skip to content
 
 
 
2017-11-20

Kassai állampolgári fórum: Európa jövője és az Erasmus program

Európa jövője és az Erasmus program témájában rendezett fórumot az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája Kassán. A november 20-i eseménynek a kassai Műszaki Egyetem adott otthont. A résztvevő szlovák és magyar diákok Monika Smolková (S&D) és Schöpflin György (EPP) európai parlamenti képviselőknek tehették fel kérdéseiket.

 

A fórumot Lővei Andrea, az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodájának vezetője, és Dionyz Hochel, az EP szlovákiai Tájékoztatási Irodájának PR-referense nyitották meg. Köszöntőjükben hangsúlyozták, hogy Európa jövőjének alakulása kiemelten fontos a magyarországi és szlovákiai fiatalok számára is, és reményüket fejezték ki, hogy a határközi fórum alkalmat szolgáltat a gyümölcsöző eszmecserére az európai parlamenti képviselőkkel.

Monika Smolková EP-képviselő beszédében kiemelte, hogy fontos megőrizni nemzeti identitásunkat, de nem szabad megengednünk, hogy szögesdrótok válasszanak el még egyszer egymástól minket. A jövő Európája a fiataloké. Az Unió egyik legsikeresebb kezdeményezése, az Erasmus program kiváló lehetőség arra, hogy 170 különböző ország egyikében tanuljanak a diákok. Azok, akik az Erasmus programban részt vesznek, pozitívan tekintenek a közös Európára és reményeink szerint nem fogják engedni, hogy egy „Brexit” megismétlődhessen.

 

Európa válságban van és az uniós intézményrendszer egy globalizáció előtti struktúra, fejtette ki Schöpflin György európai parlamenti képviselő. „Rengeteg hatalom halmozódott fel Brüsszelben és hiányzik a polgárok befolyása arra, ami Brüsszelben történik. Az Európai Polgári Kezdeményezés például egy működőképes uniós eszköz arra, hogy a nép beleszólhasson a törvényalkotásba.” hangsúlyozta a képviselő.

 

A kassai fórumon több mint 120-an vettek részt Magyarországról és Szlovákiából, köztük stakeholderek és szakértők, illetve miskolci, tokaji középiskolás diákok és kassai egyetemisták. A hallgatóság által feltett kérdésekből kiderült, hogy fontos kihívásnak tekintik a vidék helyzetét, fejlődését, illetve az ezzel kapcsolatos, országokon belüli elvándorlás problémáját. Emellett több kérdés is elhangzott a társadalmi párbeszéd sikeres helyreállítására, illetve a diákcsereprogram és munkaerő áramlásának jövőbeli lehetőségére vonatkozóan.

 

A diákok kérdéseire reagálva Schöpflin György felhívta a figyelmet arra, hogy az információhoz való hozzáférés a globalizált világban ugyan nagyon egyszerűvé vált, de a felszínes tájékozódás félrevezető lehet. Az álhírekkel kapcsolatban Smolková képviselőasszony is kiemelte, hogy tapasztalata szerint az Európai Unióval kapcsolatos hírek sok esetben nem tükrözik a valóságot, és kihangsúlyozta az alapos tájékozódás fontosságát.

 

Kapcsolat

SZONTAGH Andrásné Annamária
Európai Parlament
Tájékoztatási Irodája Magyarországon
Sajtóattasé
Telefon: +36 1 411 3552
Mobil: +36 30 603 0575
E-mail: andrasne.szontagh@europarl.europa.eu


Ön azért kapta meg ezt az üzenetet, mert kérésére felvettük a levelezőlistánkra. Ha a továbbiakban nem szeretne ilyen üzenetet kapni, kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
A feliratkozáshoz kérjük, küldjön egy üzenetet az epbudapest@ep.europa.eu e-mail címre!
Adatait csak az üzenetek elküldéséhez használjuk, és nem adjuk ki harmadik félnek.