skip to content
 
 
 
2016-11-23

A „Toni Erdmann” a tízéves LUX filmdíj győztese

A német–osztrák–román koprodukcióban készült „Toni Erdmann” nyerte az Európai Parlament LUX filmdíját 2016-ban, jelentette be Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ünnepélyes keretek között Strasbourgban szerdán.

A film apa és lánya kapcsolatát tárja fel napjaink vállalati kultúrájában.

Schulz gratulált a három döntősnek, beleértve a győztes film rendezőjét, Maren Adet és a stábját, és elmondta: „Szívből gratulálok a győztes film, a „Toni Erdmann” teljes stábjának. Ez a film, amely egy sötét komédia és egy vidám dráma kombinációja, bemutatja nekünk egy külföldön élő fiatal nő és apja bonyolult, gyengéd és időnként abszurd kapcsolatát. Megrendítően írja le, hogyan változnak a családi kapcsolatok, és befolyásolnak minket egy elöregedő és versenyképes társadalomban. Ez a film nem kínál könnyű választ, de, a vidámság hullámai között, arra ösztönöz minket, hogy keressük azt, amit védeni és ápolni kell.”

Antonio Tajani (néppárti, olasz) az EP LUX filmdíjért felelős elnöke kijelentette „A LUX filmdíj szimbolikusan és konkrétan is ellensúlyozza a filmipar alapvető gyengeségét, a forgalmazást. Míg Észak-Amerika egy egységes piac, az európai filmpiacot nyelvi és fizikai akadályok szabdalják. Az európai mozi azt mutatja be, milyennek lenne Európának és az intézményeinek lenni: az erősségeink sikeres szintézisénék, egy olyan iparágként, amely az innovációra a kreativitásra és az értékekre épül.”

A Kulturális és Oktatási Szakbizottság olasz szocialista elnöke, Silvia Costa hozzátette: „Az elmúlt tíz évben száz filmet népszerűsítettek a mozikban Európa-szerte a LUX-díjnak köszönhetően, amely hangot és szemet adott Európa történelmének. A LUX filmdíjjal sok független rendező és író érte el a nyilvánosságot más országokban is az EU 24 hivatalos nyelvére történő feliratozásnak köszönhetően. A díj növeli az európai mozi témáinak, érzékenységének, nyelvének sokszínűségét és gazdagságát. Fogadni és befektetni az európai filmművészeti elbeszélésbe kulcsfontosságú ahhoz, hogy felépítsük a kultúra Európáját, amelyben hiszünk. Jövőbeli elkötelezettségünk a díjat támogatni, eljuttatni a filmeket Európán túlra, kezdve a Mediterrán országokkal.”

2016-ban Leyla Bouzid „Felnyitom a szemem” (À peine j´ouvre les yeux/As I open my eyes) (Franciaország, Tunézia, Belgium, Egyesült Arab Emírségek) című filmje és a Claude Barras rendezte „Életem cukkiniként” (Ma vie de courgette/My life as a courgette) (Svájc, Franciaország) című film került még be a döntőbe. A nyertes filmről minden évben az európai parlamenti képviselők szavaznak.

A döntőbe jutott három alkotást az EU mind a 24 hivatalos nyelvére lefordítják és feliratozzák, amelynek költségeit a Parlament állja, továbbá a győztes filmet a látás-és hallássérültek számára is elérhetővé teszi, és támogatást nyújt a nemzetközi népszerűsítéshez.

A LUX filmdíj három döntős filmjét a szeptembertől decemberig tartó időszakban megrendezett LUX-filmnapok során az Unió mind a 28 tagállamában bemutatják. Magyarországon a filmnapokat november 16. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezték meg. A fő cél, az európai filmek forgalmának fokozása az egész EU-ban, az európai mozi sokszínűségének megosztása, és vita kezdeményezése a filmek által felvetett társadalmi kérdésekről.

További információ

A LUX filmdíj weboldala

A LUX filmdíj átadása - kivonatok az ünnepségről

A LUX filmdíj átadása - interjú a győztessel

2016 LUX filmdíj: interjú a döntős alkotások rendezőivel

Felnyitom a szemem, rendezte: Leyla Bouzid

Életem cukkiniként, rendezte: Claude Barras

Toni Erdmann, rendezte: Maren Ade

 

Kapcsolat

DAMOKOS Bence
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: bence.damokos@europarl.europa.eu

Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.