DA    DE    EL    EN    ES    FI    FR    IT    NL    PT    SV   
 
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
EN  FR
στις 15 Ιουνίου 2001
 
Ομιλία της κ. Nicole FONTAINE, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Γκέτεμποργκ,
 
Κύριε Προεδρεύοντα του Συμβουλίου,
Κυρία και Κύριοι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων,
Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής,
Κύριε Ύπατε Εκπρόσωπε της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας,
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,


Κύριε Πρωθυπουργέ, τρεις είναι οι προτεραιότητες που είχατε θέσει για τη σουηδική προεδρία της Ένωσης: η διεύρυνση, η απασχόληση και το περιβάλλον. Στους τομείς αυτούς επιτελέσθηκε σημαντική πρόοδος χάρη στην παρώθησή σας. Δεν έχω παρά να αναφέρω ως παράδειγμα το σημαντικό βήμα που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο προς την κατεύθυνση της κοινωνικής Ευρώπης. Ήταν απαραίτητο και ευκταίο να αντιδράσει η Ένωσή μας στις απότομες αναδιαρθρώσεις και παύσεις λειτουργίας επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται χωρίς σοβαρή ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ταχύτερο δυνατό τη συμφωνία αυτή που επήλθε στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Επιδιώξατε επίσης να προωθήσετε τη διαφάνεια και να βελτιώσετε τις σχέσεις μεταξύ των τριών θεσμικών μας οργάνων: του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου. Είμαι μάρτυρας των αδιάκοπων προσπαθειών που καταβάλατε προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ό,τι αφορά πιο άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόσφατη συγκρότηση ομάδας εργασίας μεταξύ των δύο θεσμικών μας οργάνων έχει ήδη οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, το πολύπλοκο και ευαίσθητο ζήτημα της πρόσβασης στα έγγραφα διευθετήθηκε κατά τρόπο θετικό, πράγμα που δεν ήταν δεδομένο, και τούτο χάρη στην έγκριση του κανονισμού που ετέθη σε ισχύ μόλις στις 3 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στις προσπάθειες της προεδρίας σας. Η κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών της Ένωσης στην ενημέρωση έχει υποδειγματική αξία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Για να περάσουμε πλέον από τη διατύπωση αρχών στην πρακτική εφαρμογή, το Κοινοβούλιο θα επιδείξει πνεύμα πλήρους συνεργασίας, και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας αναμένει από την πλευρά του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Κατά την έναρξη του Συμβουλίου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεταπτώσεις που χαρακτηρίζουν το δημοκρατικό βίο και οι οποίες μας θέτουν απροσδόκητα ενώπιον της πραγματικότητας του αρνητικού αποτελέσματος που είχε το ιρλανδικό δημοψήφισμα, των αιτίων και των συνεπειών του.

Όλοι συμμεριζόμαστε την απογοήτευσή σας, Κύριε AHERN, αλλά όπως συνήθιζε να λέει σε παρόμοιες περιστάσεις ο Jean MONNET: "Η Ευρώπη θα είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα των λύσεων που θα δοθούν στις κρίσεις τις οποίες θα διέλθει".

Παρόλο που η Συνθήκη της Νίκαιας προκάλεσε ορισμένες δυσαρέσκειες, ή και απογοητεύσεις ακόμη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση των δύο συναδέλφων μας, των βουλευτών MENDEZ DE VIGO και SEGURO. Χωρίς να αποσιωπήσει για ευνόητους λόγους τις διαπιστωθείσες αδυναμίες, η Συνέλευσή μας θέλησε να εισχωρήσει στην ουσία του θέματος: η κύρωση της Συνθήκης είναι απαραίτητη ώστε να δοθεί το οριστικό πράσινο φως για τη διεύρυνση, και θα πρέπει σύντομα και αποφασιστικά να στρέψουμε τα βλέμματά μας προς το μέλλον.

Εκτιμώ το γεγονός ότι τα τρία θεσμικά μας όργανα ανέλαβαν αμέσως την πρωτοβουλία να καθησυχάσουν τις υποψήφιες χώρες: το αρνητικό αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μεταβάλει ή να επιβραδύνει τη συνέχιση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι και το πλέον επιτακτικό μήνυμα στην παρούσα φάση. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να ενδυναμωθεί στο Γκέτεμποργκ. Στο θέμα αυτό, αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποστείλει σαφές μήνυμα και να αναλάβει τη δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα πρώτα νέα μέλη να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2004.

Σε ό,τι αφορά τις λύσεις, θεωρώ ότι υπάρχουν τρεις απαιτήσεις που επιβάλλεται να ικανοποιηθούν:
  • Πρώτον, οι ενδεχόμενες διασαφηνίσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ιρλανδίας στην ευρωπαϊκή δύναμη επέμβασης, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να διαλύσουν τις πραγματικές ή αβάσιμες ανησυχίες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα που γνωρίζουμε, δεν πρέπει να ωθήσουν την Ένωση σε ένα φαύλο κύκλο διευθετήσεων, ή και ρητρών εξαίρεσης, οι οποίες θα αλλοίωναν την ουσία της Συνθήκης και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Νίκαια. Πιστεύω, και χαίρομαι γι' αυτό, ότι αυτή είναι και η δική σας πρόθεση, Κύριε Πρωθυπουργέ.
  • Δεύτερον, θα πρέπει να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας για συνέχιση της διαδικασίας κύρωσης σε όλα τα κράτη.
  • Τέλος, το προειδοποιητικό αυτό μήνυμα, το οποίο αποστέλλει μια χώρα που πάντοτε επέδειξε φιλοευρωπαϊκό πνεύμα, θα πρέπει να το ακούσουμε, παρόλο που το υψηλό ποσοστό αποχής δυσχεραίνει την ορθή αποτίμηση του αποτελέσματος.
Το δημοψήφισμα αυτό μάς επιβάλλει κατά τρόπο επιτακτικό να δώσουμε νέα πνοή στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, φέρνοντάς την πιο κοντά στους πολίτες και στους φορείς που τους αφουγκράζονται και συμβάλλουν στη συνειδητοποίησή τους, όπως οι οργανισμοί τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι διάφορες ενώσεις και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με δυο λόγια η κοινωνία των πολιτών, ειδάλλως θα διευρυνθεί αναπόδραστα το χάσμα που διαπιστώνουμε και θα επαναληφθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τη διαπίστωση αυτή.

Έχοντας υπόψη την καταληκτική ημερομηνία του 2004 που όρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, και την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να επισπεύσει μεταθέτοντάς την για το δεύτερο εξάμηνο του 2003, έτσι ώστε η νέα Συνθήκη να εγκριθεί τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και οι ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004 να δώσουν μια δημοκρατική ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η υπέρμετρα διακυβερνητική μέθοδος που κυριάρχησε κατά την προετοιμασία των προηγούμενων συνθηκών, και ιδιαίτερα της Συνθήκης της Νίκαιας, είναι πλέον παρωχημένη.

Γι' αυτό το λόγο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμμένει για μία ακόμη φορά στο αίτημα που έχει διατυπώσει, προκειμένου η διαδικασία που θα αποφασισθεί στο Laken να εμπνέεται από τον τύπο της ανοιχτής Συνέλευσης που εσείς οι ίδιοι επιλέξατε για την εκπόνηση και υποβολή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το όργανο αυτό, το οποίο συνδυάζει κατά τον ορθότερο τρόπο τη συμμετοχή των κρατών και των κοινοβουλίων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τη συμμετοχή της Επιτροπής, απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει σωστά, χωρίς να θέτει υπό αμφισβήτηση τη δική σας τελική ευθύνη για το αποτέλεσμα.

Στο ίδιο πνεύμα, θα προσέθετα ότι η κύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας δεν θα είναι αρκετή για την επιτυχία της διεύρυνσης. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνο η προσαρμογή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αλλά και η προετοιμασία των συνειδήσεων.

Κι όμως, ύστερα από μία πρώτη περίοδο αυθόρμητης συλλογικής συναίνεσης, αυτό το οποίο διαπιστώνει κανείς είναι η αύξηση των διάχυτων φόβων, ή και των εθνικών αναδιπλώσεων, σε όλα τα κράτη μας. Πρέπει από τώρα κιόλας να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσον αφορά τη γεωπολιτική σημασία της πλήρους ενοποίησης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλων των χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου που το επιθυμούν και έχουν τη σχετική δυνατότητα. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, ιδίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Βαλκάνια, η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καταδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι ακόμη η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό που θα πρέπει κυρίως να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας είναι ότι η διεύρυνση θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της "Γηραιάς Ευρώπης".

Υπό το ίδιο πάντα πνεύμα, είχα επισημάνει στη Στοκχόλμη την ανάγκη να ενδυναμωθεί η προετοιμασία για τη μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα όλων των πολιτών της ζώνης του ευρώ και όχι μόνον των βασικών οικονομικών παραγόντων, τραπεζών ή μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν ήδη προετοιμαστεί από καιρό γι' αυτή την προοπτική.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη μέλη μας, διερωτώμαι: η επικοινωνιακή τακτική που τέθηκε σε εφαρμογή απέναντι στο ευρύ κοινό και οι εξαιρετικά δύσκαμπτες ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί για τη σημαδιακή εκείνη ημέρα, είναι άραγε τα κατάλληλα μέσα για την επίλυση του όγκου των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων τα οποία θα αντιμετωπίσουν κατά τις πρώτες δύσκολες μέρες του Ιανουαρίου οι μικρέμποροι και οι πελάτες τους, τόσο στα χωριά όσο και τις συνοικίες των πόλεων;

Μια αποτυχία αυτής της ιστορικής μετάβασης θα ήταν ολέθρια για την ευρωπαϊκή ιδέα σε μια τόσο ευαίσθητη φάση. Θα έπληττε τους πολιτικούς ιθύνοντες, αφού η λαϊκή δυσαρέσκεια θα είχε τη φυσική τάση να στραφεί εναντίον τους. Έχω την πεποίθηση ότι είστε απολύτως αποφασισμένοι να υπερνικήσουμε τα πρακτικά και ψυχολογικά εμπόδια που απομένουν.

Επιτρέψτε μου να σας πω, με την ευκαιρία αυτή, πόσο με λυπεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε και πάλι την πρότασή μας να διανεμηθούν στους καταναλωτές, λίγες ημέρες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, χαρτονομίσματα ευρώ μικρής ονομαστικής αξίας. Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένη ότι ΅ια τέτοια μικρή χαλάρωση θα μπορούσε να διευκολύνει αυτό το άλμα προς το άγνωστο που είναι για τους συμπολίτες μας η μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα.

Πέρα από τη μετάβαση αυτή, που παραμένει δύσκολη επειδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα φέρει ριζικές αλλαγές στην απτή καθημερινή ζωή 300 σχεδόν εκατομμυρίων Ευρωπαίων κάθε ηλικίας, κάθε κοινωνικού περίγυρου, κάθε πολιτιστικού επιπέδου, η "ζώνη του ευρώ" παίρνει οριστικά σάρκα και οστά. Επείγει συνεπώς να δώσουμε μια νέα διάσταση στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Το Κοινοβούλιο εκφράζει ικανοποίηση που το Συμβούλιο συζητά το θέμα για να εγκρίνει γενικές κατευθύνσεις που θα εξασφαλίζουν μια αποτελεσματική και πραγματική σύγκλιση της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών μελών που βρίσκονται εντός του ευρώ. Γι' αυτόν το λόγο το Κοινοβούλιο ζητά, απ' όσους από εσάς έχουν κάνει αυτή την επιλογή, να εμβαθύνουν τη συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία ενός "πολιτικού μηχανισμού" για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Για να αλλάξουμε θέμα, χθες δεχθήκατε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπους. Κύριε Πρόεδρε, η πρωτοβουλία σας με χαροποιεί. Οι δεσμοί φιλίας μας με τις ΗΠΑ, που επιβεβαιώθηκαν στην πορεία της ιστορίας, καθώς και το καλώς εννοούμενο συμφέρον μας για τη σύσφιγξη της στενής συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς, δικαιολογούν μια τέτοια συνάντηση.

Φαίνεται ότι στη συνάντηση αυτή σημειώθηκε κάποια αξιόλογη πρόοδος, αλλά οι γνωστές διαφορές παραμένουν.

Είναι σημαντικό Αμερικανοί και Ευρωπαίοι να δράσουν από κοινού για την καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών, με πρώτο το Aids, το οποίο θερίζει, ιδίως στην Αφρική, και συνιστά πρόκληση για την ανθρώπινη συνείδηση. Θα πρέπει να δοθεί ελπίδα στους πληθυσμούς που δοκιμάζονται από την αρρώστια αυτή, και τα μέτρα που εγκρίθηκαν χθες εκτιμώ ότι πράγματι χαρίζουν την ελπίδα.

Είναι γεγονός ότι, εδώ και καιρό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί για την άνοδο ορισμένων εντάσεων και αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε με τους αμερικανούς φίλους μας με ευγένεια όσο και ειλικρίνεια.

Έτσι, πέρα από τις πατροπαράδοτες εμπορικές διαφορές, θίγεται ολοένα περισσότερο ένα πρόβλημα που άπτεται αξιών οι οποίες έχουν πλέον καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Χθες δεν αναφερθήκατε στο θέμα αυτό, αλλά για ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων, όλων των χωρών και όλων των πολιτικών τάσεων, γίνεται ολοένα πιο αμφισβητήσιμο το γεγονός ότι μια δημοκρατία τόσο προηγμένη όσο των ΗΠΑ δεν κάνει το θαρραλέο βήμα της κατάργησης της θανατικής ποινής, έστω κι αν γνωρίζουμε πόσο δύσκολο θα είναι να πεισθεί γι' αυτό η αμερικανική κοινωνία, αν ληφθούν υπόψη οι παραδόσεις της και ο αποτρόπαιος χαρακτήρας των σχετικών εγκλημάτων.

Αλλά η διεθνής αποτροπή της φονικής βίας που λυμαίνεται ολόκληρες περιοχές του πλανήτη θα ήταν περισσότερο αξιόπιστη και ισχυρή αν ο σεβασμός της ζωής γινόταν, σε όλες τις μεγάλες δημοκρατίες, αρχή ιερή και απαραβίαστη.

Έχει ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να φιλοξενήσει, στις 22 Ιουνίου, την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής. Πολλοί πρόεδροι εθνικών κοινοβουλίων, απ' όλες τις ηπείρους, έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι θα συμμετάσχουν. Πρόκειται για ένδειξη μιας συνειδητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα.

Μια άλλη δυσκολία αφορά τον κίνδυνο κατάχρησης, για λόγους αθέμιτου εμπορικού ανταγωνισμού, του δικτύου παρακολούθησης Echelon. Η πρόσφατη άρνηση ορισμένων αμερικανών υπευθύνων να δεχθούν μια αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου δεν μπορεί να αποτελέσει ικανοποιητική απάντηση στην εύλογη ανησυχία των Ευρωπαίων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί επίσης για την αμερικανική στρατηγική σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι ευρωπαίοι εταίροι να είναι ενωμένοι και οι ΗΠΑ να συνεννοηθούν μαζί τους προτού δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την παγκόσμια ισορροπία. Η σύνοδος κορυφής του Νάτο την περασμένη Τετάρτη έδωσε, βέβαια, τη δυνατότητα να προχωρήσει η συνεννόηση, αλλά κατέδειξε επίσης την απουσία κοινής προσέγγισης των Δεκαπέντε.

Αλλά το ζήτημα που σήμερα οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πρωταρχικό είναι η προστασία του πλανήτη. Η αρχική θέση του Προέδρου Μπους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κύρωση της συμφωνίας του Κυότο προκάλεσε έντονη αποδοκιμασία, αν όχι αγανάκτηση, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Από τη χθεσινή σας συνάντηση δεν φαίνεται να υπήρξε εξέλιξη στη στάση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος παραμένει αμετακίνητος στη θέση της απόρριψης του πρωτοκόλλου του Κυότο και αμφιβάλλω αν η συνεργασία στον τομέα της έρευνας θα μπορέσει να επηρεάσει ουσιαστικά την αμερικανική αδιαλλαξία.

Θα ήταν πράγματι αδύνατον να γίνει αποδεκτό το να μπορεί ένα κράτος, επικαλούμενο τα οικονομικά του συμφέροντα της στιγμής και περιφρονώντας τη διαφύλαξη του μέλλοντος που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, να απονείμει μονομερώς στον εαυτό του το δικαίωμα να συνεχίσει να ρυπαίνει όσο κανένα άλλο κάτι που αποτελεί το πρώτιστο, ζωτικό, εύθραυστο και κοινό κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας: τη Γη και την ατμόσφαιρά της.

Θα πρέπει λοιπόν αυτή ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής πίεση να συνεχισθεί, για τον πρόσθετο λόγο ότι θελήσατε, κύριε Πρόεδρε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ να επιβεβαιώσει τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης, οι τρεις διαστάσεις της οποίας -οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική- είναι αλληλένδετες.

Η αύξηση του οικονομικού πλούτου από τον οποίο εξαρτάται η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, αλλά χωρίς να συνθλιβεί ο άνθρωπος ούτε να υποβαθμιστεί το περιβάλλον που θα κληρονομήσουν οι μελλοντικές γενιές, πρέπει να θεωρηθεί ηθική επιταγή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και, πρώτα απ' όλα, από τις εκβιομηχανισμένες χώρες.

Απομένει ωστόσο κι εδώ να προχωρήσουμε στα έργα, ώστε να αποκτήσει η ΕΕ μια συνεπή δράση στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας προοπτικής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σας προτείνει να θέσετε συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία ενός συμβουλίου αειφόρου ανάπτυξης στο οποίο θα μπορούσε να ανατεθεί ο συντονισμός των ενδεικνυόμενων πρωτοβουλιών.

Αφού υποδέχεσθε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η επίσκεψή του -όπως και η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη Στοκχόλμη- να θέτει το ζήτημα της θέσης και της ακτινοβολίας της Ένωσης στη διεθνή σκηνή, επιτρέψτε στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να σας απευθύνει έκκληση προκειμένου η Ευρώπη να αξιοποιήσει αποφασιστικότερα τις εξαιρετικές ευκαιρίες που της προσφέρονται, χάρη στο τέλος του ψυχρού πολέμου, για την ενίσχυση της συνεργασίας της με τις άλλες ηπείρους του πλανήτη, όπου την Ευρώπη όχι μόνο τη ζηλεύουν, αλλά επίσης την προσμένουν και, πιστεύω, την αγαπούν σε πολύ μεγάλο βαθμό για όλα όσα αντιπροσωπεύει.

Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτίει φόρο τιμής -και εγώ προσωπικά προσθέτω τον θαυμασμό μου- στο ακαταπόνητο έργο που επιτελούν ο κ. Javier SOLANA και οι ευρωπαίοι Επίτροποι, μη φειδόμενοι προσπαθειών παντού όπου προβάλλουν απειλητικά εστίες πολέμου. Για μια ακόμη φορά, η βαλκανική πυριτιδαποθήκη μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί. Εύχομαι το σχέδιο ειρήνης του Προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να βγάλει τη χώρα αυτή από το σημερινό αδιέξοδο και έχω εμπιστοσύνη ότι οι εκπρόσωποί μας θα συμβάλουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του. Το ίδιο ισχύει για τη Μέση Ανατολή, όπου η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στις πρωτοβουλίες των εκπροσώπων της και στην ολοένα μεγαλύτερη επίγνωση των αντιμαχομένων για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ όσον αφορά την αναζήτηση λύσης στην τραγική αυτή κατάσταση. Σύμφωνα με την έκθεση MITCHELL, έχει φτάσει η στιγμή για μια κοινή αποστολή της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η αποστολή αυτή, κατά την άποψή μου, εντάσσεται στη λογική της χθεσινής δήλωσης ΕΕ-ΗΠΑ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποφάσισαν να ενεργήσουν από κοινού, στη Μέση Ανατολή όπως και στα Βαλκάνια, επιχειρώντας να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τη βία και να επαναλάβουν τον πολιτικό διάλογο.

Από τότε που μου ανατέθηκε η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα παντού την ευκαιρία να συναισθανθώ πόσο ισχυρές και αυξανόμενες είναι οι προσδοκίες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα πρέπει όμως τα πολιτικά, τεχνικά και διοικητικά μέσα να αρθούν στο ύψος αυτών των προσδοκιών καθώς και των φιλοδοξιών μας, ώστε η Ευρώπη να καταλάβει πλήρως τη θέση της στον νέο κόσμο που προέκυψε από το τέλος του ψυχρού πολέμου και ο νέος αυτός κόσμος να μην είναι μονοπολικός.

Οφείλω ωστόσο να επιστήσω την προσοχή σας σε ορισμένες δυσκαμψίες και βραδυπορίες, ή ακόμη αμφισημίες, που εκδηλώνονται κατά την προετοιμασία, εφαρμογή και παρακολούθηση των συναφθεισών ή σχεδιαζόμενων συμφωνιών μας με τρίτες χώρες, καθώς και στη συνακόλουθη σχετική απογοήτευση.

Έχοντας συναισθανθεί αυτή την απογοήτευση στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Υποσαχαρική Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στο Μαγκρέμπ, πιστεύω ότι θα άξιζε να αποτελέσει, στο προσεχές μέλλον, αντικείμενο ενός συνολικού προβληματισμού εκ μέρους των θεσμικών οργάνων μας.

Σας ευχαριστώ και είμαι στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε σχόλιο εκ μέρους σας, μέσα στα χρονικά περιθώρια που μπορεί να μας αφήσει αυτός ο διάλογος.

 
© European ParliamentResponsible Website : Helene Lanvert