skip to content
 
 
 
2014-12-10

LUX-filmvetítések az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának szervezésében

December első hetében az Európai Parlament Tájékozatási Irodája négy vetítésén közel ezren látták az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX-díjra jelölt három döntős alkotást, Céline Sciamma Csajok (Bande de filles), Paweł Pawlikowski Ida és Rok Biček Osztályellenség (Razredni sovražnik) című filmjét.
A LUX Filmnapok keretében december 1-3. között az Urániában láthatta a közönség a három döntős művet. A megnyitón köszöntőt mondott Lővei Andrea az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője, Bakos Edit az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója és Báron György filmkritikus, a LUX-díj alapító tagja. A negyedik vetítés alkalmával december 5-én az IDA című filmet vetítették az Európa Pontban, az eseményt Pelczné Dr. Gáll Ildikó EP-alelnök nyitotta meg.

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélnek oda, melyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, aktuális társadalmi kérdésekről szólnak. A három döntős alkotást egy nemzetközi zsűri választotta ki, amelyet a közönség a LUX-filmnapok keretében az Európai Unió mind a 28 tagállamában, feliratozva láthat.
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája által harmadik alkalommal megrendezett LUX Filmnapok idei helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház volt. A vetítésekre a Tájékoztatási Iroda Facebook-oldalán lehetett jegyeket nyerni egy kvízjáték sikeres kitöltésével. A jegyekért több mint 2500-an játszottak a közösségi média oldalon, végül a három teltházas vetítés keretében körülbelül 900-an nézhették meg a döntős filmeket.

Vetítés és beszélgetés az Európa Pontban

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája együttműködésben az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével 2014. december 5-én, pénteken 18:00 órától az Európa Pontban is telt ház előtt vetítette le a LUX-díjra jelölt Ida című filmet a Lumière Filmfesztivál záróeseményeként. Az eseményt Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke nyitotta meg. Köszöntőjében rámutatott, hogy az Európai Parlament a LUX-díjjal Európa legjobb filmművészeti alkotásaira hívja fel a figyelmet és hozzájárul, hogy azok szélesebb közönséget gondolkoztassanak el és vitákat gerjesszenek fontos társadalmi kérdésekről.
A filmvetítést követően a LUX-díjról, az Ida című filmről és az európai film helyzetéről beszélgetett a közönség Bognár Péterrel, a LUX-díj döntőbizottságának magyar tagjával.