DA    DE    EL    ES    FI    IT    NL    PT    SV   
 
Euroopan parlamentin puhemies
EN  FR Puhe
Santa Maria de Feirassa, 19. kesäkuuta 2000
 
Euroopan parlamentin puhemies Nicole Fontainen Puhe

Euroopan parlamentin puhemiehen Nicole Fontainen puhe, Eurooppa-neuvoston kokous
 
Arvoisa neuvoston puheenjohtaja
Arvoisat valtionpäämiehet ja hallitusten päämiehet
Arvoisa komission puheenjohtaja


Haluaisin aluksi lyhyesti mutta vilpittömästi kiittää ja onnitella Portugalin pääministeriä ja ulkoministeriä siitä asiantuntemuksesta ja päättäväisyydestä, jota he ovat puheenjohtajakauden aikana osoittaneet tässä Euroopan integraation kannalta tärkeässä kehitysvaiheessa.

Haluaisin erityisesti korostaa sitä, että olette jatkuvasti osoittaneet mielenkiintoa neuvoston ja parlamentin välisten suhteiden laatuun.

Tämän puheenjohtajakauden tuloksista kiinnittäisin huomiota erityisesti seuraaviin seikkoihin:

- Lissabonissa järjestetyssä huippukokouksessa keskityttiin sosiaaliseen ulottuvuuteen, jonka haluamme sisällyttää Euroopan integraatioon nykyisessä suotuisassa tilanteessa, jonka talouskasvu ja viestintätekniikan synnyttämän uuden talouden tarjoamat mahdollisuudet ovat luoneet. Huippukokouksessa määritellyt selkeät suuntaviivat merkitsivät ratkaisevaa alkusysäystä, ja voimme olla varmoja siitä, että Ranska pyrkii seuraavan puheenjohtajakauden aikana konkretisoimaan näitä suuntaviivoja.

- Sovittelukokousten tulokset ovat osoittaneet yhteispäätösmenettelyn enimmäkseen myönteiseksi. Toivon, että tämä menettely voidaan tulevien uudistusten yhteydessä ulottaa kaikkiin säädöksiin, joiden hyväksymiseen vaaditaan määräenemmistöä neuvostossa, kuten Euroopan parlamentti on toivonut. Tämä ei kuitenkaan saa vähentää parlamentin lainsäätäjän roolia. Haluan myös tuoda esiin, että tänään käsiteltävä "säädöksen" määritelmä ei ole parlamentin kannalta hyväksyttävä. Odotammekin uusia ehdotuksia asiasta.

- Hallitustenväliselle konferenssille on annettu alkusysäys. Olisimme toivoneet, että puheenjohtajan raportissa olisi annettu enemmän sijaa esityslistan laajentamiselle. Parlamentille tässä vaiheessa suotuun mahdollisuuteen osallistua prosessiin on yleisesti ottaen suhtauduttava myönteisesti, vaikka parantamisen varaakin on.

Nämä uudet käytännöt ovat hyväksi unionin toimielinten väliselle yhteistyölle, jonka toivon lujittuvan entisestäänkin. Tässä hengessä olemme työskennelleet komission kanssa sen nimityksestä lähtien. Tiedän, että jotkut Eurooppa-neuvoston jäsenet ovat tunteneet suurta mielenkiintoa niitä neuvotteluja kohtaan, joiden tarkoituksena on ollut sopia uusista suhteistamme virallisesti.

Minulla on ilo kertoa, että olemme jokin aika sitten sopineet puitesopimuksesta, jonka kaksi tärkeintä tavoitetta on

1) antaa parlamentille tarvittavat välineet sille perussopimuksissa määrättyjen valvontatehtävien suorittamiseksi

2) säilyttää komissiolle perussopimuksissa määrätty toimivalta ja riippumattomuus.

Puheenjohtaja Prodi on ymmärtääkseni kanssani samaa mieltä siitä, että sopimus on tasapuolinen ja antaa molemmille toimielimille mahdollisuuden käyttää oikeuksiaan keskinäisen luottamuksen ja yhteistyön hengessä. Parlamentti ja komissio muodostavat parivaljakon, jolla on olennainen merkitys toimielinten tehokkaalle toiminnalle ja Euroopan unionin tulevalle kehitykselle.

Euroopan parlamentin sisäisestä toiminnasta puheen ollen luotan, että Eurooppa-neuvoston jäsenet antavat arvon sille, että Euroopan parlamentin jäsenten ohjesäännön hyväksymisessä on edistytty viime aikoina. Parlamentin neuvoston kanssa perustama ad hoc -työryhmä seuraa säännöllisesti tätä kehitystä. Portugali on puheenjohtajakaudellaan pitänyt huolta siitä, että ryhmän työ on jatkunut taukoamatta.

Ensinnäkin parlamentin puhemiehistö on hyväksynyt toimenpiteitä, jotka takaavat parlamentin jäsenten sihteeristökorvauksen käytön ehdottoman avoimuuden.

Toiseksi riippumaton korkean tason asiantuntijaryhmä on laatinut käyttöömme erittäin perusteellisen selvityksen, jossa ehdotettuihin ratkaisuihin parlamentti ei ole vielä lopullisesti ottanut kantaa. Näiden ehdotusten tavoitteena on kuitenkin selvästi ollut avoimuus, selkeys, tasapuolisuus ja edustajantoimen arvokkuus, kuten olimme toivoneetkin.

Jotkut neuvoston jäsenet ovat ymmärtääkseni jo epävirallisesti antaneet ymmärtää suhtautuvansa positiivisesti näihin ehdotuksiin. Haluaisin jälleen kerran korostaa, että asian käsittely olisi saatettava loppuun mahdollisimman pikaisesti. Meillä on nyt kaikki mahdollisuudet edetä nopeasti, ja toivonkin, että pääsemme mahdollisimman pian vaadittuun yhteisymmärrykseen neuvoston kanssa.

Avoimuudesta puheen ollen haluan vielä korostaa eurooppalaisten puolueiden konkreettisen tunnustamisen tärkeyttä. Nyt kun puolueet on tunnustettu Amsterdamin sopimuksessa, on aika selkeyttää niiden asemaa siten, että niillä olisi oikeus itsenäiseen rahoitukseen. On erittäin myönteistä, että komissio on ilmoittanut olevansa valmis käyttämään aloiteoikeuttaan ja tekemään 191 artiklan muuttamista koskevan ehdotuksen.

Euroopan parlamentti hyväksyi viime huhtikuun 13. päivänä selkeät hallitustenvälistä konferenssia koskevat tavoitteet ja vahvisti ne uudelleen 15. kesäkuuta 2000.

Erityisesti kolme tavoitetta sai erittäin laajan kannatuksen parlamentissa:

- Parlamentti toivoo, että määräenemmistöstä tulee pääsääntö ja yksimielisyydestä poikkeus neuvostossa. Vaikka neuvoston jäsenet tuntuvatkin nyt olevan sitä mieltä, että läheisempään yhteistyöhön liittyvien menettelyjen joustavuutta olisi lisättävä, näin ei ratkaistaisi toimielinten päätöksentekokykyyn liittyviä ongelmia kaikissa niissä asioissa, jotka liittyvät erimerkiksi sisämarkkinoihin, eikä näin myöskään saa pyrkiä kätkemään neuvoston päätöksentekosääntöjen muuttamista koskevien tulosten riittämättömyyttä. Euroopan parlamentti seuraa asiaa valppaasti, ja voin kertoa, että se pitää valmisteluryhmän varovaisuutta valitettavana.

- Parlamentin toinen ensisijainen tavoite koskee perusoikeuskirjan luonnetta. Peruskirjan valmistelukunta, jonka puheenjohtajana toimi Roman Herzog aivan näihin aikoihin asti, on tehnyt hyvää työtä, johon myös parlamentti on osallistunut aktiivisesti. Iñigo Méndez de Vigo kertoo meille tuokion kuluttua ryhmän toiminnasta. Peruskirjan sisällyttäminen perussopimuksiin on mielestämme ehdottoman välttämätöntä. Useimmat jäsenvaltioiden parlamentit ilmaisivat COSAC:in viimeisimmässä kokouksessa olevansa asiasta samaa mieltä. Peruskirja saisi näin oikeudellista merkitystä, ja toisaalta Euroopan unioni, joka on ennennäkemättömän merkittävän laajentumisen edessä, vahvistaisi, että se on ennen kaikkea yhteisille arvoille perustuva yhteisö. Olen vakuuttunut myös siitä, että tämä menettelytapa antaisi Euroopan integraatiolle uutta innoitusta ja toivoa ja olisi sen hengen mukaista. Euroopan kansalaisuus on nyt tosiasia. Se merkitsee sitä, että jokaisella kansalaisella on oikeuksia ja että jokainen kansalainen tuntee jakavansa yhteisen kohtalon ja tuntee osallistuvansa eurooppalaisen yhteiskuntamallin luomiseen.

- Kolmas parlamentissa laajaa kannatusta saanut tavoite on viime päivinä ollut erittäin ajankohtainen. Kyseessä on näkemys, jonka mukaisesti Euroopan unionille tulisi laatia perustuslaki ja perussopimuksia tulisi muokata ja yksinkertaistaa tämän tavoitteen mukaisesti. Tässä asiassa olisi mahdollista toimia välittömästi: osoituksena tästä viittaisin Firenzen Eurooppa-instituutin jokin aika sitten komission pyynnöstä esittämiin ehdotuksiin. Näiden ehdotusten mukaisesti nykyisiä perussopimuksia voitaisiin yksinkertaistaa muuttamatta toimielinten välistä tasapainoa ja tällaisella yksinkertaistamisella voitaisiin tehokkaasti edistää perustuslain laatimiseen tähtäävää kehitystä.

Lopuksi haluan vielä korostaa, että parlamentti pitää erittäin tärkeänä perustamissopimuksen perusoikeuksien kunnioittamista koskevan 7 artiklan tarkistamista. Olemme tietoisia asiaa koskevista ehdotuksista. Parlamentti ei vielä ole ilmaissut kantaansa asiasta, mutta se on tässä vaiheessa tyytyväinen siitä, että tästä unionin toiminnan kannalta olennaisesta ongelmasta keskustellaan vakavasti. Parlamentin 15. kesäkuuta hyväksymän päätöslauselman 8 kohdassa todetaan seuraavasti: "pyytää neuvoston puheenjohtajavaltiota arvioimaan 14 jäsenvaltion ja Itävallan suhteita ja kehittämään kaikkien asianomaisten EU:n tahojen kanssa sellaisen menettelyn, joka johtaa hyväksyttävään tulokseen".

Päätöksenteon tehostaminen ja lukkiutuneiden tilanteiden välttäminen, läheisemmän yhteistyön helpottaminen nopeampaa etenemistä kannattavien jäsenvaltioiden välillä, välttäen kuitenkin toimielinten välisen päällekkäisyyden, perussopimusten yksinkertaistaminen, demokraattisiin arvoihin sitoutumisemme vahvistaminen oikeudellisesti sitovan perusoikeuskirjan avulla, Kölnissä ja Helsingissä käynnistetyn YUTP:n toteuttaminen ja parlamentaarisen ulottuvuuden sisällyttäminen siihen - nämä ovat kunnianhimoisia tehtäviä, jotka edellyttävät kaikkien osapuolten tukea, jäsenvaltioiden kansalaiset mukaan lukien. Asiat on kuitenkin pystyttävä esittämään ymmärrettävästi. Jo ennen 28 jäsenvaltion muodostaman Euroopan unionin tulevaisuutta koskevan laajemman keskustelun tuloksia kansalaiset tarvitsevat selkeitä näkemyksiä: avoimesti ja kestävällä pohjalla toimivia toimielimiä sekä "erilaisuutta yhdessä", lainatakseni 80 000 nuoren eurooppalaisen joitakin viikkoja sitten hyväksymää tunnuslausetta.

Olen vakuuttunut siitä, että puheenjohtajavaltio Portugali vie merkittävästi eteenpäin tavoitteita, joiden toteuttaminen on välttämätöntä, jotta voimme luoda edellytykset unionin uudelle tulevaisuudelle.

 
© European ParliamentResponsible Website : Hélène Lanvert