skip to content
 
 
 
2015-12-17

El a kezekkel a gazdálkodók növénynemesítési jogától, mondják a képviselők

Nem szabad megengedni a hagyományos növénynemesítési eljárások, például a keresztezés szabadalmaztatását, hiszen ezek az eljárások kulcsszerepet játszanak az innovációban, az élelmiszerbiztonság fenntartásában és a kisvállalkozások fennmaradásában, fogalmaz egy nem jogalkotási állásfoglalás, amelyről csütörtökön döntött a Parlament.

A képviselőket meglepte az Európai Szabadalmi Hivatal közelmúltban hozott, az ilyen szabadalmaztatást megengedő döntése, ezért a Bizottsághoz fordultak a szabályok sürgős tisztázását és a növénynemesítők biológiai anyagokhoz való hozzáférésének garantálását kérve.

A gazdálkodók már a mezőgazdaság kezdetei óta gyakorolják a növénynemesítést, jegyezték meg a képviselők. A biológiai anyagokhoz való hozzáférés elengedhetetlen a mezőgazdasági innovációhoz, az új növényfajták nemesítéséhez, amelyek pedig a világ élelmiszerbiztonságában, az éghajlatváltozás kezelésében és a monopóliumok kialakulásának megelőzésében töltenek be kulcsszerepet. A lényegében teljes egészében biológiai úton előállított termékeket, többek között növényeket, magvakat, ősi növénytulajdonságokat és géneket ezért ki kell zárni a szabadalmaztatható dolgok köréből, hangsúlyozták a képviselők a 413 szavazattal, 86 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban.

A Parlament felszólítja a Bizottságot, hogy sürgősen egyértelműsítse a meglévő uniós szabályzást, különösen az Unió biotechnológiai találmányok oltalmáról szóló irányelvét, és a pontosításról mielőbb tájékoztassa az Európai Szabadalmi Hivatalt annak érdekében, hogy ne lehessen szabadalmaztatni a hagyományos növénynemesítési eljárásokat. A képviselők ahhoz is ragaszkodnak, hogy a tagállamok tartsák fenn a lényegében biológiai eljárásokból származó anyagokhoz való garantált hozzáférést. Ezen anyagoknak felhasználhatónak kell maradniuk a növénynemesítés céljaira, fogalmaztak.

Háttér

Az állásfoglalás az Európai Szabadalmi Hivatal Bővített Fellebbezési Tanácsának 2015. március 25-i határozatára válaszul született. A határozatban a hivatal szabadalmakat ítélt meg egy paradicsomfajta (G0002/12) és egy brokkolifajta (G0002/13) előállítására. A szabadalmi hivatal érvelése szerint ugyan a növények lényegében biológiai eljárással (például keresztezéssel) történő előállítása nem szabadalmaztatható, de az eredményképp kapott növények vagy növényi anyagok (például gyümölcsök) az egész Unióban védelmet élvezhetnek.

A képviselőket aggasztja, hogy a jelenlegi uniós szabályok ilyen korlátozó jellegű értelmezése kedvezőtlenül befolyásolja az Unió versenyképességét és monopóliumok létrejöttéhez vezet az élelmiszerpiacon. A Parlament már egy 2012. május 10-i állásfoglalásában is felszólította az Európai Szabadalmi Hivatalt, hogy ne biztosítson szabadalmi védelmet semmilyen, a hagyományos növénynemesítési eljárás eredményeképp kapott termék számára.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2015.12.17.)
A plenáris vita felvételről (2015.12.17.)
A Bizottsághoz intézett, szóbeli választ igénylő kérdés (2015.11.18.)
Az eljárás lépései (angolul)
A Parlament állásfoglalása a lényegében biológiai eljárások szabadalmaztathatóságáról (2012.5.10.)
Az Unió biotechnológiai irányelve

További információ

BALÁZS Eszter
Sajtószolgálat
Telefon: (+32) 2 28 32584 (Brüsszel)
Telefon: (+33) 3 881 72 420 (Strasbourg)
Mobil: (+32) 498 98 33 86
E-mail: sajto-hu@europarl.europa.eu

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
Email: bence.damokos@europarl.europa.eu

Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.