractare de 14 zile și opțiuni de rambursare anticipată a creditului. În iunie 2021, Comisia a propus actualizări pentru a extinde domeniul său de aplicare, a raționaliza informațiile publicitare, a perfecționa broșurile precontractuale, a îmbunătăți normele de evaluare a bonității și a promova educația financiară și accesibilitatea consultanței în materie de împrumuturi în statele membre. Directiva 2014/17/UE prevede orientări pentru contractele de credit de consum pentru proprietățile rezidențiale. Scopul său este de a crea o piață unică a creditelor ipotecare în beneficiul consumatorilor și impune creditorilor și intermediarilor de credite standarde profesionale înalte[1].

7. Pachetele de servicii de vacanță, dreptul de folosință pe durată limitată a bunurilor imobile și servicii de închiriere de locuințe pe termen scurt

Directiva (UE) 2015/2302 protejează consumatorii care rezervă pachete de servicii de vacanță sau servicii de călătorie combinate. Directiva 2008/122/CE se axează pe dreptul de folosință pe durată limitată a bunurilor imobile, oferind informații contractuale clare și o perioadă de retractare de 14 zile. În noiembrie 2022, Comisia a propus un regulament privind colectarea și schimbul de date referitoare la serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt pentru a aborda probleme precum locuințele accesibile și pentru a asigura politici locale eficace.

8. Transportul aerian

Regulamentele (CE) nr. 261/2004 și (CE) nr. 2027/97 reglementează despăgubirea pasagerilor pentru probleme legate de zboruri și răspunderea operatorilor în urma accidentelor. Regulamentul (CE) nr. 80/2009 abordează sistemele informatizate de rezervare pentru transportul aerian, asigurând participarea egală și diseminarea informațiilor. Acesta stabilește, de asemenea, criterii comune pentru tarifele de transport aerian și de marfă. Regulamentul (CE) nr. 300/2008 a stabilit standarde de securitate aeronautică în urma atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.

9. Piețele energetice

Al treilea pachet energetic al UE (adoptat în 2009) a vizat consolidarea pieței interne a energiei și a abordat aspecte precum transparența pieței cu amănuntul. Directiva 2012/27/UE le oferă consumatorilor un acces facil la datele privind consumul lor de energie. Regulamentul (UE) 2017/1369 asigură prezentarea clară a datelor privind consumul de energie al aparatelor de uz casnic, ajutând oamenii să facă achiziții în cunoștință de cauză. Cetățenii UE își pot conecta locuințele la rețelele energetice și își pot alege liber orice furnizor de energie din zona lor.

10. Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net sau „euroghișeele”) și portalul „Europa ta”

ECC-Net oferă asistență consumatorilor în ceea ce privește tranzacțiile transfrontaliere și colaborează cu rețele europene precum FIN-NET (finanțe), SOLVIT (piața internă) și rețeaua judiciară europeană. Portalul „Europa ta” oferă consumatorilor informații detaliate despre diverse subiecte. Au fost realizate îmbunătățiri prin introducerea portalului digital unic [Regulamentul (UE) 2018/1724].

C. Protecția intereselor juridice ale consumatorilor

1. Proceduri alternative de soluționare a litigiilor și soluționarea litigiilor online

Mecanismele de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) oferă consumatorilor și comercianților soluții extrajudiciare pentru soluționarea conflictelor prin intermediul unor părți terțe, cum ar fi mediatorii. Diverse directive și rezoluții ale UE stabilesc principii pentru SAL, oferă consumatorilor căi de atac mai ieftine și mai rapide, introduc opțiuni pentru a obține acțiuni în încetare împotriva infracțiunilor comerciale transfrontaliere și oferă căi de soluționare a litigiilor atât online, cât și offline. Regulamentul (UE) nr. 524/2013 a instituit o platformă de soluționare online a litigiilor la nivelul UE, accesibilă din februarie 2016.

2. Rețeaua judiciară europeană în materie civilă și comercială și obligația autorităților naționale de a coopera

Decizia 2001/470/CE a creat o rețea judiciară europeană pentru a sprijini cetățenii în litigiile transfrontaliere, a consolida cooperarea judiciară și a furniza informații practice. Regulamentul (CE) nr. 2006/2004 a instituit o rețea de autorități naționale care să asigure respectarea legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Acest lucru le-a obligat să colaboreze, începând cu 29 decembrie 2005, pentru a asigura conformitatea cu legislația UE și pentru a aborda încălcările ei prin măsuri juridice, cum ar fi acțiunile în încetare.

3. Acțiuni de reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor

Directiva 2009/22/CE a standardizat acțiunile în încetare în ceea ce privește protecția intereselor consumatorilor. Directiva 2014/104/UE a permis persoanelor prejudiciate de încălcări ale dispozițiilor legislației în materie de concurență să solicite despăgubiri. Directiva (UE) 2020/1828 a extins sistemul de acțiuni în încetare pentru a acoperi mai multe instrumente ale UE pentru interesele colective ale consumatorilor și pentru a stabili căi de atac în despăgubire.

D. Măsuri implementate după epidemia de COVID-19

În timpul pandemiei, din cauza creșterii numărului de nereguli online, Comisia și autoritățile de protecție a consumatorilor din statele membre au emis o poziție comună privind cooperarea în materie de protecție a consumatorilor, îndemnând platformele online să combată comercializarea ilegală. Ele au subliniat, de asemenea, importanța combaterii dezinformării printr-o comunicare comună. În contextul controalelor la frontieră și al restricțiilor de deplasare, Comisia a furnizat, la 18 martie 2020, orientări care asigură aplicarea consecventă a drepturilor consumatorilor din UE. Cetățenii UE beneficiază de o protecție unică, care acoperă toate modurile de transport. Transportatorii trebuie să ofere rambursări sau redirecționări pentru serviciile anulate.

Rolul Parlamentului European

Parlamentul depune eforturi pentru a consolida legislația UE în materie de protecție a consumatorilor, asigurând un echilibru între interesele pieței și cele ale consumatorilor. Acest efort este ghidat de Noua agendă pentru protecția consumatorilor 2020-2025, Noile avantaje pentru consumatori, Pactul verde european și Planul de acțiune pentru economia circulară. Consumatorii europeni beneficiază de măsuri de consolidare a pieței interne a UE, în special de inițiativa privind piața unică digitală. Aceasta include reglementări privind tarifele de roaming, conectivitatea la internet, portabilitatea conținutului online, livrarea transfrontalieră de colete, protecția generală a datelor și geoblocarea, Directiva de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice și libera circulație a datelor fără caracter personal și Directiva privind dreptul de autor pe piața unică digitală[2].

Într-o rezoluție din noiembrie 2020, Parlamentul a pledat pentru o actualizare a Directivei privind siguranța generală a produselor (DSGP) pentru a se asigura că normele de supraveghere a pieței sunt relevante atât pentru produsele offline, cât și pentru cele online și pentru a aborda provocările generate de tehnologiile emergente, cum ar fi inteligența artificială și robotica. Un studiu realizat în 2022 pentru Comisia IMCO a subliniat că este nevoie de o DSGP revizuită pentru a ține seama de aceste noi tehnologii. În plus, Parlamentul a discutat despre protecția consumatorilor în era digitală, subliniind măsuri solide pentru piețele online prin intermediul Regulamentului privind serviciile digitale, așa cum s-a subliniat în cadrul unui atelier privind comerțul electronic din februarie 2020, precum și într-o serie de studii[3]. Experții și părțile interesate au insistat asupra necesității de a institui măsuri ferme de protecție a consumatorilor pentru piețele online prin Regulamentul privind serviciile digitale.

Cercetările recente au analizat diverse aspecte ale protecției consumatorilor. Un studiu[4] din octombrie 2020 a discutat despre „loot boxes” (cutiile de pradă) în jocurile video și potențialul acestora de a funcționa ca puncte de acces la jocurile de noroc, în special în rândul tinerilor. În decembrie 2022, Comisia IMCO a adoptat un proiect de raport de punere în aplicare referitor la protecția consumatorilor în domeniul jocurilor video online.

În ianuarie 2021, un briefing[5] intitulat „Reimbursement and compensation in case of transport cancellation or delay: rights and their enforcement” (Rambursarea și compensarea în caz de anulare sau întârziere a transportului: drepturi și asigurarea respectării lor) a precizat drepturile consumatorilor în temeiul legislației UE în ceea ce privește anularea transporturilor, referindu-se în mod specific la pandemia de COVID-19. Un alt studiu[6] a examinat impactul publicității direcționate asupra alegerii consumatorilor, observând beneficiile publicității personalizate, dar exprimând preocupări despre transparență, vizarea consumatorilor vulnerabili și „elemente de design manipulator” (dark patterns) care pot manipula deciziile consumatorilor. Comisia IMCO a organizat o audiere publică în martie 2022 pentru a discuta riscurile elementelor de design manipulator (dark patterns) pentru consumatori.

La 28 octombrie 2021, Comisia IMCO a organizat o audiere publică privind produsele cu dublu standard de calitate pe piața unică. Experții din partea asociațiilor de consumatori și a organizațiilor de întreprinderi au subliniat provocările pe care le-au creat practicile cu dublu standard de calitate, atât pentru consumatori, cât și pentru industrie, de exemplu în ceea ce privește informarea consumatorilor cu privire la diferențierea bunurilor. Aceștia au discutat, de asemenea, despre modalitățile de sensibilizare a consumatorilor cu privire la această chestiune.

O lună mai târziu, la 9 decembrie 2021, Comisia IMCO a votat proiectul de raport de punere în aplicare a Directivei privind siguranța jucăriilor pentru a se asigura că numai jucăriile sigure pot fi vândute pe piața Uniunii.

În februarie 2022, un studiu[7] a examinat impactul influencerilor asupra publicității și a protecției consumatorilor, evidențiind preocupările legate de conținutul înșelător și de promovarea produselor nesigure în industria marketingului prin influenceri, aflată în creștere rapidă. Regulamentul privind serviciile digitale și Regulamentul privind piețele digitale urmăresc creșterea transparenței și reglementarea controlorilor de acces pe platforme online, care sunt esențiali în activitatea influencerilor. Un alt studiu[8] din septembrie 2022 a analizat facilitățile de tip „descoperit de cont” din UE, dezvăluind variații semnificative ale ratei dobânzii între statele membre. Autorii au pledat pentru reglementări mai stricte și mai echitabile, în special în cazurile în care ratele dobânzii sunt cele mai ridicate.

În noiembrie 2022, a fost publicat un studiu care analizează practica din ce în ce mai răspândită de stabilire a unor prețuri personalizate, în care prețurile sunt adaptate consumatorilor individuali pe baza analizei datelor și adesea fără ca aceștia să fie pe deplin conștienți. Această strategie poate maximiza profiturile vânzătorilor exploatând disponibilitatea consumatorilor de a plăti. Acest lucru generează preocupări de ordin etic și o potențială reacție ostilă a consumatorilor din cauza inechității percepute și a impactului asupra transparenței și comparației prețurilor. În prezent, stabilirea unor prețuri personalizate este permisă în temeiul legislației UE, cu excepția cazului în care încalcă legislația împotriva discriminării. Noile directive ale UE, cum ar fi articolul 6 alineatul (1) litera (ea) din Directiva privind drepturile consumatorilor, impun dezvăluirea unor practici de stabilire a unor prețuri personalizate, dar aceasta este considerată insuficientă. Având în vedere opoziția consumatorilor față de acest tip de prețuri, reglementările viitoare ar putea interzice discriminarea în materie de prețuri, ducând astfel la prețuri mai mari decât cele obișnuite. Ele ar putea, de asemenea, să extindă și să clarifice obligațiile de informare și să faciliteze punerea lor în aplicare prin inversarea sarcinii probei în cazurile de suspiciune de stabilire de prețuri personalizate.

Comisia urmează să reevalueze Directiva (UE) 2015/2302 privind pachetele de servicii de călătorie, pe baza informațiilor din Noua agendă privind consumatorii pe 2020 și din raportul pe 2021 privind aplicarea directivei. Această reevaluare urmărește să confirme dacă directiva oferă în mod consecvent o protecție solidă a consumatorilor, inclusiv în timpul insolvenței, și analizează învățămintele desprinse din criza provocată de pandemia de COVID-19, aliniindu-se la Strategia pentru o mobilitate durabilă și inteligentă. Modificările anticipate pot implica simplificarea distincției dintre pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, simplificarea cerințelor de informare, menținând în același timp garanțiile pentru consumatori, și clarificarea normelor, cum ar fi cele privind cupoanele valorice voluntare. Comisia intenționează să propună revizuiri legislative, însoțite de o evaluare a impactului, în ultimul trimestru al anului 2023.

Pentru mai multe informații pe această temă, vă rugăm să consultați site-ul Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor.

 

[1]Printre studiile de cercetare relevante se numără Wiewiórowska A. et al., Contribution to Growth: Legal Aspects of Protecting European Consumers (Contribuție la creștere: Aspecte juridice ale protecției consumatorilor europeni), lucrare publicată pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, de Departamentul tematic pentru politici economice, științifice și privind calitatea vieții, Parlamentul European, Luxemburg, 2019.
[2]Printre studiile de cercetare relevante se numără Wiewiórowska A. et al., Contribution to Growth: Legal Aspects of Protecting European Consumers (Contribuție la creștere: Aspecte juridice ale protecției consumatorilor europeni), lucrare publicată pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, de Departamentul tematic pentru politici economice, științifice și privind calitatea vieții, Parlamentul European, Luxemburg, 2019.
[3]Maciejewski M., Blandin L., Digital Services Act: Opportunities and Challenges for the Digital Single Market and Consumer Protection (Actul legislativ privind serviciile digitale: Oportunități și provocări pentru piața unică digitală și protecția consumatorilor), lucrare publicată pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, de Departamentul tematic pentru politici economice, științifice și privind calitatea vieții, Parlamentul European, Luxemburg, 2020.
[4]Cerulli-Harms, A. et al., Loot boxes in online games and their effect on consumers, in particular young consumers, („Loot boxes” din jocurile online și efectul acestora asupra consumatorilor, în special asupra consumatorilor tineri), lucrare publicată pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, de Departamentul tematic pentru politici economice, științifice și privind calitatea vieții, Parlamentul European, Luxemburg, 2020.
[5]Maciejewski, M. et al., Reimbursement and compensation in case of transport cancellation or delay: rights and their enforcement (Rambursarea și compensarea în caz de anulare sau întârziere a transportului: drepturi și asigurarea respectării lor), lucrare publicată pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, de Departamentul tematic pentru politici economice, științifice și privind calitatea vieții, Parlamentul European, Luxemburg, 2021.
[6]Fourgberg, N et al., Online advertising: the impact of targeted advertising on advertisers, market access and consumer choice (Publicitatea online: impactul publicității direcționate asupra agențiilor de publicitate, accesului pe piață și alegerilor consumatorilor), lucrare publicată pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, de Departamentul tematic pentru politici economice, științifice și privind calitatea vieții, Parlamentul European, Luxemburg, 2021.
[7]Michaelsen, F., Collini, L. et. al., The impact of influencers on advertising and consumer protection in the Single Market (Impactul influențatorilor asupra publicității și a protecției consumatorilor pe piața unică), lucrare publicată pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, de Departamentul tematic pentru politici economice, științifice și privind calitatea vieții, Parlamentul European, Luxemburg, 2022.
[8]Knops, K. et al., Consumer protection in the context of overdraft facilities and overrunning (Protecția consumatorilor în contextul facilităților de tip „descoperit de cont” și depășirii limitei de credit), lucrare publicată pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, de Departamentul tematic pentru politici economice, științifice și privind calitatea vieții, Parlamentul European, Luxemburg, 2022.

Christina Ratcliff / Jordan De Bono / Barbara Martinello