skip to content
 
 
 

Brexit: Euroopan parlamentti hyväksyi Ison-Britannian EU-erosopimuksen

Euroopan parlamentti hyväksyi 29.1.2020 täysistunnossaan Ison-Britannian EU-erosopimuksen. EU-eron myötä helmikuusta alkaa siirtymäaika vuoden 2020 loppuun. Ison-Britannian jättämistä 73 paikasta jaetaan muiden jäsenvaltioiden kesken uudelleen 27 paikkaa. Muutoksen seurauksena myös suomalaismeppien määrä Euroopan parlamentissa nousee 13:sta 14 edustajaan. Uutena suomalaismeppinä parlamenttiin nousee Alviina Alametsä (vihr., Vihreät/EVA).

Euroopan parlamentti hyväksyi 29.1.2020 historiallisessa täysistunnossaan Ison-Britannian EU-erosopimuksen –äänin 621 puolesta, 49 vastaan ja 13 tyhjää. Erosopimuksen voimaantulon edellytyksenä oli parlamentin hyväksyntä. EU-maiden neuvoston sinetöityä eron Iso-Britannia eroaa virallisesti Euroopan unionista, 46 vuoden jäsenyyden jälkeen.

EU-eron myötä helmikuusta alkaa siirtymäaika vuoden 2020 loppuun. Siirtymäajan aikana Iso-Britanniaa sitovat EU:n jäsenyysvelvoitteet, mutta Britannialla ei ole enää äänioikeutta EU-elimissä. Siirtymäkauden aikana Britannia noudattaa siis edelleen EU:n perussopimuksia ja lainsäädäntöä ja pysyy EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa. Henkilöiden, tavaroiden ja palveluiden vapaa liikkuvuus jatkuu EU:n ja Britannian välillä siirtymäkauden päättymiseen saakka. EU:n ja Britannian uusi suhde on neuvoteltava ja saatettava voimaan jokaisella alalla erikseen siirtymäkauden eli vuoden 2020 aikana. Neuvottelut Ison-Britannian ja EU:n uudesta suhteesta alkavat heti erosopimuksen astuttua voimaan. Lue lisää.

Euroopan parlamentti brexitin jälkeen
Euroopan parlamentin paikkamäärä pienenee brexitin myötä 1. helmikuuta alkaen 751:stä 705:een. Brittimeppien viimeinen työpäivä parlamentissa on siis 31.1. Ison-Britannian jättämistä 73 paikasta jaetaan muiden jäsenvaltioiden kesken uudelleen 27 paikkaa; näin tasataan maiden suhteellista edustusta parlamentissa. Nämä 27 paikkaa jakautuvat seuraavasti: Ranska ja Espanja saavat viisi lisäpaikkaa, Italia ja Alankomaat kolme, Irlanti kaksi sekä Ruotsi, Itävalta, Tanska, Suomi, Slovakia, Kroatia, Viro, Puola ja Romania yhden lisäpaikan. Loput 46 paikkaa jätetään tyhjiksi mahdollisten tulevien laajentumisten varalle.

Muutoksen seurauksena myös suomalaismeppien määrä Euroopan parlamentissa nousee 13:sta 14 edustajaan. Uutena suomalaismeppinä parlamenttiin nousee Alviina Alametsä (vihr., Vihreät/EVA). Uudet mepit aloittavat työnsä parlamentissa 1.2., jolloin maanantai 3.2. on käytännössä heidän ensimmäinen työpäivänsä.

Poliittiset ryhmät päättävät uusien jäsenten valiokuntapaikoista. Myös poliittisten ryhmien koot varmistuvat vasta, kun kaikki uudet  mepit ovat ottaneet paikkansa vastaan ja vahvistaneet mihin ryhmään kuuluvat.

Lisätietoa: Euroopan parlamentti ja brexit

Muuta tausta-aineistoa:
- Euroopan parlamentin ja Ison-Britannian suhteet 1950-luvulta vuoteen 2020: Video
- EP:n tutkimuspalveluiden muistio: “The revised Brexit deal: What has changed and next steps?”
- Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen Brexit-sivut