skip to content
 
 
 
2015-12-16

Magyarország: az EP a jogállamiságot veszélyeztető lépések monitorozását kéri

Az Uniónak azonnal el kellene kezdenie a magyarországi demokráciát, jogállamiságot és az alapvető jogokat veszélyeztető lépések monitorozását, jelentette ki a Parlament egy szerdán megszavazott állásfoglalásban. A Bizottságnak meg kellene vizsgálnia, hogy a kormány intézkedéseinek együttes hatása rendszerszinten rontotta-e a demokrácia állapotát. Bizottsági fellépés hiányában hasonló jelenségek már más tagállamokban is megjelentek, teszi hozzá a szöveg.

A 327 szavazattal, 293 ellenszavazat és 61 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a Parlament ismét felszólítja a Bizottságot, hogy „haladéktalanul kezdje meg a magyarországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok mélyreható nyomonkövetési eljárását, ideértve számos intézkedés együttes hatását (…)". Az eljárás része az ún. jogállamisági keretnek, egy bizottsági eszköznek, amely az egyes tagállamokban a jogállamiságot fenyeget veszély esetén áll rendelkezésre.

Az intézkedések együttes hatásának vizsgálata

Az állásfoglalás bírálja a Bizottság december 2-án, a Parlament plenáris ülésén elhangzott értékelését, amely „megközelítés elsősorban a jogszabályok marginális, technikai vonatkozásaival foglalkozik, figyelmen kívül hagyva a tendenciákat, az ismétlődő mintákat és az intézkedéseknek a jogállamiságra és az alapvető jogokra gyakorolt együttes hatását".

A jogállamiságot fenyegető veszély

A közelmúlt magyar kormányzati intézkedései rendkívüli módon megnehezítették a nemzetközi védelemhez való hozzáférést". A szabályok „indokolatlanul kriminalizálták a menekülteket, migránsokat és menedékkérőket", véli a Parlament, amely bírálatot fogalmazott meg „az idegengyűlölő retorikával kapcsolatban, amely – különösen a kormány által irányított kommunikációs kampányok és nemzeti konzultációk révén – a migránsokat társadalmi problémákhoz vagy biztonsági kockázatokhoz kapcsolja, ezáltal még problematikusabbá téve az integrációt".

  • A képviselők hozzátették: ezen intézkedéseket korábban más lépések is megelőzték, amelyek „következtében nagymértékben, rendszerszinten romlott a helyzet a jogállamiság és az alapvető jogok" terén, többek között:
  • a véleménynyilvánítás szabadsága, így a tudományos élet szabadsága,
  • a migránsok, a menedékkérők és a menekültek emberi jogai,
  • a civil szervezetek tevékenységének korlátozása és akadályozása,
  • a kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák, a zsidók és az LMBTI-személyek – jogai,
  • az alkotmányos rendszer működése,
  • az igazságszolgáltatás és egyéb intézmények függetlensége, valamint
  • a korrupcióra és összeférhetetlenségre utaló számos aggasztó vád tekintetében.

A jelenség terjedésének veszélye

A Parlament figyelmeztet: az Unió a cselekvés hiányával hozzájárulhatott ahhoz, hogy más tagállamokban is hasonló fejlemények tapasztalhatók.

Háttér

  • Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke lehetővé teszi a tanácsi szavazati jogok felfüggesztését abban az esetben, ha a tagállamban az uniós értékek komoly megsértésének egyértelmű kockázata látható.
  • A jogállamisági keret a Bizottság rendelkezésére álló eszközként a tagállami jogállamiságot rendszerszinten és folyamatosan veszélyeztető olyan fenyegetések kezelésére szolgál, amelyek még nem merítik ki a 7. cikk alkalmazásának feltételeit.
Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2015.12.16.)
A plenáris vita felvételről (2015.12.2.)
EbS+ (2015.12.2.)
A Parlament állásfoglalása a magyar helyzetről (2015.6.10.)
Sajtóközlemény: Az EP elítélte Orbán halálbüntetéssel kapcsolatos állításait és a migrációs kérdőívet (2015.6.10.)
Az eljárás lépései (angolul)

További információ

BALÁZS Eszter
Sajtószolgálat
Telefon: (+32) 2 28 32584 (Brüsszel)
Telefon: (+33) 3 881 72 420 (Strasbourg)
Mobil: (+32) 498 98 33 86
E-mail: sajto-hu@europarl.europa.eu

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
Email: bence.damokos@europarl.europa.eu

Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.