skip to content
 
 
 
2017-05-16

Meg kell védeni az európaiakat a globalizáció ártalmaitól

Az uniós állampolgárok számára a legnagyobb kihívást a globalizáció jelenti - mondta több képviselő a Jyrki Katainen elnökhelyettessel folytatott keddi vitában, ahol üdvözölték a Bizottság május 10-én publikált elemzését.

A globalizáció hatalmas nyomást helyez a munkahelyekre, a bérekre és a szociális, környezetvédelmi vívmányokra, vélte több képviselő, akik az európai ipar és munkahelyek fokozottabb védelmét, valamint aktívabb uniós szerepvállalást kértek a nemzetközi kereskedelemi méltányosabbá  tételében. „Diktálnunk, nem átvennünk kell a szabályokat” - mondták.

Egyes képviselők a „lefelé tartó verseny” elkerülésére akciótervet szorgalmaztak, egyúttal javasolták, hogy a tagállamok saját polgáraik között hatékonyabb osszák újra a globalizációból származó hasznot és előnyöket. Mások a globalizáció jelenlegi formáját zsákutcának minősítetve úgy vélekedtek, hogy az komolyan aláásta a demokráciát, a szociális jogokat és a környezet védelmét. A “Business as usual” szemlélet nem segít az európaiakon - fogalmazott egy képviselő. Megint mások egy igazságos adózási rendszer mellett érveltek, ahol a nagyvállalatok nem úszhatják meg, hogy fair módon fizessenek a közösbe.

Jyrki Katainen a Bizottság elnökhelyettese szerint az EU sokat profitált a nemzetközi kereskedelem felíveléséből, de annak haszna korántsem egyenlően oszlik szét. Az EU-nak a nemzetközi színtéren az adóelkerülés, állami támogatások és szociális dömping elleni fellépéssel kell fair viszonyokat teremteni, amit az Uniós kereskedelem védelmi rendszerének megerősítése, valamint egy multilaterális befektetés védelmi rendszer létrehozása is előrelendíthet. Az EU-n belül megfelelő szociálpolitika és oktatásügy segíthet az állampolgárok megvédésében és felvértezésében.

A nevekre kattintva a beszédek visszanézhetőek

Jyrki KATAINEN,

Françoise GROSSETÊTE (EPP, FR)

Jeppe KOFOD (S&D,DK)

Hans-Olaf  HENKEL (ECR, DE)

Marietje SCHAAKE (ADLE, NL)        

Helmut   SCHOLZ  (GUE/NGL, DE)

Yannick JADOT (Zöldek, FR)

Rolandas PAKSAS (EFDD, LT)

Edouard FERRAND (ENF, FR)

Háttér:

A globalizációval kapcsolatos javaslatok az EU jövőjéről szóló tágabb vita részét képezik. Ennek keretében jelent meg a Bizottság öt lehetséges forgatókönyvet vázoló Fehér könyve, illetve az erre reagáló három parlamenti állásfoglalás. Rövid összefoglaló itt, hogy mit tesz a Parlament a globalizáció hatásainak kiaknázására és csillapítására.

További információ

 

 

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné  Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu

LINDER Bálint
Sajtóreferens
(+32) 2 28 32584 (BXL)
(+33) 3 881 73839 (STR)
sajto-hu@europarl.europa.eu
@Europarl_HU


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.

Szíves  elnézésüket kérjük, amennyiben a hírlevél fejléce hibásan jelenik meg. Informatikusaink dolgoznak a probléma elhárításán.