skip to content
 
 
 
2017-05-16

Az élelmiszer-hulladék csökkentése

A képviselők azt akarják elérni, hogy 2030-ra a felére csökkenjen a most évi 88 millió tonna kidobott élelmiszer mennyisége. A ma elfogadott állásfoglalásban felszólítják a Bizottságot, hogy könnyítse meg az adományozást és teremtsen tiszta helyzetet a lejárati időt jelölő elnevezések között.

  • 2030-ra felére csökkenne a kidobott élelmiszer
  • könnyebb lenne az adományozás
  • világosabb lesz a címkézés

 

“Ez a probléma mindenki felelőssége, az EU pedig leginkább az adományozást megkönnyítő jogszabály-módosítással tud segíteni”, mondta Biljana Borzan (S&D, Horvátország) jelentéstevő. Az állásfoglalást kedden 623 szavazattal 33 ellenében 20 tartózkodás mellett fogadták el.

A képviselők azt akarják elérni, hogy a 2014-es szinthez képest 2025-re 30%-kal, 2030-ra pedig 50%-kal csökkenjen a most évi 88 millió tonna kidobott élelmiszer mennyisége.

Mivel sok fogyasztó nincs tisztában azzal, hogy a „Minőségét megőrzi” és a „Felhasználható” vagy „Fogyasztható” felirat nem ugyanazt jelenti és pontosan mire utal, ezért a hatóságoknak és az érdekelt feleknek világosabb útmutatást kell nyújtaniuk a fogyasztóknak. A Bizottság pedig, ha ennek biztosan nincs közegészségügyi kockázata, akkor megfontolhatja, hogy bizonyos dátumokat eltávolítson a címkékről. 

Adományozás

A Bizottság tegyen javaslatot az ÁFA-val kapcsolatos irányelv módosítására, hogy az élelmiszer adományok mentességet élvezhessenek - javasolják a képviselők. Az adományok begyűjtésére, szállítására, tárolására és szétosztására uniós forrásokat lehetne használni.

Háttér

Az EU-ban évente fejenként 173 kg élelmiszert dobunk ki, miközben ennek a megtermelése és szemétként történő kezelése évi 170 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával, valamint 260 millió nyersanyag felhasználásával jár.

Eljárás: nem jogalkotási állásfoglalás

További információ

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné  Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.

Szíves  elnézésüket kérjük, amennyiben a hírlevél fejléce hibásan jelenik meg. Informatikusaink dolgoznak a probléma elhárításán.