skip to content
 
 
 
2016-12-09

Plenáris hírlevél - 2016. december 12-15.

Az Európai Parlament plenáris ülést tart Strasbourgban 2016. december 12. és 16. között.

Napirend

Élő közvetítés a plenáris ülésről (EbS+)

EuroparlTV

Sajtótájékoztatók és egyéb események élő közvetítése (EP Live)

Az EP audiovizuális honlapja (angolul)

EP Newshub

Átveszik a Szaharov-díjat a jazidi közösség támogatói

Az EP emberi jogi díját, a Szaharov-díjat Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár kapják idén, akik az Iszlám Állam szexuális rabszolgatartásának túlélői és a jazidi közösség jogaiért harcolnak. A díjat kedd délben veszik át Strasbourgban.

A díjátadó után közvetlenül, 12:30 órakor Nádia Murád, Lámia Adzsi Bassár és a Parlament elnöke, Martin Schulz sajtótájékoztatót tart.

A 2016-os Szaharov-díj további döntőse Can Dündar bebörtönzött török újságíró, a Cumhuriyet napilap volt főszerkesztője, és Musztafa Dzsemiljev, a krími tatárok Medzsliszének (a tatár parlament) volt elnöke és volt ukrán parlamenti képviselő. Mindketten részt vesznek a díjátadón.

A Szaharov-díj

Az Andrej Szaharov szovjet fizikusról elnevezett és a gondolat szabadságáért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 decemberében alapította olyan egyének vagy szervezetek elismeréseként, akik vagy amelyek komoly erőfeszítéseket tettek az emberi jogok és alapvető szabadságok, különösen a szólásszabadság védelmében.

Ünnepélyes díjátadó: December 13., kedd, 12:00

Sajtótájékoztató: December 13., kedd, 12:30-13:10

Twitter: #SakharovPrize @NadiaMuradBasee #LamiyaAjiBashar #Yazidi

A Szaharov-díj weboldala

Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár kapják idén a Szaharov-díjat

A Szaharov-díj idei döntősei: Can Dündar, Musztafa Dzsemiljev, Nádia Murád és Lámia Adzsi Bassár

Szaharov-díj 2016: a jelöltek

A 2016-os Szaharov-díj kapcsán született EP-cikkek

Audiovizuális anyagok a Szaharov-díjjal kapcsolatban

A korábbi díjazottak

 

A vasúti utazás fellendítéséről szóló szabályokról szavaz az EP

Fejlesztené a kereskedelmi szolgáltatásokat, valamint kötelező ajánlattételt vezetne be a vasúti személyszállításra vonatkozó közszolgáltatási szerződések kapcsán az a szabályozás, amelyről a szerdai plenáris ülésen szavaz a Parlament.

Az új szabályok célja, hogy javítsák a vasúti személyszállítás minőségét, jelenleg ugyanis az utasok nem mindenhol elégedettek a színvonallal, és kevesebben veszik igénybe a vasutat, mint más közlekedési eszközöket.

A negyedik vasúti csomag részét képező szabályok kétféleképpen javítanának a szolgáltatások minőségén.

Az egyik, hogy a vasúti személyszállításra vonatkozó közszolgáltatási szerződések kapcsán fokozatosan át kell térni az ajánlattételi eljárásra a nyertes szolgáltatók kiválasztása során.

Jelenleg a vasúti személyszállítás kétharmadát ilyen szerződéseken keresztül biztosítják a tagállamok, így az ajánlattétel élesítheti a vállalatok közötti versenyt, ami leszorítja az árakat és javítja a minőséget.

Továbbra is lesz rá lehetőség, hogy a nemzeti hatóságok közvetlenül bízzanak meg egy szolgáltatót, de ebben az esetben garantálniuk kell, hogy a szolgáltatás minősége javulni fog.

A másik, hogy korlátozások nélkül működhetnek a vasúti személyszállítással foglalkozó vállalkozások Európa-szerte. Annak érdekében azonban, hogy a tagállamok ezzel együtt is alkalmazhassák a közszolgálati szerződéseket, meghatározott vonalakon a hatóságok szigoríthatják egy új szereplő piacra lépésének feltételeit.

A vasúti személyszállítás európai piacáról ide kattintva lehet olvasni, a negyedik uniós vasúti csomagról pedig ide kattintva lehet további információt találni.

Vita: December 12., hétfő

Szavazás: December 14., szerda

Eljárás: Együttdöntés (rendes jogalkotási eljárás), megállapodás második olvasatban

Twitter: #4thRail

Ajánlástervezet második olvasatra - a közszolgáltatási szerződések szabályai

Ajánlástervezet második olvasatra - piacnyitás és infrastrukturális fejlesztések

Ajánlástervezet második olvasatra - a vasúti vállalkozások elszámolásainak normalizálásáról

Sajtóközlemény: megállapodás a vasúti csomag piaci pilléréről (2016.04.20., angolul)

EP Kutatószolgálata: Elemzés a negyedik vasúti csomagról (angolul)

Háttéranyag a negyedik vasúti csomagról (angolul)

Az Eurobarométer elégedettségi felmérése a vasúti szolgáltatások kapcsán (2013, angolul)

Témafelelős: Wim van de Camp (néppárti, holland)

Témafelelős: David-Maria Sassoli (szocialista, olasz)

Témafelelős: Merja Kyllönen (baloldali, finn)

Audiovizuális anyagok

Ne keltsenek gyűlöletet a migránsok ellen - kéri az EP a tagállamokat

Az uniós tagállamok „tartózkodjanak attól, hogy politikai célból félelmet és gyűlöletet keltenek az állampolgáraikban a migránsok és menekültek ellen” - kérik az EP-képviselők az emberi jogok helyzetéről szóló állásfoglalás-tervezetben, amelyről kedden szavaz a plenáris.

A nem jogalkotási állásfoglalás áttekinti az alapvető jogok  helyzetét az uniós tagállamokban 2015-ben, és sorra veszi a legfontosabb emberi jogi problémákat, főként a migráció, az online tér és a gyermekvédelem területén. A dokumentum kitér a szabad mozgáshoz való jogra és az életmentő abortusz kérdésére is. A témafelelős Nagy József (néppárti, szlovák).

Az emberi jogok helyzete a világban

Az EP-képviselők a kedd délutáni plenáris ülésen Federica Mogherini uniós külügyi főképviselővel vitatják meg, hogy milyen volt az emberi jogok helyzete a világban 2015-ben és hogyan alakul az EU politikája ezen a téren.

A Parlament éves, a demokrácia és az emberi jogok helyzetéről szóló jelentéséről szerdán délben szavaznak a képviselők.

Vita az állásfoglalás-tervezetről: Az alapvető jogok helyzete az EU-ban 2015-ben: December 12., hétfő

Szavazás az állásfoglalás-tervezetről: Az alapvető jogok helyzete az EU-ban 2015-ben: December 13., kedd

Sajtótájékoztató: December 13., kedd, 14:30 Nagy József (néppárti, szlovák) témafelelőssel       

Vita a Parlament 2015-ös évre vonatkozó, a demokrácia és emberi jogok helyzetéről szóló jelentéséről: December 13., kedd

Szavazás a Parlament 2015-ös évre vonatkozó, a demokrácia és emberi jogok helyzetéről szóló jelentéséről: December 14., szerda

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás

Twitter: #fundamentalrights  #humanrights #democracy

 

Állásfoglalás-tervezet: az alapvető jogok helyzete az EU-ban, 2015.

Sajtóközlemény a szakbizottsági szavazás után (2016.11.17., angolul)

Témafelelős: Nagy József (néppárti, szlovák)

Az eljárás menete (angolul)

Háttéranyag: alapvető jogok az Európai Unióban a Lisszaboni szerződés után (angolul)

Jelentéstervezet: Éves jelentés a demokrácia és az emberi jogok helyzetéről a világban és az Európai Unió erre vonatkozó politikájáról, 2015 2016/2219(INI)

Sajtóközlemény a szakbizottsági szavazás után (2016.11.14., angolul)

Jelentéstevő: Josef Weidenholzer (szocialista, osztrák)

Az eljárás menete (angolul)

Audiovizuális anyagok a témában

Szavaz az EP: az uniós vízumkötelesség visszaállítása rendkívüli esetekben

A csütörtöki plenáris ülésen szavaznak az EP-képviselők azokról az új szabályokról, amelyeknek köszönhetően a Bizottság és a tagállamok a mostaninál gyorsabban és könnyebben visszaállíthatják a vízumkötelezettséget a harmadik országokból érkezőkkel szemben. A Parlament és a Tanács december 7-én kötött előzetes megállapodást a szabályokról.

A felfüggesztési mechanizmusról szóló megállapodás megkönnyíti, hogy az EU vízummentességet adjon Grúzia és Ukrajna állampolgárainak. Az új szabályok szerint vissza lehet állítani a vízumkötelezettséget, amennyiben jelentős mértékben megnövekszik az illegális migráció, vagy az alaptalanul benyújtott menedékkérelmek száma, nem megfelelő az együttműködés a bevándorlók visszafogadása során, vagy biztonsági veszély fenyeget.

Vita: December 14., szerda

Szavazás: December 15., csütörtök

Eljárás: Rendes jogalkotási eljárás, megállapodás első olvasatban

Twitter: #visa #Ukraine #Georgia

Sajtóközlemény: megállapodott a Parlament és a Tanács a vízummentesség rendkívüli felfüggesztésének szabályairől (2016.12.08., angolul)

Témafelelős: Agustín Díaz de Mera García Consuegra (néppárti, spanyol)

Az eljárás menete

Audiovizuális anyagok

EU-csúcs - vita a Brexitről, a migrációról, a biztonságról, és Oroszországról

Az Európai Tanács december 15-i ülésére készülve a képviselők szerda reggel a legfontosabb uniós politikákról és ügyekről vitáznak a Bizottság és a Tanács képviselőivel. Napirenden lesz többek között a migráció, a biztonsági helyzet, a gazdasági növekedés és a fiatalok foglalkoztatása, valamint külpolitikai kérdések.

Az EU állam- és kormányfői Brüsszelben találkoznak, ahol Martin Schulz, az EP elnöke nyitóbeszédet mond 12:30 órakor. 

Vita: December 14., szerda

Eljárás: a Tanács és a Bizottság felszólalása, majd vita

Twitter: #euco #migrationEU #Russia

Az Európai Tanács decemberi ülésének programja

Audiovizuális anyagok

Energiaunió: kedden vitázik először a tiszta energiáról szóló csomagról az EP

Első ízben vitázik az EP a Bizottság javaslatáról, amelynek célja, hogy elérhetővé tegye a tiszta energiát minden európai számára. Az új uniós csomag részleteit Maroš Šefčovič energiaunióért felelős bizottsági alelnökkel vitatják meg a képviselők kedden.

Az EP energiaügyi szakbizottságának elnöke, Jerzy Buzek üdvözölte a Bizottság november 30-án ismertetett javaslatát, és elmondta: „A csomag segíthet abban, hogy alkalmazkodjunk az új trendekhez az energia termelése, fogyasztása és megtakarítása kapcsán. Emellett Európa saját energiaforrásainak teljes körű, hatékony és fenntartható használatával - ide értve a megújuló energiát is - lehetővé teszi, hogy önállóbbak legyünk és növeljük az energiabiztonságot”.

A Parlament a tiszta energiára vonatkozó szabály kidolgozását kérte szeptemberi, a tagállamok együttműködését ösztönző ajánlásaiban, és júniusi, a megújuló energiaforrások használatát támogató állásfoglalásában.

A „Tiszta energia minden európainak” intézkedéscsomag számos jogszabályjavaslatot tartalmaz az energiapiacra, az energiahatékonyságra, a megújulókra, a környezetbarát tervezésre és az energiaunió kormányzására vonatkozóan.

Vita: December 13., kedd

Eljárás: A Bizottság felszólalása

Twitter: #EnergyUnion #EnergyEfficiency

Jerzy Buzek (néppárti, lengyel), az energiaügyi szakbizottság elnökének álláspontja a „Tiszta energia minden európainak” intézkedéscsomagról (2016.11.30., angolul)

Videó

Az Európai Bizottság sajtóközleménye a „Tiszta energia minden európainak” intézkedéscsomagról (2016.11.30.)

 

További információ

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: bence.damokos@europarl.europa.eu

Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.
Leiratkozás