skip to content
 
 
 
2014-12-17

Az „Idaˮ című lengyel film nyerte az idei Lux-filmdíjat

Az Európai Parlament Lux-filmdíjának 2014-es nyertese az „Idaˮ című lengyel film, jelentette be a Parlament elnöke, Martin Schulz szerdán délben. Az Ida egy önmagát kereső fiatal nőről szól, a háttérben Európa fájdalmas múltjával.

A film rendezője, Pawel Pawlikowsky a díj átvételekor elmondta: „Az Idának egész Európában sikerült megérintenie a nézőket. Ez is mutatja, hogy a mozinak továbbra is van szerepe a társadalmunkban. (…) Az európai filmesek Lux-díja európai moziba járók ezreinek tette lehetővé az érzelmek megosztásának közös élményét.

ˮAz európai filmek nem akárhol és akármikor játszódnak, hanem konkrét helyen és konkrét történelmi kontextusban. (…) Általuk tanulhatunk a közös múltunkról, megismerhetjük szomszédaink történeteit. Az európai filmek betekintést nyújtanak abba, milyen az élet más országokban, segítenek jobban megismerni önmagunkat és a mellettünk élőket. Az európai mozikban elmesélt történetek révén jobban megérthetjük egymást és megerősíthetjük az összetartozás-érzést, túlléphetünk a határainkonˮ - mondta a Parlament elnöke, a győztesnek gratulálva.

A kulturális és oktatási bizottság elnöke, Silvia Costa olasz szocialista képviselő elmondta: „Az Európai Parlament filmes kezdeményezése egészen egyedülálló: három film, 24 nyelven, 28 országban, legalább 18 fesztiválon, negyvennél is több városban, viták és beszélgetések Európáról, és mindez ugyanannak a kulturális eseménynek a kapcsán: ilyen még sehol máshol nem volt."

A Parlament minden évben az éppen aktuális égető kérdéssel foglalkozó filmek egyikének ítéli oda a Lux-filmdíjat. A 2014-es döntősök közé az alábbi alkotások kerültek: Razredni sovražnik, rendezte: Rok Biček (Szlovénia); Bande de filles, rendezte: Céline Sciamma (Franciaország) és Ida, rendezte: Paweł Pawlikowski (Lengyelország/Dánia).

A döntőbe jutott alkotásokat a Parlament jóvoltából az Unió mind a 24 nyelvén feliratozták, és a LUX filmnapok során minden tagállamban bemutatták. A nyertes filmet a képviselők szavazatukkal választják ki.

EP Live - a 2014-es Lux-filmdíj átadása
EbS
Videofelvétel a sajtótájékoztatóról (2014.12.17., 15 órakor)
A Lux-díj weboldala (angolul)
Class enemy
Bande de filles
Ida
A rendezői székben: a Lux-díj döntősei beszélnek arról, mi inspirálta filmjeiket (angolul)
EuroparlTV video: 2014-es Lux-díj: az európai mozi java

További információ

BALÁZS Eszter
Sajtószolgálat
Telefon: (+32) 2 28 32584 (Brüsszel)
Telefon: (+33) 3 881 72 420 (Strasbourg)
Mobil: (+32) 498 98 33 86
E-mail: sajto-hu@europarl.europa.eu

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
Email: bence.damokos@europarl.europa.eu