skip to content
 
 
 

Eurooppa-päivää 9.5. vietettiin verkossa!

"Eurooppaa ei rakenneta hetkessä eikä millään kokonaisratkaisulla. Siihen tarvitaan käytännön toimenpiteitä, joilla luodaan ensin aito yhteisvastuullisuus" - näin lausui Ranskan ulkoministeri Robert Schuman 9. toukokuuta 1950 eurooppalaisen taloudellisen ja poliittisen yhteistyön syntysanoja. 70 vuotta myöhemmin päivää juhlistettiin jälleen koko Euroopan unionin alueella Eurooppa-päivänä, poikkeusoloista johtuen tänä vuonna lähinnä verkossa.

 

70 vuotta sitten, 9. toukokuuta 1950, Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitteli ehdotuksensa yhtenäisen Euroopan luomisesta. Sen tavoitteena oli rauhanomaisten suhteiden edistäminen ja ylläpitäminen sodan raunioittamassa maanosassa. Tätä ehdotusta, joka tunnetaan nimellä Schumanin julistus, pidetään Euroopan unionin perustamisen ensimmäisenä askeleena. 9.5. alettiin sittemmin viettää Euroopan unionin kansoja ja kansalaisia yhdistävien juhlallisuuksien Eurooppa-päivänä.

Poikkeusoloista johtuen Eurooppa-päivää juhlistettiin tänä vuonna lähinnä verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Parlamentti juhlisti päivää Brysselissä avaamalla ovensa virtuaalikierrokselle sekä Schumanin julistuksen 70-vuotispäivän Europeana-virtuaalinäyttelyllä. Tänä vuonna Eurooppa-päivänä muistettiin erityisesti kaikkia heitä, jotka ovat kevään aikana ponnistelleet covid-19-pandemian rajoittamiseksi ja sen vaikutusten lieventämiseksi. Päivän ohjelmassa oli mm. Facebook-livelähetyksiä ja Eurooppa-päivän soittolista. Pariisissa järjestettiin etäkonsertti Music Europe Day, johon osallistui 30 artistia 30 eri maasta, myös Suomesta. Eurooppa-päivän vietosta lisää täällä.  

Suomessa Eurooppa-päivän etätapahtumia järjestivät muun muassa Eurooppalainen Suomi, Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, ulkoministeriön Eurooppatiedotus ja Eurooppanuoret. Parlamentin arkistojen kätköistä nostettiin esille Suomen 25-vuotisen EU-jäsenyyden kohokohtia ja entiset suomalaismepit kertoivat kokemuksistaan parlamentissa. Euroopan Suunta-podcasteissa nykyiset mepit keskustelivat poikkeuksellisesta keväästä ja tulevaisuudennäkymistä. Eurooppa-päivän ja viikon antia löytyy facebook-tapahtumasta ja järjestäjien sosiaalisen median kanavilta aihetunnisteella #Eurooppapäivä.