skip to content
 
 
 

EU-toimielinten työ koronaviruspandemian aikana

EU:n toimielimet jatkavat toimintaansa poikkeusoloissa ja mukauttavat sitä tilanteen vaatimalla tavalla. Euroopan komissio koordinoi yhteisiä toimia koronavirusepidemian torjumiseksi ja tarjoaa tietoa viruksen leviämisestä ja tehokkaista toimista sen hillitsemiseksi. Komissaarit kokoontuvat etäyhteyksin. EU:n neuvoston viralliset ministerikokoukset on peruttu huhtikuun loppupuolelle asti, mutta työt jatkuvat, osin epävirallisesti. Neuvoston puheenjohtajamaa Kroatia järjestää kokouksensa nyt puhelinkokouksina. Euroopan parlamentti jatkaa työtään, ja jäsenillä on mahdollisuus osallistua täysistuntoihin ja valiokuntien kokouksiin samoin kuin äänestää etäyhteydellä.

Parlamentti jatkaa työskentelyään poikkeusoloissa. Koronapandemian varotoimena valtaosa parlamentin lähiviikkojen virallisista kokouksista on peruttu tai siirretty. Parlamentin jäsenillä on mahdollisuus osallistua pidettäviin täysistuntoihin ja valiokuntien kokouksiin videoyhteydellä sekä äänestää etänä. Kaikki kokoukset lähetetään verkkolähetyksinä. Väliaikainen poikkeusjärjestely jatkuu näillä näkymin 31.7. asti.  

Parlamentin varotoimenpiteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi eivät vaikuta lainsäädännöllisiä painopisteitä koskevaan työhön. Parlamentin keskeisiä toimintoja on vähennetty mutta samalla varmistetaan, että instituution lainsäädäntö-, budjetti- ja valvontatyö voivat jatkua.

Parlamentti on päivittänyt vuosikalenteriaan lisäten siihen päiviä, jolloin parlamentin hallintoelimet, valiokunnat ja poliittiset ryhmät voivat järjestää etäkokouksia. Strasbourgin täysistuntoviikot on peruttu jo kesä- ja heinäkuulta. 

Parlamentti jatkaa myös muiden toimintojensa rajoittamista osana koronavirukseen varautumista. Valtuuskuntamatkat ja valiokuntien asiantuntijakuulemiset on toistaiseksi peruttu. Muiden kuin parlamentin jäsenten, henkilökunnan ja median edustajien pääsy parlamentin tiloihin on rajoitettu. Myös kaikki yleisötilaisuudet kaikissa parlamentin toimipaikoissa on peruttu tällä erää 31. toukokuuta saakka. Varotoimenpiteillä pyritään suojelemaan parlamentin jäsenten ja henkilöstön terveyttä. Valtaosa parlamentin jäsenistä, virkamiehistä ja muusta henkilökunnasta työskentelee etänä.

Kattavat tiedot poikkeusjärjestelyistä on koottu valtioneuvoston kanslian verkkosivulle.