skip to content
 
 
 
2015-12-16

Szaharov-díj: „Raif Badawi volt elég bátor, hogy nemet mondjon a kegyetlenségre”

„Raif Badawi elég bátor volt ahhoz, hogy felemelje a hangját és nemet mondjon a kegyetlenségre. Ezért korbácsolták meg” - mondta Ensaf Haidar, a bebörtönzött szaúd-arábiai emberi jogi aktivista Raif Badawi felesége, aki szerdán, a Parlament strasbourgi plenáris ülésén vette át a Szaharov-díjat férje nevében. A szaúdi Raif Badawit a gondolat és a vélemény szabadságért folytatott küzdelméért tüntette ki emberi jogi díjával a Parlament.

Raif Badawi szimbólummá vált

„Badawi az alapvető jogokért harcolók szimbóluma és inspirálója lett a régiójában és azon túl” - mondta Martin Schulz az Európai Parlament elnöke a díjátadón. „Badawi bloggerként az óriási kockázat ellenére elég bátor volt ahhoz, hogy harcoljon a gondolatszabadságért és gyakorolja a véleményszabadsághoz való jogát, betöltve a sajtószabadság hiánya okozta űrt az országban”.

Martin Schulz felszólította Szaúd-Arábia uralkodóját, hogy azonnali kegyelemmel feltétel nélkül engedje szabadon a bloggert.

„Vessenek véget a békés megnyilvánulások szisztematikus elnyomásának”, mondta Schulz elnök, utalva Waleed Abu al-Khair, Abdulkarim Al-Khodr, Ashraf Fayadh és Ali Mohammed al-Nimr ügyére is. A Parlament elnöke a halálra ítélt Ali Mohammed al-Nimr szabadon engedését kérte a szaúdi hatóságoktól. Emlékeztetett: Szaúd-Arábia tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, így be kell tartania annak szabályait.

„Készek vagyunk rá, hogy párbeszédet folytassunk az emberi jogokról. Azonban sem terrorral, sem embertelen büntetőrendszerrel nem lehet elérni, hogy ne küzdjünk az emberi jogokért. Nincs olyan biztonsági egyezmény, fegyverekre vonatkozó üzlet, olaj, vagy pénz, amely visszatarthat bennünket” - mondta Martin Schulz Ensaf Haidarnak.

Az EP elnöke emellett köszöntötte a szerdai díjátadón az idei Szaharov-díj két másik döntősének képviselőjét is. Maria-Alejandra Aristeguieta-Alvarez a venezuelai demokratikus ellenzéket, Olga Shorina, a Borisz Nyemcov Alapítvány a Szabadságért ügyvezető igazgatója pedig Borisz Nyemcovot képviselte a ceremónián.

„Raif Badawi nem bűnöző, hanem író és szabad gondolkodó”

„A szabadon gondolkodó arabok általában titkolják nézeteiket a hatóságok elől, hogy meg tudják osztani azokat az emberekkel” - idézte férjét Ensaf Haidar a díjátadón.

„A szabad és felvilágosult eszmék istenkáromlók az arab társadalmak szemében, amelyek szerint minden önálló gondolat rombol és letérít az igaz útról” - mondta Raif Badawi felesége.

„Raif nem bűnöző, hanem író és szabad gondolkodó, ez minden. Az a bűne, hogy felemelte a hangját egy olyan országban, amely nem fogad el semmi mást, mint a saját véleményét és igazságát. Egy egyszerű gondolkodó, aki nem volt hajlandó beállni a sorba és követni azokat, akik igazságtalan és kegyetlen törvényekkel kormányoznak” - mondta Ensaf Haidar, aki jelenleg Kanadában él száműzetésben három gyermekükkel.

Ensaf Haidar a díjat megköszönve kijelentette: „Történelmi jelentőségű, hogy Raif Badawi kapta a Szaharov-díjat. Ez nagyon bátor tett a Parlament elnöke és mindazok részéről, akik neki szánták a kitüntetést”.

Háttér

Raif Badawi szaúdi blogger, író és emberi jogi aktivista, akit 2012-ben fogtak el, majd 10 év börtönre, 1000 korbácsütésre és pénzbüntetésre ítéltek, mert a vallás szerepének megvitatására indított blogja és bejegyzései az ország igazságszolgáltatási rendszere szerint istenkáromlók és sértik az iszlám vallást.

A blogger jelenleg is börtönbüntetését tölti, nemrég helyzeték át egy elkülönített cellába. Az első 50 korbácsütést idén januárban kapta meg, a büntetés fennmaradó részét a nemzetközi tiltakozások miatt elhalasztották.

Nem ez az első eset a Szaharov-díj történetében, hogy a kitüntetett nem tudja személyes átvenni a díjat. Mianmar emberi jogokért küzdő politikusa, Aung Szan Szú Kji például 1990-ben kapta meg a Szaharov-díjat, de 15 évet töltött házi őrizetben és csak 23 évvel később tudta személyes átvenni a Parlamentben.

A díjátadó felvételről (2015.12.16.)
A Szaharov-díj weboldala
A 2015-ös Szaharov-díj kapcsán született EP-cikkek
Audiovizuális anyagok a Szaharov-díjjal kapcsolatban
A korábbi díjazottak

További információ

BALÁZS Eszter
Sajtószolgálat
Telefon: (+32) 2 28 32584 (Brüsszel)
Telefon: (+33) 3 881 72 420 (Strasbourg)
Mobil: (+32) 498 98 33 86
E-mail: sajto-hu@europarl.europa.eu

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
Email: bence.damokos@europarl.europa.eu

Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.