skip to content
 
 
 
2015-12-15

Állandó uniós határőrség: vita a tervekről a Parlamentben

Az Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex megerősítésére és a sürgős esetben akár az érintett tagállam jóváhagyása nélkül is bevethető európai határ- és parti őrség létrehozására vonatkozó terveket ismerteti kedden 15 órától a Parlamentben a Bizottság alelnöke, Frans Timmermans. Felszólalását vita követi.

 A Bizottság 2015. május 13-án, az európai migrációs menetrend keretében számolt be az Unió külső határainak megerősítésére vonatkozó terveiről.

 A képviselők már korábban is kérték a Bizottságot és a Tanácsot az uniós parti őrség létrehozásának megfontolására (többek között egy 2013. októberi állásfoglalásban a földközi-tengeri migrációval kapcsolatban). 2014. április 2-án a Parlament kijelentette:„a schengeni külső határokat a jövőben európai határőrség segítségével kell őrizni, akiknek képzése kiterjed az emberi jogi normákra".

 Egy 2015. december 2-i állásfoglalásban a Parlament a Frontex-rendelet soron következő felülvizsgálata keretében olyan eljárás kidolgozását kérte a Bizottságtól, amellyel kezelhetők lesznek a bevándorlók és menedékkérők az alapvető jogok feltételezett megsértésével kapcsolatos panaszai.

 A Bizottság várhatóan az alábbi új javaslatokat teszi:

·         a Frontex váljon igazi európai határ- és parti őrséggé, amely

·         saját 1 500-2 000 fős állományával és a megfelelő eszközök birtokában már nem függne teljes mértékben a tagállamok hozzájárulásától, és amely

·         sürgős esetben még az érintett állam beleegyezése nélkül is felléphet a tagállam területén (erről a Bizottság hozna döntést a tagállamokkal való konzultációt követően).

 

A plenáris ülésen zajló vita élőben követhető az EP Live és az EbS+ csatornákon.

 További Információ

EP Live

EbS+

EP kutatószolgálat: a külső határok kezelése (angolul)

EP kutatószolgálat: az európai határ- és parti őrség (angolul)

Videó: európai határ- és parti őrség

Audiovizuális anyag szakemberek számára

BALÁZS Eszter
Sajtószolgálat
Telefon: (+32) 2 28 32584 (Brüsszel)
Telefon: (+33) 3 881 72 420 (Strasbourg)
Mobil: (+32) 498 98 33 86
E-mail: sajto-hu@europarl.europa.eu

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
Email: bence.damokos@europarl.europa.eu

Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.