skip to content
 
 
 
2014-12-10

Szaharov-díj: Nők az oktatásért

Világhírű haditudósító az Európa Pontban

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete beszélgetést szervez „Szaharov-díj: Nők az oktatásért ” címmel 2014. december 12-án 18:00 óra kezdettel az Európa Pontban.
A program középpontjában egy mindössze 17 éves fiatal lány küzdelme áll, aki már megkapta a világ legjelentősebb emberi jogi elismeréseit –az Európai Parlament Szaharov-díját (2013) és a Nobel-békedíjat (2014). Ő Malala Juszufzaj, a pakisztáni lány, aki hazájában az élete veszélyeztetésével is kiállt elveiért – azért, hogy a lányoknak ugyanolyan joguk legyen tanulni, mint a fiúknak.

Tevékenységéről nemrégiben életrajzi könyv jelent meg, ennek társszerzőjével, az elismert haditudósítóval, Christina Lamb-mel beszélgetünk mindarról, amiért Malala küzd: a lányok oktatásáról, a nők egyenjogúságáról és természetesen magáról Malaláról december 12-én 18:00-tól, az Európai Parlament Szaharov-díjához kapcsolódó eseményen.

A beszélgetés előtt Meszerics Tamás EP-képviselő, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának tagja mond köszöntőt.

A világon jelenleg csaknem 250 millió fiatal lány nem járhat szabadon iskolába. Ez első sorban a fejlődő országokban jelent problémát, ahol vagy a szegénység miatt (ha egy család nem tudja megengedni magának, hogy minden gyermekét taníttassa, olyankor általában a lányok maradnak ki az iskolából), vagy egyéb világnézeti, vallási meggyőződésből kifolyólag esnek el a lányok a tanulás lehetőségétől, de olyan is van, hogy a távoliiskolába az esetleges erőszak miatt nem engedik el szüleik a lányokat.

2013-ban a Szaharov-díj átvételekor Malala úgy fogalmazott: „Egy ország nem a hadserege által hatalmas, hanem az mutatja meg az erejét, hogy mennyire iskolázottak állampolgárai”.
Az Európai Parlament kiemelt értéke az emberi jogok védelme, és immár 26 éve ismeri el a Szaharov-díjjal a szabadságjogok védelmezőit. A díjjal azokat a kivételes személyiségeket tüntetik ki, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak.

Az Európa Pontban 2014. december 12-én tartandó beszélgetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a szaharov@prime-time.hu címre küldött e-maillel lehet.

Időpont: 2014. december 12. (péntek) 18:00
Helyszín: Európa Pont (1024 Budapest, Lövőház utca 35.)

Program

18:00 Köszöntő – Meszerics Tamás, európai parlamenti képviselő
18:15 Beszélgetés Christina Lamb, többszörösen díjazott haditudósítóval
A beszélgetés moderátora Feledy Botond.
19:45 Dedikálás

Háttér-információ

Christina Lamb

A könyv társszerzője, az est vendége Christina Lamb a világ egyik legismertebb külügyi tudósítója, aki 1987 óta tudósít Pakisztánról és Afganisztánról. Oxfordban és a Harvardon végezte tanulmányait, öt alkalommal nyerte el az Év Brit Külügyi Tudósítója-díjat, valamint neki ítélték a Prix Bayeux-t, a haditudósítóknak járó legrangosabb európai díjat is. 2007-ben részt vett Karacsiban Benazír Bhuttó kampánykörútján, ahol több tucat ember lett öngyilkos bombamerénylők áldozata. Jelenleg a Sunday Timesnak dolgozik, férjével és fiával London és Portugália között ingázik.

Az Európai Parlament Szaharov-díja

A Szaharov‐díjat 1988‐ban alapította az Európai Parlament és évente ítéli oda a gondolatszabadságért és az emberi jogok védelméért. A díj névadója, a 1975. évi Nobel‐békedíj kitüntetettje, Andrej Dmitrijevics Szaharov, szovjet-orosz magfizikus, politikai menekült, emberi jogi aktivista.
A Szaharov‐díjjal azokat a kivételes személyiségeket vagy szervezeteket tüntetik ki évtől évre az Európai Parlament, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak. A mindenkori díjazottak Andrej Szaharovhoz hasonlóan megmutatják a jelenkori társadalomnak, hogy mennyi bátorságra van szükség az emberi jogok, a szólásszabadság és a gondolatszabadság védelméhez.

Az Európai Parlament az emberi jogok és alapvető szabadságok védelme, a kisebbségi jogok védelme, a nemzetközi jog tiszteletben tartása, a demokrácia és a jogállamiság fejlesztése terén elért eredményeket részesíti elismerésben. A díjat Strasbourgban, ünnepélyes ülés keretében az Európai Parlament elnöke adja át.  
A 2014-es díjazott Denis Mukwege, kongói orvos, aki annak szentelte az életét, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló háború során csoportos nemi erőszak és brutális szexuális erőszak áldozataivá vált kongói nők és lányok tízezreinek testét és életét újjáépítse.

Szaharov-díj a gondolatszabadságért

Sajtókapcsolat és interjúkérések egyeztetése

Nagy Gabriella
Prime Time Communications
Telefon: +36 1 3360840
Mobil: +36 30 680 4173
E-mail: nagy.gabriella@prime-time.hu

További információ

Damokos Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
Email: bence.damokos@europarl.europa.eu