skip to content
 
 
 
2014-11-26

Denis Mukwege, Szaharov-díjas: „a nők teste háborús színtér lett”

„A nők teste háborús színtér lett, a nemi erőszak pedig háborús fegyver”, mondta Denis Mukwege kongói nőgyógyász, amikor november 26-án Strasbourgban átvette a 2014-es Szaharov-díjat. A Parlament emberi jogi díját Mukwege azzal érdemelte ki, hogy hazájában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban több ezer olyan nőn segített, aki nemi erőszak áldozatává vált.

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz tiszteletét fejezte ki Mukwege iránt, aki orvosként és férfiként a nők méltóságáért, az igazságért és a békéért küzd hazájában. „Véget kell vetni annak, hogy a fegyveres konfliktusokban elkövetett nemi erőszak büntetlenül marad. Minden más háborús bűnhöz hasonlóan ezt is büntetni kell”- mondta Schulz elnök.

A Parlament elnöke köszöntötte az idei Szaharov-díj másik két döntősét is: a plenáris ülésteremben helyet foglaló, az Euromaidan mozgalmat képviselő Jelizaveta Scsepetilnyikovát, valamint Dinara Yunust, aki bebörtönzött édesanyját, az azerbajdzsáni Béke és Demokrácia Intézet alapítóját képviselte.

A díj odaítélésével „önök felhívták a világ figyelmét arra, hogy a nőket is meg kell védeni a fegyveres konfliktusokban, egyben nemet mondtak a modern idők egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával szembeni közönyre” - szólt a képviselőkhöz Mukwege.

„De a nemi erőszak áldozatául esett nőknek nem jelent semmit a díj akkor, ha nem jutnak segítséghez a béke, igazságosság és demokrácia megteremtésében”- figyelmeztetett. A politikának, a civil társadalomnak, a férfiaknak és nőknek meg kell húzniuk a határt: a nemi erőszak nem válhat harci eszközzé.

Kongói Demokratikus Köztársaság: béke és háború között

„Túl sok időt és energiát fordítottunk az erőszak következményeinek helyreállítására. Itt az idő, hogy az okokkal is foglalkozzunk” - mondta Mukwege, aki arra szólította fel az EU-t és az uniós országokat, hogy minden eszközzel segítsenek megoldani a térség konfliktusait.

„A békefolyamatban az igazságszolgáltatásnak és a büntetlenség elleni fellépésnek is fontos szerepet kell játszania” - mondta az orvos. „Minden megerőszakolt nőt a feleségemmel, minden megerőszakolt anyát az édesanyámmal, minden megerőszakolt gyermeket a gyermekeimmel azonosítok”- fogalmazott.

Denis Mukwege

Denis Mukwege a szexuális erőszak áldozataival foglalkozó, nemzetközileg elismert szakember. Az 59 éves nőgyógyász a Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu városában 1998-ban, a polgárháború idején alapított kórházat. A ma is működő kórházban a nemi erőszak áldozataival foglalkoznak.

A Szaharov-díjról

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat minden évben olyanoknak ítéli oda az Európai Parlament, akik sokat tettek az emberi jogok érvényesüléséért. Tavaly a díjat Malala Juszafzaj pakisztáni tinédzser kapta, aki kiállt a lányok oktatáshoz való jogáért. A Szaharov-díjjal 50 ezer eurós pénzdíj is jár.

A díjátadó videofelvétele ezen a linken lesz elérhető
Interjú Denis Mukwegével
További információk Denis Mukwegéről
Sajtóközlemény: Denis Mukwege kongói nőgyógyász kapja idén a Szaharov-díjat (2014.10.16.)
Összeállítás a Szaharov-díjról
A Szaharov-díj honlapja
A Szaharov-díjas Mukwege: A férfi, aki meggyógyítja a nőket
EuroparlTV videó: Mukwege: „Igazságot a nemi erőszak áldozatainak

További információ

BALÁZS Eszter
Sajtószolgálat
Telefon: (+32) 2 28 32584 (Brüsszel)
Telefon: (+33) 3 881 72 420 (Strasbourg)
Mobil: (+32) 498 98 33 86
E-mail: sajto-hu@europarl.europa.eu

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
Email: bence.damokos@europarl.europa.eu